Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Inte för vem som helst

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra är den största surfplattan vi har testat någonsin .

Av / 2022-05-30 - 07:00
Samsung Galaxy Tab S8 Ultra
Peter Gotschalk

Med en galet stor skärm på 14,6 tum är Samsung Galaxy Tab S8 Ultra antagligen den största surfplattan vi någonsin haft i händerna. Seriöst, den är kolossal. Så kolla att du får plats med den i väskan innan du överväger ett köp.

Upplösningen är också hög, så du får hela 2960 x 1848 pixlar att vältra dig med, vilket motsvarar 240 ppi (pixels per inch, pixlar per tum). Sedan tillkommer en uppdateringsfrekvens på 120 Hz (som dock inte är dynamisk, vilket den är i exempelvis mobilen Samsung Galaxy S22+) och en ljusstyrka på 630 nits, vilket sammantaget ger en av de mest ljusstarka, skarpa och blixtsnabba skärmar vi har sett någonsin på en surfplatta. Till och med utomhus i solljus går Galaxy Tab S8 Ultra att använda utan problem.

OLED-skärmen har dessutom HDR10+-stöd, vilket ger en helt fantastisk svärta, överlägsen kontrast och dynamisk färgåtergivning. Det har man nytta av när man tittar på videoinnehåll från exempelvis Netflix, som har många titlar i HDR10+-format.

Designmässigt har Samsung lyckats ge Galaxy Tab S8 Ultra en så smal kant runt skärmytan – och rent allmänt gjort den så tunn – att man nästan får en känsla av att man sitter med skärmbilden i handen och inget annat. Imponerande.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra
Samsung Galaxy Tab S8 Ultra är gjord av så kallat Armour Aluminium och skärmen skyddas av Gorilla Glass 5. Surfplattan är bara 5,5 mm tunn och platt som en pannkaka – bortsett från den lilla kameramodulen på baksidan. S Pen kan sättas fast på baksidan bredvid kameran. (Foto: Peter Gotschalk)

Lyckligtvis gäller samma sak för ljudupplevelsen som är i absolut toppklass. Ljudet kommer från fyra Dolby Atmos-högtalare som är arrangerade så att det finns en högtalare i vart och ett av surfplattans fyra hörn. Det innebär att man får stereoljud vilket håll man än vänder Galaxy Tab S8 Ultra och resultatet blir en ljudbild som nästan suger in användaren i skärmen.

En 3,5 mm minijack-kontakt får man däremot klara sig utan, så om man vill lyssna på musik, poddar eller videor utan att störa andra måste man ha ett par trådlösa hörlurar som kopplas in till surfplattan.

Prestanda och funktioner

Galaxy Tab S8 Ultra stöder även S Pen, som kan fästas på baksidan av surfplattan där den samtidigt laddas på en svart glasremsa under kameran när den inte används. S Pen känner vi igen från tidigare tester, men den här nya versionen är bättre än någonsin. När man använder pennan på skärmen är fördröjningen så minimal att det nästan känns som att rita eller skriva med en blyertspenna på vanligt papper.

Qualcomms senaste Snapdragon 8 Gen 1-processor levererar höga prestanda, vilket våra benchmark-tester bekräftar. Även användarupplevelsen är helt suverän, vilka tunga appar vi än kastar på surfplattan. Speciellt grafiska prestanda är skyhöga. Galaxy Tab S8 Ultra kan dock inte riktigt mäta sig med sin närmaste konkurrent på surfplattemarknaden, Apples iPad Pro, när det gäller prestanda. Snapdragon 8 Gen 1 hänger helt enkelt inte med Apples M1-processor, men om det är en Android-surfplatta du är ute efter så är Galaxy Tab S8 Ultra fortfarande den allra snabbaste.

Auto Framing

Däremot har Samsungs senaste supersurfplatta ”lånat” en funktion som vi annars bara sett i Apples senaste iPadar.

