TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy Book2 Pro 360 (950QED-KH1)

Samsung har missuppfattat något

Samsung Galaxy Book2 Pro 360 är ett bra exempel på en god idé som är dåligt genomförd.

Av / 2022-06-13 - 06:46
Samsung Galaxy Book2 Pro 360 (950QED-KH1)

Home tycker

  • Senaste 12:e generationens Intel Core i7-processor ger höga prestanda. Fullt, bakgrundsbelyst tangentbord med bra slaglängd och avstånd mellan tangenterna. Har dessutom S Pen.
  • Datorn är så stor och otymplig att hybridformatet inte är någon större poäng. Dessutom är den väldigt oergonomisk, speciellt om man skriver mycket. Fingeravtrycksläsaren orsakar för mycket problem. Värst är dock den låga skärmupplösningen, den är meningslös när skärmstorleken är 15,6 tum.

Samsung hade få nyheter på programmet när Mobile World Congress i Barcelona gick av stapeln i vintras. Inte så konstigt med tanke på de flesta stora utställare var osäkra på om de ens vågade riskera att vara med på en fysisk mässa mitt i det enorma utbrottet av Omikron-varianten av Covid-19 som plågade oss i början av året.

Men till sist bestämde sig Samsung för att vara med i Barcelona ​​och eftersom den koreanska elektronikjätten redan hade lanserat nya mobiltelefoner och surfplattor i Galaxy S-serien strax innan var den enda riktiga nyheten som företaget hade med sig till mobilmässan ett par nya bärbara datorer i den så kallade Galaxy Book-serien. En av dem var Samsung Galaxy Book2 Pro 360, som vi nu har haft inne för test i versionen med 15,6-tums skärm.

Samsung Galaxy Book2 Pro 360
Det ingår en S Pen, så att man kan skriva eller rita direkt på skärmen. Detta är dock en passiv och mindre exakt version av Samsungs penna, utan inbyggd Bluetooth. (Foto: Samsung)

Utseende och konstruktion

Som namnet antyder är detta en bärbar dator som kan vikas 360 grader runt sin egen axel. Hybriddatorn kan alltså växla mellan att stängas ihop som en vanlig bärbar dator och att vara hopfälld så att lock och botten ligger rygg mot rygg.

I det här läget kan Galaxy Book2 Pro 360 i princip användas som ett slags surfplatta, men datorn är för stor och tung. I rättvisans namn gör 1,4 kilo att datorn egentligen en lättviktare, med tanke på skärmstorleken 15,6 tum och det enorma formatet. Men att springa runt med den i händerna som en surfplatta är inte särskilt praktiskt. Det är snarare upplagt för att använda hybridformatet på andra sätt – till exempel i filmläge eller presentationsläge.

Samsung Galaxy Book2 Pro 360
Eftersom pekplattan tar så stor plats är avståndet mellan datorns nedre kant och tangentbordet så stort att man måste sträcka på händerna för att nå fram till tangenterna. (Foto: Samsung)

En så kallad S Pen ingår också i paketet, så att man kan skriva eller rita direkt på skärmen, men detta är en passiv och mindre exakt version av Samsungs penna utan inbyggt Bluetooth – inte den aktiva typen som man bland annat får om man investerar i surfplattan Galaxy Tab S8 Ultra. I stället använder pennan elektromagnetisk resonans för att fungera med den bärbara datorns pekskärm, och funktionaliteten är därför begränsad. Till exempel kan man inte använda denna S Pen som fjärrkontroll eller fjärrutlösare till kameran. Å andra sidan behöver den inte laddas.

Annons

Att Galaxy Book2 Pro 360 är så stor gör att det finns plats för ett komplett tangentbord. Här är det bra avstånd mellan tangenterna, och både slaglängden och den haptiska användarupplevelsen är bra. Samsung har även byggt in en fingeravtrycksläsare i av/på-knappen som sitter längst upp till höger på tangentbordet. Tyvärr hade vi ständiga problem med den funktionen eftersom knappen gång på gång vägrade känna igen våra fingeravtryck. Irriterande.

Inte ens på Samsungs egna pressbilder verkar den stora versionen av Galaxy Book2 Pro 360 särskilt ergonomisk. (Foto: Samsung)

Den enorma pekplattan under tangentbordet är däremot väldigt exakt och känslig. Men eftersom pekplattan tar så mycket plats är avståndet mellan datorns nedre kant och tangentbordet så stort att händerna måste sträcka sig långt efter tangenterna. Med andra ord vilar handlederna på den ganska vassa och obekväma kanten när man skriver, vilket inte precis är superergonomiskt. Det här kan göras bättre, Samsung!

Skärm

Galaxy Book2 Pro 360 vara givetvis vara stor om det ska finnas plats för hela 15,6 tums skärmyta. Det går helt klart att leva med när man belönas med SÅ mycket mer plats för alla sina programfönster och arbetsuppgift… [Öh, vad sa du? Det kan inte stämma, låt mig kolla… duh! Jo, det stämmer, skärmen har bara 1080p-upplösning. Men för h-vete, Samsung, hur tänkte ni här?]

Ja, vi hör i vår öronsnäcka att man faktiskt INTE får mer faktiskt utrymme att jobba på, trots att skärmen är på 15,6 tum. Och då är det svårt att hitta en grimas som passar … Det är så obegripligt att vår empatiska förmåga inte kan lista ut hur det kommer sig att Samsung har släppt produkten på marknaden över huvud taget. Kanske för användare som vill få sina dokument och projekt uppblåsta i MAXAD storlek (i sämre kvalitet)? Vi vet inte, men om du kan svara på det så kanske Galaxy Book2 Pro 360 med 15,6-tums skärm kan vara något för dig.

I så fall kommer du åtminstone att kunna glädja dig åt den fina bildkvaliteten på AMOLED-skärmen, som erbjuder bra kontrast och skarpa färger. Tyvärr är det inte lika bra tryck i ljusstyrkan, som når max 500 nits. Den här hybridmodellen passar med andra ord bäst för dig som föredrar att stanna inomhus när solen skiner.

Prestanda och funktioner

Under skalet sitter den senaste 12:e generationens Intel Core i7-processor samt Intel Iris Xe Graphics-arkitektur, vilket som sagt gör att Galaxy Book2 Pro 360 stöder både Thunderbolt 4 och Wi-Fi 6E.

Den nya processorn – i kombination med hela 16 gigabyte RAM – levererar tillfredsställande höga prestanda, vilket även våra benchmark-resultat bekräftar, och samtidigt genererar inte datorn så mycket värme att fläktarna blir överarbetade.

Samsung har byggt in en fingeravtrycksläsare i strömknappen som sitter längst upp till höger på tangentbordet. Tyvärr upplevde vi konstant problem med den funktionen eftersom knappen ideligen vägrade känna igen våra fingeravtryck. Irriterande. (Foto: Samsung)

Utbudet av portar är också godkänt. Tre USB-C, varav en även stöder Thunderbolt 4, och 3,5 mm-utgång för hörlurar samt en kortläsare för microSD. Vi hade däremot kunnat önska oss en dedikerad HDMI-utgång, men man kan inte alltid få precis allt.

Den dåliga batteritiden påverkar det samlade intrycket mer än frånvaron av HDMI-utgång. När vi benchmark-testar utsätts datorn för maximal stress, utan batteribesparande funktioner, tills den får slut på ström. Men ett resultat på bara lite drygt fyra och en halv timme är ändå i underkant av vad vi hade förväntat oss.

Utbudet av portar är också godkänt. Det finns tre USB-C, varav en även stöder Thunderbolt 4, samt 3,5 mm-minijack för hörlurar och en kortläsare för microSD. (Foto: Samsung)

Slutsats

Summan av kardemumman är att Samsung Galaxy Book2 Pro 360 är en medioker produkt som kanske fungerar om det krisar, men som definitivt inte är att rekommendera.

För det första är den bärbara datorn så stor och otymplig att hybridformatet inte är särskilt meningsfullt. Sedan är den väldigt oergonomisk, speciellt om man skriver mycket.

Prestanda är däremot godkända (om vi bortser från batteritiden), men den enorma 15,6-tumsskärmen, som tvingas nöja sig med Full HD-upplösning, påminner mest av allt om en ballong som pumpats så full med luft att den håller på att explodera. Det blir man helt enkelt inte klok på.

Karakter
Samsung Galaxy Book2 Pro 360 (950QED-KH1)
Premium

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total år

Full tillgång till allt innehåll i 1 år

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

185 kr / för 1 månad
1850 kr / för 1 år
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annonse

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Ljud & Bild