Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Netflix kom på besök

Igår kom omtalade Netflix på besök till vår huvudstad och jag och kollegan Jonas passade på att få oss en pratstund och demo.

Av / 2012-10-16 - 08:21
Netflix kom på besök

I kommande utgåva av Ljud & Bild (nr 11) skriver jag om framtidens tv och om vad man som konsument kan förvänta sig. Det var inte speciellt svårt att få ut information från de flesta bolagen – utom just Netflix som teg som muren … Inga priser, inga datum, inga program, ingenting mer att ATT de skulle komma till Sverige.

Så när jag fick inbjudan till pressmötet kunde jag ju bara inte låta bli att ta ta mig till huvudstaden för att se vad det här var för människor och framförallt vad de hade att säga. Varför allt detta hemlighetsmakeri??

Pressmötet var välordnat och först fick Jonas och jag en demo för att visa alla apparater som Netflix fungerar på. Iphone, Ipad, Apple-tv, dator, PS3, Wii och Xbox 360. Snygga och prydliga gränssnitt som känns enkla och användarvänliga.

Hemma har vi ett Xbox i vardagsrummet så det är ju inte helt omöjligt att ett test av tjänsten ligger nära till hands.

Efter denna lilla uppvisning fick vi möjlighet att först träffa grundaren av Netflix, Reed Hastings, därefter Ted Sarandos som är programansvarig och sist men inte minst Niel Hunt som är den som sitter på det tekniska kunnandet

De tre vise männen, Reed, Ted och Niel

Det var en riktigt häftig känsla sitta tillsammans med grundaren Reed Hastings och veta att han faktiskt kommit till Sverige (och Norden) för att själv marknadsföra sin affärsidé. Vi hade en mycket trevlig pratstund och han berättade bland annat att alla med Spotify Premium kan teckna sig för ett Netflix-abonnemang gratis året ut! Månadskostnaden är visserligen inte högre än 79 kronor men för mig som sällan tittar på tv och som är riktigt kass på att följa serier känns det som en bra deal …

Vi frågade Ted hur de resonerade runt det här med att man måste vänta hela säsonger innan man får tillgång till sin favorit-serie och enligt Ted är det liksom meningen. Man ska inte behöva pricka in måndagar kl 20.00 för att inte missa något utan tanken är att man ska kunna se hela säsongen i ett streck när man själv önskar. Inte behöva vänta ”ikapp”. Om det är en efterkonstruktion på grund av rättighets-trassel eller inte vågar jag inte säga, men för min del är det absolut en bra lösning.

Hos Neil fick vi reda på hur de bär sig åt för att föreslå filmer för sina användare. Om jag föredrar action och romantiska komedier kommer tjänsten efter ett tag att föreslå liknande filmer för mig. Om man vill kan man koppla tjänsten till Facebook så kan du visa dina vänner vad det är du tittar på och därigenom ge förslag ungefär så som det fungerar med Spotify. Personligen är det en tjänst jag inte använder eftersom jag inte är speciellt intresserad av vad mina vänner lyssnar på och jag har inget behov av att tala om vad jag lyssnar på just nu – samma sak kommer gälla för Netflix den dagen jag tar tag i saken och skaffar det …

Har du småbarn kan jag tänka mig att det är en bra tjänst men livesport och livenyheter får du klara dig utan, något jag tycker är aningen synd – men jag förstår problematiken i det hela.

En spännande dag led mot sitt slut och trots att jag inte riktigt kunde förstå vad allt smussel iför lanseringen handlade om så måste jag säga att Neflix nog kan vara en helt ok tjänst – tack vare att den inte kostar mer.

Återstår att se om jag tar mig i kragen och testar det… Hör gärna av dig med tankar och åsikter rörande tjänsten om du vill!

//Å

 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen