CES 2021: Sony Crystal LED är en gigantisk TV för filmproduktion

Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!
Annons
Annons
forfatter

Enorma TV-skärmar som fyller hela väggen är en av trenderna på årets CES-mässa. En sådan är Sonys jättelika Crystal LED som kan skalas upp till hela 400 tum! Den bygger på den banbrytande MicroLED-tekniken, som även Samsung och LG har presenterat egna varianter av. Men medan Samsung planerar att släppa en modell som potentiellt kan användas för hemmabruk redan i år så är Sonys Crystal LED främst avsedd för professionellt bruk. Enligt Sony är den helt idealisk för virtuella filmscener och studiobakgrunder.

Vad är MicroLED?

MicroLED-teknik är en så kallad ”självlysande” panelteknik som består av mikroskopiska lysdioder som avger både ljus och färg samtidigt. Kontrasten och ljusstyrkan är tekniskt överlägsen det mesta annat marknaden, inklusive OLED, QLED och MiniLED – upp till hela 1:1 000 000 i kontrast! På lång sikt kan det tänkas att MicroLED konkurrerar ut samtliga dessa tekniker och blir ”nästa stora” inom i TV, fast det kommer förmodligen inte att hända i första taget: ännu så länge är tekniken för komplicerad och platskrävande (bland annat när det gäller pixeltäthet) för att användas i en vanlig konsument-TV. Därför får vi antagligen främst se den användas i professionella sammanhang, i form av enorma videoväggar för reklam, presentationer och liknande.

Sony Crystal LED: Videovägg för filmproduktion

Sonys nya Crystal LED-modeller i C-serien och B-serien är båda så kallade modulära MicroLED-skärmar. De består av moduler som kan sättas ihop till jättelika skärmar i olika höjd- och breddformat. De är dessutom mycket skarpare och mer färgkorrekta än traditionella videoväggar, vilket innebär att de kan ha många spännande användningsområden – bland annat som digital bakgrund för filmproduktion.

Sony är redan en stor leverantör av kamerautrustning till filmindustrin och de nya Crystal LED-skärmarna kan användas för att skapa digitala bakgrunder under filminspelningar. I stället för att använda en så kallad green screen, där bakgrund och CGI-effekter läggs på under efterproduktionen, kan man visa och ändra bakgrund samtidigt som man filmar. Detta har många fördelar eftersom det ger en mer trovärdig miljö runt skådespelarna och eliminerar reflektioner av grönt ljus. En sådan teknik används redan i dag i ett antal stora produktioner – inklusive Star Wars-serien The Mandalorian, där hela filmkulissen är en gigantisk, böjd LED-skärm som drivs av Nvidia-grafikprocessorer. I videon nedan kan du se hur principen fungerar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

LG Display har flera nya OLED-skärmstorlekar 2021, inklusive en efterlängtad 42-tummare. Frågan är bara vilken av TV-tillverkarna som hinner använda den först.
LG visar upp både små och stora TV-apparater på CES 2021, men den här tar priset.
TCL satsar hårt på den nya MiniLED-tekniken och har planer på flera modeller 2021.
LG är på gång med flera TV-nyheter i år, inklusive en helt ny OLED-panel!
När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Succéförfattaren till ”Bosch” kommer med en ny serie på Netflix.
Är batteriet dåligt i din Sonos Move? Nu kan du byta ut det själv.
Samsungs nya trådlösa öronproppar har intelligent aktiv brusreducering.
Precis som förra året kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre olika varianter: Galaxy S21, Galaxy S21+ och Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!
Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Användbart 35 mm-objektiv till Sonys fullformatkameror.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Earins nya öronsnäckor lovar bättre bas och ljudkvalitet än konkurrenterna