CES 2019: Hey Google

Med Google Assistant Connect ska sökmotorjätten kunna styra hela ditt smarta hem.

Årets CES-mässa i Las Vegas är över. Men för de många deltagarna kommer antagligen ”Hey Google” – kommandot man använder för att ”väcka” den röststyrda digitala assistenten Google Assistant i den smarta högtalaren eller mobiltelefonen – att hänga kvar på näthinnan ett tag till.

Sökmotorjätten fanns nämligen överallt under CES 2019.

”Hey Google” syntes överallt i Las Vegas under CES 2019. Foto: 9to5Google
”Hey Google” syntes överallt i Las Vegas under CES 2019. Foto: 9to5Google

”Hey Google” stod med jättebokstäver ovanför huvudingången till Las Vegas Convention Center. Det lilla monorail-tåget som kör gäster från några av stadens många hotell till mässområdet hade också förvandlats till en stor, rörlig ”Hey Google”-reklamskylt, och på själva mässan fick man knappt vara i fred för alla de många vitklädda ”Google Assistants”, som med ”Hey Google”-texten strategiskt placerad på hattar och jackor visade mässbesökarna hur Google Assistant fungerar ihop med andra produkter.

Tar fighten med Amazon Alexa

På den amerikanska marknaden har röststyrda, digitala assistenter mer vind i seglen än i Sverige, där apparater med sådana här funktioner först den allra senaste tiden har gått att köpa på svenska. Till exempel högtalarna Google Home och Google Home Mini som har med Google Assistant – och vi väntar fortfarande tålmodigt på en svenskspråkig version av Amazon Alexa.

Men även om Google Assistant har fått ett försprång i Sverige så är Amazon Alexa fortfarande den överlägset största aktören i USA, där digitala assistenter inbyggda i högtalare och en mängd andra produkter alltså är mycket mer utbredda och används dagligen av många amerikanska konsumenter.

Google Home och Google Home Mini. Foto: Google
Google Home och Google Home Mini. Foto: Google

Det är en del av förklaringen till Googles massiva närvaro på CES 2019, där företagets monter på 1 672 kvadratmeter var hela tre gånger större än på CES 2018.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

En annan del av förklaringen är det massiva antalet nya produkter och tjänster som Google lanserade under årets första stora elektronikmässa.

En komplett översikt finns på Googles egen blogg, men här är några av de mest väsentliga exemplen:

Google Assistant Connect

Nu ska det bli enkelt för andra företag att bygga in Google Assistant i sina produkter. Med hjälp av Google Assistant Connect kan leverantörer från tredje part erbjuda full eller begränsad Google Assistant-funktionalitet utan bygga in särskild maskinvara som mikrofoner, processorkraft etc.

I stället kopplas produkten till en annan enhet, till exempel en Google Home-högtalare som redan har full Google Assistant-integration, inklusive all nödvändig hårdvara och nätuppkoppling.

På bloggen nämner Google som exempel en e-bläck-display som visar väderprognoser, kalender och annat innehåll från Google. Skärmen är kopplad till en smart högtalare som utför det egentliga arbetet. Ett annat exempel är Lenovos nya Smart Clock.

På det här sättet ska Google göra det möjligt att få Google Assistant betydligt mer utbredd, i fler enheter, samtidigt som centrala, intelligenta produkter med full Google Assistant-funktionalitet blir själva hjärtat av det smarta hemmet.

I september förra året lanserade Amazon en liknande lösning, Alexa Connect Kit.

Lenovo Smart Clock med Google Assistant. Foto: Lenovo
Lenovo Smart Clock med Google Assistant. Foto: Lenovo

Google-assistent i Sonos

Sonos är kanske marknadens mest populära multiroom-ljudsystem, och på CES 2019 meddelade Google att Google Assistant inom kort kommer att dyka upp även i Sonos ekosystem. I första vändan i form av nya Sonos One– och Sonos Beam-högtalare, längre fram ska befintliga högtalarmodeller också uppdateras så att de fungerar med Google-assistenten.

Med Google Assistant kan man styra musikuppspelningen med rösten – utan att använda appen i mobiltelefonen.

Under 2019 kommer tillverkare av smarta TV-apparater, som Hisense, JVC, Philips, Samsung och Sony, också med modeller som har Google Assistent inbyggd.

Google Assistant i Google Maps

Google I/O 2018 lovade sökmotorjätten att Google Assistant snart skulle integreras med Google Maps, och det löftet håller på att infrias.

Nu är lösningen äntligen klar, berättade Google på CES, och den kommer att fungera med både iOS och Android. Fast med klart fler funktioner i Android-versionen.

I framtiden kommer man att kunna navigera med hjälp av Google Maps genom att använda rösten, och dessutom att svara på textmeddelanden, spela musik och redigera sin rutt.

I Android-versionen är Google Maps integrerad med olika meddelandetjänster (inklusive SMS, WhatsApp, Facebook Messenger, Hangouts, Viber och Telegram), så att man till exempel kan skicka sin förväntade ankomsttid till vänner och familj direkt från Google Maps med rösten.

Vi räknar med att testa många av de nya Google-lösningarna under de närmaste månaderna. Stay tuned!

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Årets CES-mässa i Las Vegas är över. Men för de många deltagarna kommer antagligen ”Hey Google” – kommandot man använder för att ”väcka” den röststyrda digitala assistenten Google Assistant i den smarta högtalaren eller mobiltelefonen – att hänga kvar på näthinnan ett tag till. Sökmotorjätten fanns nämligen överallt under CES 2019. [caption id="attachment_91658" align="alignnone" width="850"]”Hey Google” syntes överallt i Las Vegas under CES 2019. Foto: 9to5Google ”Hey Google” syntes överallt i Las Vegas under CES 2019. Foto: 9to5Google[/caption] ”Hey Google” stod med jättebokstäver ovanför huvudingången till Las Vegas Convention Center. Det lilla monorail-tåget som kör gäster från några av stadens många hotell till mässområdet hade också förvandlats till en stor, rörlig ”Hey Google”-reklamskylt, och på själva mässan fick man knappt vara i fred för alla de många vitklädda ”Google Assistants”, som med ”Hey Google”-texten strategiskt placerad på hattar och jackor visade mässbesökarna hur Google Assistant fungerar ihop med andra produkter.

Tar fighten med Amazon Alexa

På den amerikanska marknaden har röststyrda, digitala assistenter mer vind i seglen än i Sverige, där apparater med sådana här funktioner först den allra senaste tiden har gått att köpa på svenska. Till exempel högtalarna Google Home och Google Home Mini som har med Google Assistant – och vi väntar fortfarande tålmodigt på en svenskspråkig version av Amazon Alexa. Men även om Google Assistant har fått ett försprång i Sverige så är Amazon Alexa fortfarande den överlägset största aktören i USA, där digitala assistenter inbyggda i högtalare och en mängd andra produkter alltså är mycket mer utbredda och används dagligen av många amerikanska konsumenter. [caption id="attachment_86550" align="alignnone" width="850"]Google Home och Google Home Mini. Foto: Google Google Home och Google Home Mini. Foto: Google[/caption] Det är en del av förklaringen till Googles massiva närvaro på CES 2019, där företagets monter på 1 672 kvadratmeter var hela tre gånger större än på CES 2018. En annan del av förklaringen är det massiva antalet nya produkter och tjänster som Google lanserade under årets första stora elektronikmässa. En komplett översikt finns på Googles egen blogg, men här är några av de mest väsentliga exemplen:

Google Assistant Connect

Nu ska det bli enkelt för andra företag att bygga in Google Assistant i sina produkter. Med hjälp av Google Assistant Connect kan leverantörer från tredje part erbjuda full eller begränsad Google Assistant-funktionalitet utan bygga in särskild maskinvara som mikrofoner, processorkraft etc. I stället kopplas produkten till en annan enhet, till exempel en Google Home-högtalare som redan har full Google Assistant-integration, inklusive all nödvändig hårdvara och nätuppkoppling. På bloggen nämner Google som exempel en e-bläck-display som visar väderprognoser, kalender och annat innehåll från Google. Skärmen är kopplad till en smart högtalare som utför det egentliga arbetet. Ett annat exempel är Lenovos nya Smart Clock. På det här sättet ska Google göra det möjligt att få Google Assistant betydligt mer utbredd, i fler enheter, samtidigt som centrala, intelligenta produkter med full Google Assistant-funktionalitet blir själva hjärtat av det smarta hemmet. I september förra året lanserade Amazon en liknande lösning, Alexa Connect Kit. [caption id="attachment_91660" align="alignnone" width="850"]Lenovo Smart Clock med Google Assistant. Foto: Lenovo Lenovo Smart Clock med Google Assistant. Foto: Lenovo[/caption]

Google-assistent i Sonos

Sonos är kanske marknadens mest populära multiroom-ljudsystem, och på CES 2019 meddelade Google att Google Assistant inom kort kommer att dyka upp även i Sonos ekosystem. I första vändan i form av nya Sonos One- och Sonos Beam-högtalare, längre fram ska befintliga högtalarmodeller också uppdateras så att de fungerar med Google-assistenten. Med Google Assistant kan man styra musikuppspelningen med rösten – utan att använda appen i mobiltelefonen. Under 2019 kommer tillverkare av smarta TV-apparater, som Hisense, JVC, Philips, Samsung och Sony, också med modeller som har Google Assistent inbyggd.

Google Assistant i Google Maps

Google I/O 2018 lovade sökmotorjätten att Google Assistant snart skulle integreras med Google Maps, och det löftet håller på att infrias. Nu är lösningen äntligen klar, berättade Google på CES, och den kommer att fungera med både iOS och Android. Fast med klart fler funktioner i Android-versionen. I framtiden kommer man att kunna navigera med hjälp av Google Maps genom att använda rösten, och dessutom att svara på textmeddelanden, spela musik och redigera sin rutt. I Android-versionen är Google Maps integrerad med olika meddelandetjänster (inklusive SMS, WhatsApp, Facebook Messenger, Hangouts, Viber och Telegram), så att man till exempel kan skicka sin förväntade ankomsttid till vänner och familj direkt från Google Maps med rösten. Vi räknar med att testa många av de nya Google-lösningarna under de närmaste månaderna. Stay tuned!
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.