Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Fujifilm XF1

Ulv i fårakläder

Trots ett klassiskt utseende har Fujifilm XF1 en utsökt bildkvalitet och en god användarvänlighet

Publicerad 2012-12-13 - 00:00
Fujifilm XF1
Lasse Svendsen

Man ser det inte utanpå kameran men det syns på bilderna att XF1 har en större bildsensor än de övriga i testet. Den har dessutom ljusstark optik, en lång rad praktiska funktioner och en mycket hög byggkvalitet. Objektivet fälls ut när man vrider lätt på ringen längst fram. Då är kameran redo för det mesta, och man zoomar manuellt med ringen runt objektivet. XF1 kan ta bildserier med upp till 10 bilder i sekunden och fokuserar blixtsnabbt i bra ljus.

Bildkvalitet
I bra ljus är bildfilerna härligt befriade från störningar. Fujinon-optiken visar sig vara väldigt bra, med väl korrigerade linjer och följaktligen låg förvrängning.  Även på vidvinkel. Skärpan är enastående, även ut mot hörnen, mellan bländare 2,8 och 11. Till och med på f1,8 och vidvinkel är skärpan duglig i hörnen. Brus dyker upp vid ISO 1600 men är inte värre än att det går fint att göra utskrifter i A4. Från och med ISO 3200 ökar kornbruset och skärpan och upplösningen sjunker markant (till 6 Mp) på ännu högre ljuskänslighet. EXR-läget med halverad upplösning minskar brusets omfång på hög ISO en aning. Färgåtergivningen är typiskt nog för Fuji mycket balanserad och har prydliga hudtoner och fin tonalitet även i mörka områden.

Användning
Den kantiga XF1 vilar inte dumt alls i handen. Konstlädret ger ett bra grepp och den nästan steglösa zoomringen förstärker retrokänslan. E.Fn-knappen längst ned till höger ger tillgång till en handfull personligt valda funktioner, och Fn-knappen på ovansidan kan också konfigureras av fotografen. En liten ratt längst upp till höger om skärmen kan användas för exempelvis bländarinställning.

Fujifilm XF1 är en förträfflig kamera. Låsmekanismen på objektivet kräver dock lite tillvänjning, resten går av sig själv. Bra optik, strålande färgåtergivning och välkontrollerat brus är en vinnande kombination för den här fickkameran som dessutom har utseendet för sig.

Ljud & Bild tycker

Mycket hög bildkvalitet Blixtsnabb autofokus Flexibla inställningar Synligt JPEG-brus över ISO 3200 Låsmekanismen på objektivet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen