annons
annons
annons
TEST:

Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA

September 2017ASUS ZenBook 3 Deluxe
annons

En studie i enkelhet

Lägg till som favorit
Asus har byggt en nästan meditativt renodlad ”MacBook” för individualister.
Plus lbadvantages
Superslimmad, superlätt och superläcker. En lyx-laptop för alla som har råd att resa med lätt packning. Massor av lagringsutrymme.
Minus lbdisadvantages
Tyvärr även superdyr. För grafiktunga uppgifter krävs en annan sorts PC. Bara USB-C-portar och bara Full-HD.

Datorn är ett oumbärligt arbetsredskap även om arbetsdagen tillbringas på vägarna, på tåg eller på flygplatser. Den ska helst inte ta för mycket plats i bagaget. Och så gör det ju ingenting om det hörs ett sus av avund blandat med beundran från omgivningen när den tas upp den ur väskan på ett möte.

Många anser att svaret på den önskelistan är en MacBook Pro, men det finns andra alternativ för de som inte vill buntas ihop med alla andra kreativa och unika individualister.

Liten PC – stor skärm

Asus ZenBook 3 Deluxe är byggd för dem som har råd att betala för att få en så liten dator som möjligt med så stor skärm som möjligt. Precis som Apple och flera andra utlovar Asus en 14-tums skärm i ett 13-tums skal … Av goda skäl är skärmen inte fullt 14 tum på diagonalen, även om vi måste erkänna att kanten runt skärmen är ganska så smal. Och med en tjocklek på 1,3 centimeter och en vikt på 1100 gram är Zenbooken en av de mest bärbara som finns just nu. Även om både HP och Acer har ännu tunnare datorer i sortimentet.

Utifrån är ZenBooken lika strikt och spartansk som namnet föreskriver. Utsidan är av aluminium i en färg som vid första anblicken verkar svart men som vid närmare granskning visar sig vara en mörk, mörk marinblå nyans. Insidan är en svartblå nyans ännu mörkare. Hela skalet är fräst ur ett stycke aluminium. Skärmen är av Gorilla Glass 5, som man annars ofta hittar på mobiltelefoner. Även om materialen inte gör datorn helt oförstörbar så lär de se till att den inte blir repig av det hårda livet en bärbar dator lever.

Inre lyx

I en så här tunn maskin finns det ingen plats för någon särskilt lång slaglängd för tangenterna och feedbacken hade gott kunnat vara tydligare om man jämför med exempelvis Asus egen Zenbook Flip UX360. Men efter ett par sidors skrivande har fingrarna vant sig vid omständigheterna. Tangentbordet är bakgrundsbelyst med ett milt, gyllene ljus. Diskret och läckert.

Under det blå metallhöljet kör en sjätte generationens i7-processor med 2,9 GHz. Det finns hela 16 GB RAM ombord och en SSD-disk på inget mindre än 1 TB. Rena rama lyxen, vilket också syns på prislappen. Å andra sidan har Asus inte lagt lika mycket pengar på grafiken, som utgörs av ett integrerat Intel HD Graphics 620. Något överraskande är skärmupplösningen bara Full-HD (1920 x 1080 punkter).

Avhållsamhet bland portarna

USB-C är säkert framtiden och den kompakta porten har många fördelar: vändbara kontakter, hög hastighet och en möjlighet att köra med blixtsnabb extern grafik via Thunderbolt. Men tills den sköna framtiden kommer på allvar är det en smula opraktiskt att det inte finns några andra typer av portar på Zenbooken. Laddning, extern lagring och anslutning av extra bildskärmar, allt måste göras via de tre USB-C-portarna.

Det gör till och med vardagliga saker som att spara en handfull filer på ett USB-minne till en besvärlig uppgift, som inbegriper att rota i väskan efter en av medföljande adapterkablarna (USB respektive HDMI). Man kan inte heller utan vidare stoppa i SD-kortet från kameran i datorn för att överföra bilder, eftersom kortläsaren på Apple-manér också offrats på enkelhetens altare. Det betyder alltså ännu en adapter i väskan. Det här är ett område där Asus kanske inte hade behövt snegla på Apple.

Prestanda

Processorn är en Intel Core i7-7500U, som är en 2,9 GHz dualcore-CPU med fyra trådar. Den är inte den starkaste i7:an, men räcker gott och väl för normalt kontorsbruk. Geekbench-testet gav resultaten 3603 singlecore och 7585 multicore. Basemark 3.0-testet slutade på 535, vilket är bra utan att vara snabbt.

Vi bussade också ZenBook 3 Deluxe på de grafiska Cinebench- och 3D Mark-testerna. Siffrorna visar tydligt att det inte är tung 3D-grafik som är datorns styrka. Aktuella gaming-datorer klarar av 3D-testerna fem till tio gånger snabbare. Men alla tester genomfördes, vilket faktiskt är snyggt jobbat. Grafiktesterna visade också att kylsystemet i datorn är utomordentligt tystgående. Inte ens när det gick som allra svettigast till blev suset från den lilla fläkten i det lövtunna skalet dominerande.

För kringresande PowerPoint-krigare är batteritiden däremot avgörande. Asus anger batteritiden till ”upp till nio timmar”. Vårt batteritest är betydligt mer krävande än genomsnittligt bruk, så tre timmar och 18 minuter är riktigt tjusigt för en ultrakompakt i7-maskin.

Slutsats

Asus ZenBook 3 Deluxe är läcker maskinvara för dem som behöver – och har råd med – en fullblodsdator i väskans tunnaste fack. Den kör länge på en uppladdning och har muskler för allt normalt kontorsarbete utan att du behöver ägna för mycket av din värdefulla tid åt att vänta.

Är den då en MacBook-dödare? Asus har åtminstone ansträngs sig för att matcha och överträffa konkurrenten punkt för punkt när det gäller storlek, vikt samt bristen på ”gammaldags” portar och anslutningar. Resultatet har blivit en dator som är lite bättre än de mellandyra ultrabook-datorerna men som bara ett fåtal har råd med. Kan du leva med något annat än den absoluta toppmodellen så finns det lyckligtvis varianter med lite mindre RAM och lagringsutrymme som är några tusenlappar billigare.

 

<
>
Mörkblå och med knivskarpa linjer. Asus ZenBook 3 Deluxe är nästan outhärdligt läcker.

ASUS ZenBook 3 Deluxe UX490U
Processor: 2,7 GHz Intel Core i7-7500U (dualcore, 4 trådar)
Skärm: 14-tums Full-HD, 1920 x 1080
Minne: 16 GB
Grafik: Intel HD Graphics 620 med delat RAM
Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
Hårddisk: 1 TB SSD
HD-webbkamera, wifi 802.11ac, Bluetooth 4.1, 3 x USB-C3, (varav 2 med Thunderbolt), 3,5 mm ljud
Mått/vikt: 32,9 x 1,3 x 21,0 cm/1,1 kg
Webb: asus.com


Pris: 23000 kr
Bästa pris på Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
GeekBench 3: 7585 (multi), 3603 (single) Basemark 3.0: 533,56 3DMark Fire Strike: 849 3DMark TimeSpy: 356 CineBench R15: 40,66 fps/334 cb HD Tach: 1,125 MB/s Futuremark Peacekeeper: 3 h 18 min
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Lämna ett svar

  Läs också

  IFA 2019: Philips får dig att sluta snarka och gör att du sover bättre

  IFA 2019: Philips får dig att sluta snarka och gör att du sover bättre

  Philips SmartSleep Snoring Relief Band är det välklingande namnet på en ny produkt som ska få dig att sluta snarka. Lägg till som favorit
  IFA 2019: Sonys nya bärbara musikspelare

  IFA 2019: Sonys nya bärbara musikspelare

  Musikspelaren NW-ZX507 utlovar lyxljud i fickformat.Lägg till som favorit
  IFA 2019: Razer är först med gaming-ultrabook

  IFA 2019: Razer är först med gaming-ultrabook

  Blade Stealth 13 är den första ultrabärbara speldatorn. Billig? Nej. Praktiskt? Skulle tro det.Lägg till som favorit
  IFA 2019: Acer Swift 5 är fortfarande världens lättaste 14-tums bärbara dator

  IFA 2019: Acer Swift 5 är fortfarande världens lättaste 14-tums bärbara dator

  Den senaste generationen Acer Swift 5 har nya 10:e generationens Intel Core-processorer samt NVIDIA GeForce MX250-grafik och väger bara 990 gram.Lägg till som favorit
  Lenovo Smart Display

  Lenovo Smart Display

  Lenovo Smart Display med Google Assistant styr ditt uppkopplade hem och har en stor skärm där du kan göra videosamtal.

  Lägg till som favorit
  Ny bärbar dator från Asus med 4K och två skärmar

  Ny bärbar dator från Asus med 4K och två skärmar

  Asus Zenbook Pro Duo med 14-tums, extra pekskärm finns nu i butik.Lägg till som favorit
  Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T)

  Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T)

  Låg och bred som en italiensk supersportbil – och lika opraktisk i morgontrafiken. Zephyrus är gjord för racing.

  Lägg till som favorit
  annons
  Stäng meny