: Sony CMT-G2NiP

Flexibel och billig

Sonys anläggning strömmar musik trådlöst från PC:n och med hjälp av AirPlay kan du spela musiken direkt från en bärbar Apple-enhet.

Ljud & Bild tycker

Flexibelt. Bra mellanregister. Bra attack.
Övertoner saknar upplösning. Fjärr-app, tack!
 • 2.0-system
 • Wi-Fi/DLNA
 • CD, FM, webbradio, AirPlay
 • iPod-kompatibel USB
 • 2 x 30 watt
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 5500 kr

Anläggningen från Sony i retro-hifi-design har många av funktionerna som finns i Philips Streamium MCi8080. Inklusive trådlös nätverksanslutning och streaming från datorn eller nätverkshårddisk. Och så givetvis internetradio. Dessutom är USB-porten iPod-kompatibel, så du behöver ingen extern docka för att koppla in din iPod eller iPhone. Ännu bättre är att CMT-G2NiP har inbyggt AirPlay, så att du inte behöver docka din ”i-pryl” alls. Särskilt kul för de som har en iPad, eftersom den stora surfplattan inte kan dockas. Om du föredrar att styra musiken från datorn i stället för från Sonys fjärrkontroll så kan du använda AirPlay till det också, via iTunes. De Philips-funktioner som Sony saknar är utbyggnad till multiroom, alltså att koppla ihop flera enheter till ett system, plus att Sony har CD-spelare i stället för DVD. Fast med tanke på att priset är nästan 3 000 kronor lägre så kan vi leva med detta.

Användning
Sonys anläggning är lika enkel att koppla upp som Philips, och man behöver inte vara raketforskare för att använda den. Men att bläddra i musiken som ligger på nätverkshårddisken med Sonys fjärrkontroll och med ögonen riktade mot det pyttelilla teckenfönstret är lite bökigt. Man får sitta ganska så nära för att kunna läsa artister och låttitlar. Vi önskar att Sony hade en fjärrkontroll-app för iPhone och Android.

iTunes- och iPhone-användare får däremot en enklare tillvaro, via AirPlay. Enklare än så blir det nämligen inte att streama musik, dessutom är det högst nödvändigt om du bara har Apple Lossless-filer i musiksamlingen. Tryck på AirPlay-ikonen längst ned till höger på din iPhone eller i iTunes-fönstret, så börjar musiken flöda direkt ur högtalarna.

Sony har mer fokus i mellanregistret än Philips och den dynamiska kontrasten i musiken är bättre, med rappare attack. Dessutom hänger basen ihop bättre med resten, eftersom mellanregistret framträder tydligare. CMT-G2NiP är bättre på röster, de markeras bättre och får mer tryck. Till exempel är Adeles stämma större och stereoperspektivet mer fokuserat.

Även Sony har dock sina brister. Vi hade kunnat tänka oss ännu mer upplösning i övertonerna, och även om dynamiken är bättre än hos Philips så hade inte ännu mer tryck och intensitet skadat. För om rå dynamik är din grej så finns det piggare alternativ.

När det gäller förhållandet mellan pris och prestanda har Sony lyckats oerhört bra med CMT-G2NiP. Användarvänligheten är också bra, men vi hoppas på en framtida fjärrkontroll-app till smartmobiler.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Sonos Connect:Amp + Bridge och DALI Zensor 1 - Dynamik och upplösning
  Sonos kolossalt populära multiroom-system streamar musiken och DALIs nya budgethögtalare ger mycket välljud för pengarna.
  Logitech Squeezebox Touch + Z623 - Trådlöst och potent PC-ljud
  Squeezebox Touch har ett enkelt gränssnitt och avkodar de flesta ljudfiler. Och Logitechs mest potenta högtalare ger ett mäktigt ljud.
  Philips Streamium MCi8080 - Kan allt!
  Den här anläggningen kan streama musik trådlöst till hela hemmet, från PC eller USB-hårddisk. DVD-spelare finns också inbyggt, så här finns allt du behöver.
  Panasonic SC-HC55 - Passar på väggen
  Panasonics stereo är smal och passar fint i en bokhylla.
  Creative ZiiSound D5x och DSx - Ljud för utbyggnad
  Creatives nya serie bluetooth-högtalare kan byggas ut till ett trådlöst multiroom-system utan att det behövs något hemnätverk.

  Läs också

  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.