Det handlar om funktionen som Samsung kallar Auto Framing, men som Apple-användare känner igen som Center Stage (eller Centrerat på svenska). Här används artificiell intelligens och surfplattans ultravidvinkelkamera på fronten för att följa personen som talar när man har videokonferenser på jobbet eller pratar med familjen via Skype, Zoom och vidare.

Om man befinner sig i mitten av bilden följs man så att säga av kameran åt både höger och vänster när man flyttar på sig. Och tre inbyggda riktningsbestämda mikrofoner och brusreduceringsteknik ser till – också med hjälp av artificiell intelligens – att samtalspartnern alltid hör vad man säger. Det fungerar felfritt, men man måste komma ihåg att sätta på funktionen manuellt.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra
Du har bara full nytta av din Galaxy Tab S8 Ultra om du även investerar i ett Book Cover Keyboard. Speciellt om du byter till Samsung DeX-läge, då ger surfplattan och tangentbordet en PC-liknande användarupplevelse. (Foto: Samsung)

Slukar ström

Men det finns också lite smolk i glädjebägaren som vi inte kan bortse från. För det första är det svårt att få Galaxy Tab S8 Ultra att hålla strömmen en hel dag. Surfplattan har visserligen ett enormt batteri på hela 11 200 mAh, men den stora och ljusstarka skärmen slukar uppenbarligen så mycket energi att man nästan kan se batteriprocenten rasa när man använder surfplattan. Och eftersom batteriet är så stort tar det nästan ett par timmar att ladda upp Galaxy Tab S8 Ultra, trots snabbladdning. Besvärligt.

Sedan är det en utmaning att det fortfarande saknas bra surfplatteversioner av många appar i Androids ekosystem. På det området ligger Apple långt före med iPadOS. Det bör dock nämnas att Galaxy Tab S8 Ultra stöder Samsung DeX, som förvandlar användargränssnittet på surfplattan till ett klassiskt skrivbord. Då kan man använda surfplattan som en riktig dator som kan styras med mus och tangentbord, och apparna körs i separata fönster, precis som i Windows eller MacOS.

Det gör att Samsung Galaxy Tab S8 Ultra är mer än perfekt för produktivitet, och det finns redan en mängd appar från företag som Adobe, Microsoft och Google som stöder systemet, och många fler är på väg.

Slutsats

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra är kort och gott den bästa surfplattan Samsung någonsin har gjort, och utan tvekan den bästa Android-plattan på marknaden – och för många användare som inte är gifta med Apples ekosystem, kanske till och med den bästa surfplattan som i skrivande stund går att köpa för (mycket!) pengar.

Den nya 12 Mp-ultravidvinkelkameran på framsidan av Galaxy Tab S8 Ultra ser till att det finns plats för fler personer i bilden när man pratar med vänner, familj eller jobb via Skype, Zoom och liknande. Och Auto Framing-funktionen ser till att personen som pratar alltid är mitt i bild. (Foto: Samsung)

MEN … när det gäller strömförbrukning är den hungrig som en skogsbrand. Och på grund av sin enorma storlek är den kanske inte den mest praktiska att ha med sig i väskan. Därmed också sagt är Galaxy Tab S8 Ultra inte något för alla. Det här är surfplattan du ska överväga att köpa om du har en sedelpress i garaget och främst tänker använda surfplattan hemma eller på kontoret – för produktivitet och kreativt arbete samt stora mängder underhållning. För de flesta andra finns det mindre och billigare alternativ.

Karakter
Samsung Galaxy Tab S8 Ultra
High End

Home tycker

Fantastisk skärm och övertygande ljud. Elegant och slimmad design, höga prestanda och stöd för både 5G och Wi-Fi 6E. Dessutom ger Samsung DeX unika produktivitetsmöjligheter. Kolossal strömförbrukning, vilket gör att batteritiden hamnar i den låga änden. Android är fortfarande inte den mest lämpliga plattformen för surfplattor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen