TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Nikon Nikkor Z 40mm f2.0

Praktiskt gatuobjektiv

Man kommer långt med Nikons grymt billiga 40 mm, som täcker det mesta för de flesta.

forfatter
Publicerad 2022-01-21 - 09:00
Karakter
Nikon Nikkor Z 40mm f2.0
L&B tycker
Billigt och skarpt 40 mm-objektiv med bra ljusstyrka och få optiska fel.
Plastkonstruktionen har ingen vädertätning och det finns inget motljusskydd.
Specifikationer
 • Typ: Normalobjektiv för fullformat
 • Brännvidd: 40 mm fullformat
 • Bländare: f2,0–16
 • Fattning: Nikon Z
 • Bildstabilisator: Nej
 • Närgräns: 29 cm
 • Filterdiameter: 52 mm
 • Linselement: Totalt 6 i 4 grupper
 • Mått/vikt: Ø 70 mm, 45,5 mm/170 gram
 • Övrigt: Programmerbar funktionsring
 • Webb: nikon.se
Riktpris: 3000Pr. 2022-01-21 Produktsida

Många fotografer tänker kanske inte på det, men kommer långt med ett objektiv med fast brännvidd. Även om det så klart beror på vad man föredrar att fotografera. För sport och djur är ett 300 eller 400 mm ofta rätt val. För landskap ett 20 eller 28 mm, gärna med bra ljusstyrka om det även ska användas för astrofotografering.

Men för det mesta annat, och i varje fall för gatufoto, är ett 28, 35 eller 50 mm allt man behöver. Då täcker man ett brett användningsområde – och väljer man ett objektiv med bra ljusstyrka ökar användbarheten.

Det behöver inte kosta en förmögenhet heller. Nikons nya 40mm f2,0 är så billigt att det förmodligen kommer att locka många Nikon-fotografer som är på jakt efter ett litet och lätt normalobjektiv.

Med en brännvidd på 40 mm placerar sig objektivet, som är gjort för Nikons spegellösa fullformatkameror, mellan 35 mm och 50 mm. Tack vare bländare 2,0 som största ljusöppning kan man få ett väldigt smalt skärpedjup och släppa igenom tillräckligt med ljus för att få acceptabla slutartider (och ISO-värden) i svagt ljus.

 

Mycket kompakt objektiv. Foto: Lasse Svendsen

Konstruktion och prestanda

Den piffiga 40-millimetaren är en enkel konstruktion i plast som har fokusring, nio bländarlameller (inte avrundade) och sex linselement på insidan. Ett jättestort längst bak och ett litet framför, där man också hittar en 52 mm-filterfattning.

Objektivet kan även användas på Nikons spegellösa Z50 med APS-C-bildsensor, då blir det ett 60 mm.

Närgränsen på 29 cm är inte mycket att skryta med. Man kommer tillräckligt nära, men inte på makronivå. Å andra sidan är det inte sådant som Nikons billiga 40 mm är gjort för.

Med en fast brännvidd på 40 mm är det utmärkt för gatufoto, resor och video. Fokusmotorn är tyst, och även om vi har testat objektiv som fokuserar snabbare är det tillräckligt snabbt på en kamera som Nikon Z6 II.

Nikkor 40/2 är gjort för Nikons fullformatskameror i Z-serien, men kan även användas med APS-C-kameran Z50. Foto: Lasse Svendsen

Optiska prestanda är också bra, kanske inte extremt bra på samma nivå som Nikkor Z 58 Noct, men definitivt godkända. Speciellt med tanke på priset.

Objektivet är ett billigare och mer kompakt alternativ till Nikkor Z 35mm f1.8 S eller 50mm f1.8 S, som kostar betydligt mer.

Ur den synvinkeln måste jag medge att den mer budgetvänliga 40:an klarar sig fint.

Det syns bara lite vinjettering och förvrängningen är låg, även med full bländaröppning. Skärpan är väldigt bra vid f2, men avtar ut mot kanterna. Som vanligt är skärpan bättre i kanterna vid f2,8 och den är väldigt bra – och jämn – från f4, där även vinjettering i det närmaste är eliminerad.

Objektivet är välkontrollerat och det finns inte heller någon kromatisk felbrytning att tala om. Optiken tecknar konturer med jämnt hög skärpa och vid f2 kan man enkelt reducera skärpedjupet och få väldigt fina bokeh-effekter. Det suddiga området är inte heller särskilt förvrängt och ljuskällor är väl kontrollerade.

52 mm filterfattning. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Det är inte svårt att hitta bra argument för Nikon Nikkor Z 40mm f2.0. Det väger bara 170 gram och går lätt ner i jackfickan. Autofokusen är godkänt snabb och objektivet levererar mycket bra bildkvalitet för pengarna. Dessutom täcker det en brännvidd som många använder ofta. Det finns ingen egentlig vädertätning, inte heller något solskydd. Men det är också det enda vi kan ge minuspoäng för.

Läs också Dyraste objektivet vi har testat Nikons extremt ljusstarka 58 mm är det dyraste objektivet vi har testat – och kanske det allra bästa.
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

lbpluss
En mycket speciell zoom Sonys nya normalzoom är ovanlig.
lbpluss
Råaste zoomen vi sett 10x ultra-telezoom för fullformat.
lbpluss
Lumix S5II och S5IIX: Kompakta fullformatskameror vi suktar efter Panasonics kompakta fullformatskamera Lumix S5II kan äntligen filma med fasbaserad autofokus. S5IIX ger fler häftiga videofunktioner.
lbpluss
Guide till analoga filmkameror Att fotografera analogt har blivit enormt populärt. Här är kamerorna vi rekommenderar.
lbpluss
Så kommer du igång med analog fotografering Vi förklarar allt grundläggande på ett enkelt sätt.
Följ Ljud & Bild