TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

test ASUS ZenBook Flip S UX370UA-C4059T

Dubbel enkelhet

forfatter
Publicerad 2018-05-16 - 12:29
Karakter
ASUS ZenBook Flip S UX370UA-C4059T
L&B tycker
Tunn, lätt och läcker som en ultrabook. Fin pekskärm och välfungerande 360-gradersgångjärn. Utmärkta prestanda.
Du kan få en mer kraftfull (och större) bärbar dator för samma pengar. Bara Full HD-upplösning. Kräver USB-adapter för det mesta.

Processor: 2,7 GHz Intel Core i5-7200U (dualcore, 4 trådar)

Skärm: 13,3-tums Full-HD (1920 x 1080), 10-punkters touch

Minne: 8 GB

Grafik: Intel HD Graphics 620 m. delt RAM

Operativsystem: Windows 10 Home, 64 bit

Hårddisk 256 GB SSD

Mått/vikt: 31,3 x 1,1 x 21,8 cm/1,1 kg

HD-webbkamera, wifi 802.11ac/Bluetooth 4.1, 2 x USB-C, minjack-ljud (3,5 mm), fingeravtrycksläsare

Webb: asus.com

GeekBench: 7 748 (multi), 3 896 (single) Basemark 3.0: 427,39 PC Mark 10: 3 055 3DMark TimeSpy: 352 CineBench R15: 43,60 fps/294 cb HD Tach: 348 MB/s Batteritest: 2 h 55 m
Riktpris: 15 000Pr. 2018-05-16 Produktsida

Namnet förpliktigar, och visst vilar det en passande dos meditativ enkelhet över Asus Zenbook-serie. Vi har testat ett par stycken och gemensamt för dem har varit en stilren, smal design. Och ett pris som reflekterar att man har råd att betala extra för finesserna.

Asus säger själva att Zenbook Flip S är en av de tunnaste 360-gradersdatorerna på marknaden. Det är en titel som är lättare att försvara än platsen som den absolut tunnaste. 360-gradersdatorer är oftast tjockare än vanliga laptopar, men Zenbook Flip S är faktiskt nästan två millimeter tunnare än Asus egen Zenbook 3 Deluxe, som i övrigt har ungefär samma prestanda till ett något högre pris. Riktigt imponerande.

Skärmstorleken är 13,3 tum men Asus har lyckats få bildpanelen att fylla en något större del av skärmytan än i föregångaren UX360. Ultrabärbara PC-datorer har dock nått det stadiet där mobiltelefonerna befann sig för ett par år sedan: det går inte att göra dem särskilt mycket mindre utan att ergonomin går förlorad. Man kan bara göra dem tunnare – och med en tjocklek på strax över en centimeter så finns det inte många millimeter att fila bort.

Skalet har en metallisk mörkgrå färg både på in- och utsidan, bortsett från en blank metallkant som löper hela vägen runt, plus runt styrplattan. Det ser ut raffinerat och kan förmodligen förhindra att datorn ser sliten ut för att färgen nöts bort från kanten. Skärmen är gjord av repfritt Gorilla Glass.

Zenbook Flip S finns i olika varianter, men i den testade var processorn en Intel Core i5 på 2,7 GHz med 8 GB RAM och en 256 MB SSD-disk. Skärmupplösningen var Full-HD, driven av ett integrerad Intel HD Graphics 620-grafikkort. Rimligt och fullt tillräckligt.

Asus Zenbook Flip S är lika tunn och lätt som en vanlig ultrabook.

 

Adapter krävs

I flera av sina Zenbook-maskiner har Asus valt att helt ta klivet in i framtiden genom att bara ha USB-C-portar. Tyvärr är antalet enheter som stöder den annars utmärkta port-standarden fortfarande begränsat. Därför blir den medföljande adaptern med USB- och HDMI-utgång en oumbärlig följeslagare i bagaget. Det fungerar, men är klumpigt och man får fortfarande bara en enda USB-port. Kortläsare och ethernet-port får man inte heller.

