: Philips Streamium MCi8080

Kan allt!

Den här anläggningen kan streama musik trådlöst till hela hemmet, från PC eller USB-hårddisk. DVD-spelare finns också inbyggt, så här finns allt du behöver.

Ljud & Bild tycker

Mycket flexibelt. Fylligt och stort ljud.
Saknar dynamik. Tunt mellanregister.
 • 2.0-system
 • Wi-Fi/DLNA
 • USB, CD, DVD, FM, webbradio
 • 2 x 50 watt
 • Ingen subbasutgång
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 8000 kr

Detta är huvudanläggningen i ett utbyggbart multiroom-system och kopplas till nätverket trådlöst eller med kabel. Systemet kan utökas med en eller flera miniklienter som heter NP3700 som placeras överallt. Du kan till exempel ha en i sovrummet och en i badrummet. För 8 000 kronor får du MCi8080, och tillsammans med en NP3700 blir priset 10 000 kronor (heter då WMS8080).

Streamar du musiken från en nätverksansluten dator eller hårddisk spelar alla Philips-enheter oberoende av varandra och kan streama olika låtar från samma dator – samtidigt. Spelar du däremot från 160-GB-hårddisken som ingår kan alla enheterna sättas i multiroom-läge så att de spelar samma musik.

MCi8080 ser läcker ut och sköts med fjärrkontroll eller från pekskärmen som sticker upp på ovansidan. Att högtalarna har snott sitt utseende från B&W – inklusive det gula, flätade mellanregistret och den nautilusliknande diskanten – är inte vårt jobb att bry oss om.

Den som inte vill ha en Blu-ray-spelare kan gotta sig åt den inbyggda DVD-spelaren som skalar upp signalen till HD-kvalitet (1080p) i HDMI-utgången.

Användning
En så här pass sofistikerad anläggning behöver ett enkelt gränssnitt. Och det har Philips verkligen lyckats med. Styr all musik från fjärrkontrollen, eller ännu bättre: ladda ned en iPhone- eller Android-app som förvandlar telefonen till fjärrkontroll. Då får du betydligt bättre översikt. Under testperioden var appen en smula instabil, den hittade inte alltid anläggningen och vi var tvungna att trycka hårdare på skärmen än i motsvarande appar för att det skulle hända något. Men den fungerade ändå bra och kan säkert bli helt perfekt med en uppdatering. Observera dock att det inte går att streama Apple Lossless eller AIFF.

Rent ljudmässigt har systemet en mycket fyllig bas. All musik får riktigt stor bas – somliga tycker kanske att den är i mesta laget. Övertonregistret är också luftigt, så att kvinnoröster och ljusa instrument är finmaskiga och luftiga. Ljudbilden är stor och öppen.

Svagheten är ett lite väl tillbakadraget mellanregister som gör att musiken får en något överdriven ”loudness-faktor”. Detta kan justeras en aning, men vi får aldrig det stora mellanregister vi vill ha. Det är också begränsat med dynamik. MCi8080 lyckas inte urskilja kontrasterna i ljudbilden tillräckligt väl, så all musik återges en smula platt. Det går däremot att spela högt nog för de allra flesta av oss.

Tilläggsklienten NP3700 fungerar fint i en bokhylla eller på en hylla i badrummet. Den är lika enkel att sköta som huvudenheten, och låter fint fast är av naturliga orsaker lite fattigare på bas.

Sammantaget är detta en lättanvänd anläggning som är ett välfungerande nav i hemmet, men som inte saknar ljudmässiga brister.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Sonos Connect:Amp + Bridge och DALI Zensor 1 - Dynamik och upplösning
  Sonos kolossalt populära multiroom-system streamar musiken och DALIs nya budgethögtalare ger mycket välljud för pengarna.
  Logitech Squeezebox Touch + Z623 - Trådlöst och potent PC-ljud
  Squeezebox Touch har ett enkelt gränssnitt och avkodar de flesta ljudfiler. Och Logitechs mest potenta högtalare ger ett mäktigt ljud.
  Sony CMT-G2NiP - Flexibel och billig
  Sonys anläggning strömmar musik trådlöst från PC:n och med hjälp av AirPlay kan du spela musiken direkt från en bärbar Apple-enhet.
  Panasonic SC-HC55 - Passar på väggen
  Panasonics stereo är smal och passar fint i en bokhylla.
  Creative ZiiSound D5x och DSx - Ljud för utbyggnad
  Creatives nya serie bluetooth-högtalare kan byggas ut till ett trådlöst multiroom-system utan att det behövs något hemnätverk.

  Läs också

  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.