Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Nikon Nikkor Z 40mm f2.0

Praktiskt gatuobjektiv

Man kommer långt med Nikons grymt billiga 40 mm, som täcker det mesta för de flesta.

Skrivet av / 2022-01-21 - 09:00
Nikon Nikkor Z 40mm f2.0
Lasse Svendsen

Många fotografer tänker kanske inte på det, men kommer långt med ett objektiv med fast brännvidd. Även om det så klart beror på vad man föredrar att fotografera. För sport och djur är ett 300 eller 400 mm ofta rätt val. För landskap ett 20 eller 28 mm, gärna med bra ljusstyrka om det även ska användas för astrofotografering.

Men för det mesta annat, och i varje fall för gatufoto, är ett 28, 35 eller 50 mm allt man behöver. Då täcker man ett brett användningsområde – och väljer man ett objektiv med bra ljusstyrka ökar användbarheten.

Det behöver inte kosta en förmögenhet heller. Nikons nya 40mm f2,0 är så billigt att det förmodligen kommer att locka många Nikon-fotografer som är på jakt efter ett litet och lätt normalobjektiv.

Med en brännvidd på 40 mm placerar sig objektivet, som är gjort för Nikons spegellösa fullformatkameror, mellan 35 mm och 50 mm. Tack vare bländare 2,0 som största ljusöppning kan man få ett väldigt smalt skärpedjup och släppa igenom tillräckligt med ljus för att få acceptabla slutartider (och ISO-värden) i svagt ljus.

 

Mycket kompakt objektiv. Foto: Lasse Svendsen

Konstruktion och prestanda

Den piffiga 40-millimetaren är en enkel konstruktion i plast som har fokusring, nio bländarlameller (inte avrundade) och sex linselement på insidan. Ett jättestort längst bak och ett litet framför, där man också hittar en 52 mm-filterfattning.

Objektivet kan även användas på Nikons spegellösa Z50 med APS-C-bildsensor, då blir det ett 60 mm.

Närgränsen på 29 cm är inte mycket att skryta med. Man kommer tillräckligt nära, men inte på makronivå. Å andra sidan är det inte sådant som Nikons billiga 40 mm är gjort för.

Med en fast brännvidd på 40 mm är det utmärkt för gatufoto, resor och video. Fokusmotorn är tyst, och även om vi har testat objektiv som fokuserar snabbare är det tillräckligt snabbt på en kamera som Nikon Z6 II.

Nikkor 40/2 är gjort för Nikons fullformatskameror i Z-serien, men kan även användas med APS-C-kameran Z50. Foto: Lasse Svendsen

Optiska prestanda är också bra, kanske inte extremt bra på samma nivå som Nikkor Z 58 Noct, men definitivt godkända. Speciellt med tanke på priset.

Objektivet är ett billigare och mer kompakt alternativ till Nikkor Z 35mm f1.8 S eller 50mm f1.8 S, som kostar betydligt mer.

Ur den synvinkeln måste jag medge att den mer budgetvänliga 40:an klarar sig fint.

Det syns bara lite vinjettering och förvrängningen är låg, även med full bländaröppning. Skärpan är väldigt bra vid f2, men avtar ut mot kanterna. Som vanligt är skärpan bättre i kanterna vid f2,8 och den är väldigt bra – och jämn – från f4, där även vinjettering i det närmaste är eliminerad.

Objektivet är välkontrollerat och det finns inte heller någon kromatisk felbrytning att tala om. Optiken tecknar konturer med jämnt hög skärpa och vid f2 kan man enkelt reducera skärpedjupet och få väldigt fina bokeh-effekter. Det suddiga området är inte heller särskilt förvrängt och ljuskällor är väl kontrollerade.

52 mm filterfattning. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Det är inte svårt att hitta bra argument för Nikon Nikkor Z 40mm f2.0. Det väger bara 170 gram och går lätt ner i jackfickan. Autofokusen är godkänt snabb och objektivet levererar mycket bra bildkvalitet för pengarna. Dessutom täcker det en brännvidd som många använder ofta. Det finns ingen egentlig vädertätning, inte heller något solskydd. Men det är också det enda vi kan ge minuspoäng för.

Läs också Dyraste objektivet vi har testat Nikons extremt ljusstarka 58 mm är det dyraste objektivet vi har testat – och kanske det allra bästa.
Karakter
Nikon Nikkor Z 40mm f2.0
Basic

Ljud & Bild tycker

Billigt och skarpt 40 mm-objektiv med bra ljusstyrka och få optiska fel. Plastkonstruktionen har ingen vädertätning och det finns inget motljusskydd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Spelar in 6K direkt på disk

Ljud & Bild
Rulla till toppen