Å andra sidan finns det plats för en fingeravtrycksläsare på det platta skalet. Man får också en ritpenna. Här kunde Asus med fördel ha sneglat på Microsoft och gett pennan en magnetisk hållare som på Surface Pro 4. Märkligt nog finns det inte heller någon ficka till pennan i det läckra fodralet som ingår till datorn.

Asus Zenbook Flip S har en funktion som heter Quiet Fan, som sänker det redan mycket tysta fläktljudet genom att sänka prestanda – och därmed behovet av kylning. Det är smart, men maskinen är väldigt ljudlös från början och det är bara i mycket tysta miljöer, till exempel i sovrummet, som man märker av suset. Däremot ger funktionen också lite extra batteritid – i utbyte mot slöare prestanda. Med Quiet Fan aktiverat körde datorn en sjättedel längre på en laddning.

Man hittar bara USB-C-portar på Zenbook Flip S. Det innebär att man måste ha med sig en adapter i väskan.

 

Både och

Zenbook Flip S UX370UA är en så kallad 360-gradersdator. Alltså en dator där skärmen kan vridas hela vägen runt och lägga sig platt mot tangentbordet, så att alltihop förvandlas till en surfplatta. Att ha båda funktionerna i samma maskin är visserligen smart, men efter ett år med föregångaren som daglig arbetsdator måste jag erkänna att antalet gånger jag har använt surfplatteläget fortfarande kan räknas på två händers fingrar. Fast andra kanske gör på andra sätt.

Däremot är pekskärmen ett ovillkorligt plus – även in vanligt PC-läge. Speciellt när det är ont om plats runt konferensbordet eller i ett trångt flygsäte och man kan rulla skärmbilden eller klicka på OK med ett finger på skärmen.

(Foto: Tillverkare)

 

Benchmarks

Processorn är en Intel Core i5-7200U, som är en 2,7 GHz dualcore-CPU med fyra trådar. Det är ingen brutal sifferchrunchare, men den kör långt på varje liter och är fortfarande mycket starkare än de renodlade snålprocessorerna som man hittar i en del 360-gradersdatorer. Geekbench-testet gav 3896 i singlecore och 7748 i multicore. Basemark 3.0-testet slutade på 427 poäng. Helt acceptabelt för vardagligt bruk. PC Mark 10-testet, som efterliknar kontorsprogram, gav resultatet 3055. Det är faktiskt inte dåligt alls. Ett muskelknippe som HP Omen 17 är bara en och en halv gång snabbare.

Vi bussade också Zenbook Flip S på de grafiktunga Cinebench- och 3D Mark-testerna. Det gick som förväntat. Det här är inte en maskin för tung 3D-grafik. Men alla tester gick att köra, så i princip kan man sätta på ett äldre 3D-spel som pausunderhållning.

Batteritiden är betydligt viktigare. Enligt Asus orkar Zenbook Flip S hålla igång upp till 11,5 timmar på en laddning. Det är förmodligen korrekt om den används normalt. I det tuffa och standardiserade batteritestet som utför krävande uppgifter med fullt ös på skärmen körde Zenbook Flip S i strax under tre timmar.

Slutsats

Asus Zenbook Flip S UX370 är en dator för de som både vill ha en snygg, MacBook-dödande ultrabook till arbete eller studier – och en stor fet surfplatta för filmkvällar i soffan. Med tanke på formatets snäva och fysiska begränsningar har Asus lyckats få till en riktigt kraftfull dator. Det har inga allvarliga brister och priset kan man rimligtvis inte heller klaga på. Pekskärmen blir snabbt oumbärlig – även när man använder Zenbook Flip som en vanlig bärbar dator.

Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
Fin för de flesta Lenovos lättvikts-spelmaskin ger bra prestanda för de flesta spel utan att krossa budgeten. Men den är inte upphetsande.
Följ Ljud & Bild