TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Sony BDP-S550

Allt man behöver

Om man vill utnyttja alla möjligheter som en Blu-ray-spelare kan ge så är detta rätt val.

forfatter
Publicerad 2009-09-08 - 21:49
Ljud & Bild tycker
Knivskarp BD-bild. Bra bildjusteringar. Alla anslutningar. Stöder BD Live.
DVD-kvaliteten. Konstruktionskvaliteten.
Specifikationer
Sony BDP-s550 HDMI 1.3, 1080p/24 BD-profil 2.0 Ethernet-kontakt Multikanalsutgång Pris: 4 500 kr

Då tänker vi inte bara på alla in- och utgångar som den här spelaren är fullproppad med, utan också på en fantastiskt skarp bild och gott om möjligheter att ställa in bilden precis som man vill ha den. Här kan man nämligen justera allt från gamma och färger till kontrast, ljusstyrka, färgtemperatur och skärpa. Man kan justera allt i +/–3 steg (bortsett från gamma), men skärpan kan bara ökas i tre steg. Inte sänkas, vilket vi hade föredragit.

Bildkvalitet, Blu-ray
Bilden är nämligen så knivskarp att det nästan gör ont. Nackdelen med en sådan superskärpa är att det dyker upp ett finkornigt rutnät på vissa ställen i bilden. BDP-S550 har valfri störningsreduktion i menysystemet, men den hjälper inte här. Fast på skärmar som kan behöva en extra gnutta skärpa är den här spelaren oöverträffad. Även små detaljer i exempelvis smycken ser superrealistiska ut på en bra skärm. Färgåtergivningen och kontrasten är dunderbra, färgerna är nästan helt neutrala och störs bara av pyttelite färgstick som man måste leta efter för att upptäcka.

Bildkvalitet, DVD
Sony-spelarens avspelning av ”Black Dahlia” på DVD är en kopia av resultatet vi fick med BDP-S350, det vill säga en mattare och mindre detaljrik bild på den stora Pioneer-skärmen. Uppskalningen till 1080p har också en antydan til  sågtandsmönster i diagonala linjer med hög kontrast, och det syns även mer grynigheter i bilden. Märkligt med tanke på hur fint andra tillverkare lyckas med uppskalning av DVD till HD-upplösning.

Ljudkvalitet
Precis som sin billigare lillebror S350 låter S550 friskt och dynamiskt. Även om den är en bra CD-spelare saknar den lite av den fylliga klang och dynamik som Panasonic-spelaren har, men precis som S350 låter den fokuserat, tydligt och har bra sammanhållning.

Sammanfattning
Sony BDP-S550 har den ypperligaste bildkvaliteten man kan få från Blu-ray, den reagerar snabbt på kommandon och har alla funktioner en BD-spelare ska ha. Den har dessutom rikligt med inställningar av bilden. Med bättre bildkvalitet på DVD och lite bättre ljudkvalitet i stereo skulle Sony BDP-S550 ha mosat allt motstånd och tagit över tronen som prisklassens bästa BD-spelare. Detta bör vara förstahandsvalet för alla som vill ha kontroll över bildkvalitetens alla aspekter, som struntar i analogt stereoljud och allra helst vill ha bra Blu-ray-kvalitet.
 

Också i detta test:

Panasonic DMP-BD35

Folkspelaren

Panasonic-spelaren är ett givet val för alla som inte behöver analogt surroundljud.

Strålande bild på Blu-ray och DVD. Stöder BD Live. Bra pris.
Billig plastkvalitet.

Denon DVD-1800BD

Knivskarp bild, knivskarpt ljud

Man kan ju alltid undra varför Denons spelare kostar mer när den är sämre utrustad. Svaret syns på skärmen och hörs i högtalarna.

Strålande bild på Blu-ray. Hög DVD-kvalitet. Ljudkvalitet av toppklass.
Långsam. Högt pris.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend