CES 2021: Sony Crystal LED är en gigantisk TV för filmproduktion

Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!
Annons
Annons
forfatter

Enorma TV-skärmar som fyller hela väggen är en av trenderna på årets CES-mässa. En sådan är Sonys jättelika Crystal LED som kan skalas upp till hela 400 tum! Den bygger på den banbrytande MicroLED-tekniken, som även Samsung och LG har presenterat egna varianter av. Men medan Samsung planerar att släppa en modell som potentiellt kan användas för hemmabruk redan i år så är Sonys Crystal LED främst avsedd för professionellt bruk. Enligt Sony är den helt idealisk för virtuella filmscener och studiobakgrunder.

Vad är MicroLED?

MicroLED-teknik är en så kallad ”självlysande” panelteknik som består av mikroskopiska lysdioder som avger både ljus och färg samtidigt. Kontrasten och ljusstyrkan är tekniskt överlägsen det mesta annat marknaden, inklusive OLED, QLED och MiniLED – upp till hela 1:1 000 000 i kontrast! På lång sikt kan det tänkas att MicroLED konkurrerar ut samtliga dessa tekniker och blir ”nästa stora” inom i TV, fast det kommer förmodligen inte att hända i första taget: ännu så länge är tekniken för komplicerad och platskrävande (bland annat när det gäller pixeltäthet) för att användas i en vanlig konsument-TV. Därför får vi antagligen främst se den användas i professionella sammanhang, i form av enorma videoväggar för reklam, presentationer och liknande.

Sony Crystal LED: Videovägg för filmproduktion

Sonys nya Crystal LED-modeller i C-serien och B-serien är båda så kallade modulära MicroLED-skärmar. De består av moduler som kan sättas ihop till jättelika skärmar i olika höjd- och breddformat. De är dessutom mycket skarpare och mer färgkorrekta än traditionella videoväggar, vilket innebär att de kan ha många spännande användningsområden – bland annat som digital bakgrund för filmproduktion.

Sony är redan en stor leverantör av kamerautrustning till filmindustrin och de nya Crystal LED-skärmarna kan användas för att skapa digitala bakgrunder under filminspelningar. I stället för att använda en så kallad green screen, där bakgrund och CGI-effekter läggs på under efterproduktionen, kan man visa och ändra bakgrund samtidigt som man filmar. Detta har många fördelar eftersom det ger en mer trovärdig miljö runt skådespelarna och eliminerar reflektioner av grönt ljus. En sådan teknik används redan i dag i ett antal stora produktioner – inklusive Star Wars-serien The Mandalorian, där hela filmkulissen är en gigantisk, böjd LED-skärm som drivs av Nvidia-grafikprocessorer. I videon nedan kan du se hur principen fungerar:

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.
Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.