Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Teknik och begränsningar

I bland är det väldigt nyttigt att prova på hur saker och ting fungerar, eller inte fungerar, när man är lite fysiskt begränsad

Av / 2012-09-19 - 14:34
Teknik och begränsningar

För fjorton dagar sedan opererade jag min högerhand för karpaltunnelsyndrom och har sedan dess gått med handen i ett rejält tryckförband. Tänk dig att du delar en tennisboll på mitten, lägger den i handflatan och lindar handen och handleden hårt … Hur rörligt tror du att man blir i hand och fingrar?

Jag förstod redan innan ingreppet att vissa saker skulle bli knepiga men att en smartmobil kan vara så fullständigt opraktisk att manövrera med en hand (speciellt den hand du normalt inte använder så mycket) var jag inte riktigt beredd på. Jag är väldigt högerhänt och väldigt glad för att sms:a – just den kombinationen är inte helt problemfri just nu. Bäst är att lägga mobilen ned på ett plant underlag och köra ”pekfingervalsen”, det funkar men är rätt frustrerande..

För att ladda en mobil krävs det att själva ladd-sladden är i rätt vinkel i förhållande till mobilen och så behöver man kunna hålla emot för att få dit sladden – försök med det med en hand! Jag har naturligtvis fått hitta mina knep men inser samtidigt att tillverkarna inte alls tänkt speciellt på människor med någon nedsatt funktion.

Praktiskt nog så har jag testat vad man brukar kalla Seniormobiler till Ljud & Bild nummer 10 och det är verkligen inga mobiler att skratta åt eller göra sig rolig över. I vissa situationer (som min just nu) är det guld värt med riktiga knappar och bordsladdare där jag enkelt kan placera mobilen för laddning.

Jag kan dessutom svara med en knapp i stället för att dra fingret över skärmen – lyx när man är begränsad i händerna!

Senare idag ska jag äntligen få ta bort förband och stygn och jag räknar med att jag inom kort kan flytta in i någon av mina gamla smartmobiler igen. Jag måste dock säga att jag är djupt imponerad av alla er där ute som har någon form av begränsning men som ändå mer eller mindre måste lära er att hantera och leva med det som tycks så självklart för många …

//Å

Snart på banan med två händer igen!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen