TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

CES 2021: Sony Crystal LED är en gigantisk TV för filmproduktion

Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!

forfatter
Publicerad 2021-01-14 - 15:00

Enorma TV-skärmar som fyller hela väggen är en av trenderna på årets CES-mässa. En sådan är Sonys jättelika Crystal LED som kan skalas upp till hela 400 tum! Den bygger på den banbrytande MicroLED-tekniken, som även Samsung och LG har presenterat egna varianter av. Men medan Samsung planerar att släppa en modell som potentiellt kan användas för hemmabruk redan i år så är Sonys Crystal LED främst avsedd för professionellt bruk. Enligt Sony är den helt idealisk för virtuella filmscener och studiobakgrunder.

Vad är MicroLED?

MicroLED-teknik är en så kallad ”självlysande” panelteknik som består av mikroskopiska lysdioder som avger både ljus och färg samtidigt. Kontrasten och ljusstyrkan är tekniskt överlägsen det mesta annat marknaden, inklusive OLED, QLED och MiniLED – upp till hela 1:1 000 000 i kontrast! På lång sikt kan det tänkas att MicroLED konkurrerar ut samtliga dessa tekniker och blir ”nästa stora” inom i TV, fast det kommer förmodligen inte att hända i första taget: ännu så länge är tekniken för komplicerad och platskrävande (bland annat när det gäller pixeltäthet) för att användas i en vanlig konsument-TV. Därför får vi antagligen främst se den användas i professionella sammanhang, i form av enorma videoväggar för reklam, presentationer och liknande.

Sony Crystal LED: Videovägg för filmproduktion

Sonys nya Crystal LED-modeller i C-serien och B-serien är båda så kallade modulära MicroLED-skärmar. De består av moduler som kan sättas ihop till jättelika skärmar i olika höjd- och breddformat. De är dessutom mycket skarpare och mer färgkorrekta än traditionella videoväggar, vilket innebär att de kan ha många spännande användningsområden – bland annat som digital bakgrund för filmproduktion.

Sony är redan en stor leverantör av kamerautrustning till filmindustrin och de nya Crystal LED-skärmarna kan användas för att skapa digitala bakgrunder under filminspelningar. I stället för att använda en så kallad green screen, där bakgrund och CGI-effekter läggs på under efterproduktionen, kan man visa och ändra bakgrund samtidigt som man filmar. Detta har många fördelar eftersom det ger en mer trovärdig miljö runt skådespelarna och eliminerar reflektioner av grönt ljus. En sådan teknik används redan i dag i ett antal stora produktioner – inklusive Star Wars-serien The Mandalorian, där hela filmkulissen är en gigantisk, böjd LED-skärm som drivs av Nvidia-grafikprocessorer. I videon nedan kan du se hur principen fungerar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Spana in den här gaming-stolen! På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?
Upp till 300 tum laserbild på väggen Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Äntligen får de rumskorrigering Samsung har förnyat sina flaggskepp. Nu äntligen med rumskorrigering – och Airplay 2.
Dolby Atmos i bilen? Ja tack! Kan det här vara nästa stora grej inom billjud?
Virtuell datorfest hos MSi När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Chromebooks med Ryzen och Radeon Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend