Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Googles Gemini AI i allt från chattbottar till mobiler

Vare sig du använder Google Bard eller Pixel 8 Pro har de plötsligt blivit mycket smartare

Skrivet av / 2023-12-07 - 11:40
Googles Gemini AI i allt från chattbottar till mobiler

Google säger sig med sin nya AI ha passerat ChatGPT i tester om språkförståelse, bildtolkning, matematik och kodning. Och de nöjer sig inte med att ha den i datacenter utan rullar ut den i chattrobotar, och än mer imponerande i sin mobil Pixel 8 Pro.

Gemini Nano i Pixel 8 Pro

Med december-uppdateringen av Pixel-mobilerna får Pro-varianten Gemini Nano, en nedbantad version av AI:n som är skräddarsydd för att kunna köras lokalt på deras Tensor-processor. Nu kommer vi själva att få se vad Google menade när de utmålade Pixel 8-generationen som mobiler byggda för AI.

Smarta svar i Whatsapp (Skärmbild: Google)

Exempel på nya funktioner är att inspelnings-appen nu kan ge dig en sammanfattning av inspelade samtal, intervjuer och föreläsningar (troligen endast på engelska). Den kan ge betydligt intelligentare förslag till svar på meddelanden, något som först kommer till WhatsApp. Photo Unblur kan nu refokusera foton av husdjur som inte kan sitta still framför kameran.

Tidigare AI-funktioner som HDR-video, timelapse-videor i mörker, porträttfoton, smarta svar och förbättring av skannade dokument ska också ha fått sig ett lyft av den nya intelligensen i Pixel 8 Pro.

Smartare chatt med Bard

Den större Gemini Pro är nu motorn i chattbotten Bard och ska inte bara vara en stor uppgradering utan påstås ha passerat ChatGPT-4 på de flesta områden. Mest uppseendeväckande är att den nu passerat mänskliga experter när det gäller att besvara svåra frågor inom matematik, fysik, historia, juridik, medicin och etik!

Google berättar att tidigare AI ofta har tränats på att vara bra på enstaka ämnen, och sedan har man pusslat ihop svaren om frågan täcker flera ämnen. Gemini ska vara tränad på att ta hänsyn till olika kunskapsområden på samma gång, vilket höjer kvaliteten på svaren. Den ska dessutom vara mer ”eftertänksam” vid komplicerade frågor, i stället för att som tidigare generationer ta första bästa svar som var ”bra nog”.

Den största modellen Gemini Ultra körs just nu i datacenter och där återstår en del testande innan man släpper loss den i kommande Bard Advanced.

Googles datacenter med Tensor Cloud-processorer (Foto: Google)

Bard som kör Gemini Pro släpps nu på engelska i 170 länder, men Google säger att den kommer på fler språk framöver. De kommer även att stoppa in Gemini produkter som Googles sökmotor och webbläsaren Chrome.

Läs mer om Gemini hos Google Deepmind

Läs också:

Nu kan Googles AI Bard besvara frågor om Youtube-videor

Bard är på väg att lära sig förstå innehållet i videon så att den kan besvara frågor om det.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

Jorden drabbad av dubbel solstorm - mobilnät och GPS nere i en halvtimme

Imponerande resultat med Googles Video-AI

Japans månlandare är döende

Maglev-tåg på konventionell räls

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen