Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Google slutar uppdatera skärmar från andra tillverkare

Skärmar med Google Assistant har fört en tynande tillvaro, och nu är det klart varför. Google har slutat uppdatera mjukvaran för dem.

Av / 2023-04-12 - 12:06
Google slutar uppdatera skärmar från andra tillverkare

Smarta högtalare är nog bra för enkla saker som att ge kommandon men för mer komplicerade svar, som vägbeskrivningar och recept, vill man nog se det på en skärm. Och 2018 kom det smarta skärmar från ett antal företag som Lenovo, JBL och LG. Men sedan dess har det varit märkligt tyst i kategorin.

Läs också Google på näthinnan Lenovo Smart Display med Google Assistant styr ditt uppkopplade hem och har en stor skärm där du kan göra videosamtal.

Nu rapporterar 9to5google att Google helt enkelt har slutat uppdatera mjukvaran för sådana skärmar, vilket förklarar varför ingen längre vill göra sådana.

Vi har sökt Google för en kommentar, men blev bara hänvisade till ett supportdokument som egentligen handlar om något annat, där det i en bisats står:

Google no longer provides software updates for these third-party Smart Displays: Lenovo Smart Display (7″, 8″ & 10″), JBL Link View and LG Xboom AI ThinQ WK9 Smart Display.

Bakom allt detta verkar ligga ett beslut från 2019 då Google beslutade att lägga ner sitt inbyggda operativsystem Android Things man lanserat bara året innan. Från början var det tänkt att sitta i en hel rad IoT (Internet of Things) produkter men i slutändan blev det bara något för de ovanstående smarta skärmarna. Sedan har det gradvis stängts ner även för andra tillverkare, till exempel slutade webbläsarna fungera för ett drygt år sedan, och i januari slutade de i det tysta uppdatera systemet.

Läs också Den lilla assistenten på nattduksbordet Google Nest Hub är en kontrollpanel för ditt smarta hem. Nu med sömnsensor och (lite) bättre ljud.

Google körde eget race

Det märkliga är att när Google lanserade sin egen smarta skärm, Google Home Hub, använde de sig inte av Android Things, utan en hemsnickrad version av Chromecast. Detta gjorde att man kunde erbjuda fler funktioner till ett längre pris, vilket i realiteten gjorde det meningslöst att släppa konkurrerande produkter.

Sedan dess har Google döpt om sina smarta skärmar till Nest Hub, där man återigen bytt mjukvara på insidan. 2019 rullade de i det tysta ut ett operativsystem kallat Fuchsia till sina Nest Hub, men har egentligen inte pratat så mycket om det, och än mindre erbjudit det till tredjepartstillverkare.

Ajöss till Nest Hub också

Ska vi sia lite tror vi att även Google har lagt ner tanken på smarta skärmar. I januari sa man upp 16 procent av personalen i Fuschsia-projektet. Den senaste produkten är Nest Hub 2 som släpptes för två år sedan.

Läs också Google överöser dig med pixlar Google Pixel-telefonen är bara början. Pixel ska vara en stor familj av enheter i alla storlekar. Om du tycker att det liknar Apple är det knappast en slump.

Men den verkliga spiken i kistan är att Google i oktober vid sin Pixel 7-lansering, även avslöjade att det kommer en surfplatta, Pixel Tab. Och eftersom surfplattor enligt Google sällan lämnar hemmet, lanserar de även en hållare som innehåller högtalare och laddare. Bingo, så har du en Nest Hub, fast med riktig Android och en löstagbar skärm. Mycket bättre. Google Pixel Tab planeras komma ”i vår”.

Pixel Tab (Foto: Google)
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Uppkopplad ölbryggare för det smarta hemmet

Robotgräsklippare med cylinder

Tado uppgraderas till senaste standard

Koda 2 Max är Oonis största och mest avancerade pizzaugn hittills

Matter version 1.3

Motormopp från Dyson

En kamera för varje vinkel

Ny monsterrobot från Roborock

Laga mat utan sladd med KitchenAid Go

Robotdammsugare lovar dammsugning och moppning med mänsklig precision

Vill förändra golvstädningen

Nutribullet gör comeback i Norden

Rulla till toppen