Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Thomas Dybdahl med innovativt album i Dolby Atmos

Vi har träffat artisten Thomas Dybdahl och ljudteknikern bakom verket i Dolby Atmos.

Av / 2024-03-15 - 15:47
Thomas Dybdahl med innovativt album i Dolby Atmos

Idag, den 15 mars, släpper Thomas Dybdahl sitt nya album ”Teenage Astronauts”. Albumet är en melankolisk, nostalgisk resa som bland annat (naturligtvis) handlar om förlorad kärlek och vänskap. Och som vanligt är Dybdahl suverän ut i fingerspetsarna, in i minsta detalj. På ett vackert album, producerat av Larry Klein (Joni Mitchell, Herbie Hancock, Melody Gardot) med stråkarrangemang av Kleins vanliga go-to arrangör Vince Mendoza. Som naturligtvis också har många av samma artister på sin meritlista.

Dybdahl i riktig Dolby Atmos

Men det är inte den stora nyheten med det här albumet. Det är nämligen mixat i Dolby Atmos. Och även om man skulle kunna hävda att många av dagens poplåtar har fått en styvmoderlig Atmos-behandling, har man gått grundligt tillväga med det här albumet.

Albumet har fått en tredimensionell mix för att verkligen ge musiken en extra dimension. I stället för att vara en eftertanke har det mixats som om det vore soundtracket till en biograffilm.

I en djupgående intervju berättar Dybdahl och producenten Håvard Rosenberg om den innovativa inspelnings- och mixningsprocessen.

Foto: Privat (från Thomas Dybdahls hemsida)

Inspelat i Kalifornien

Albumet, som spelades in i ett hyrt hus i Kalifornien, är ett tekniskt genombrott i ett norskt sammanhang. Det är det första i landet som utnyttjar den fulla potentialen i Dolby Atmos-formatet. Rosenberg förklarar entusiastiskt:

”Det bästa med Atmos är att det finns plats för allt. Man behöver inte göra några kompromisser. I Atmos kan du placera element var som helst i en tredimensionell rymd.”

Genom att mixa albumet ”från grunden” för Atmos skiljer sig utgåvan från många andra musikutgåvor i formatet, som i journalistens öron inte är mycket mer än uppmixade stereoversioner. Men i det här fallet är allt gjort med omsorg och avsikt.

Läs också Sommarlåt i full surround Musik i Dolby Atmos-surroundformat, även känt som Immersive eller Spatial Audio, blir allt vanligare.

Dybdahl hade en tydlig vision för ljudlandskapet:

”Jag föreställde mig att det spelades in i en liten stuga. För att skapa en pompös bild fanns inte taket där, utan stråkorkestern skulle föreställa stjärnhimlen. Linda in allt i ett sådant landskap.”

Målet var att skapa ett ljudlandskap där varje del har sin naturliga plats, utan att något känns konstruerat eller malplacerat. Sången är i centrum, gitarrerna är torrt panorerade och en stråkorkester fyller det omgivande utrymmet.

”Anledningen till att vi gör det här i Atmos överhuvudtaget, och särskilt i bioformat, är att få en gemensam upplevelse av ett annat slag”, understryker Dybdahl.

thomas dybdahl teenage astronauts
Omslagsbild till albumet ”Teenage Astronauts”. Foto: V2 Records Benelux

Omfattande process

Inspelningen har varit en mer omfattande process än de föreställt sig, inte minst på grund av tekniska och logistiska hinder. Inspelningarna med Stavangers symfoniorkester behövde planeras noggrant. Den faktiska Atmos-mixningen fick till slut genomföras i en godkänd Dolby Atmos-biograf i Danmark.

Lyckligtvis har projektet varit givande för alla inblandade. Rosenberg berömmer Dybdahls talang för produktion och arrangemang, medan Dybdahl själv är mycket nöjd med resultatet:

”Vissa album skriker efter det här formatet. På det här albumet är låtarna skrivna för den instrumentering som används, så det finns en poäng med att ge stråkarna ordentligt med utrymme.”

Mottagandet har hittills varit mycket positivt. Biografpersonalen har imponerats av den innovativa användningen av biografen som arena för musikaliska upplevelser. Rosenberg konstaterar:

”Att sitta och lyssna på ett album i en biograf är som att vara på en konsert. Fast det är extremt tyst och med extremt bra ljud. Det här är ett format som definitivt har ett berättigande!”

Läs också Dolby Atmos: Var ska högtalarna sitta? Många läsare undrar hur de ska placera sina Dolby Atmos-högtalare. Här försöker vi ge några svar!

Äntligen riktig musik i riktig Atmos!

När vi på Ljud & Bild testar hemmabiosystem och soundbars med musik i surround så är det väldigt ofta som spellistan består av klassisk och udda musik från 2L, signerad Morten Lindberg. Det finns egentligen inget annat som fullt ut utnyttjar den extra dimension man får med Dolby Atmos. Ända tills nu.

Med ”Teenage Astronauts” tar Thomas Dybdahl och hans team lyssningsupplevelsen inom pop till en ny nivå. De visar upp de kreativa möjligheterna med Dolby Atmos-formatet när det utnyttjas fullt ut.

Du kan strömma och köpa albumet från och med idag, och Atmos-versionen finns på Apple Music och Tidal.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen