Search
Generic filters
 itemprop

CES 2019: Lenovo satsar på artificiell intelligens

På årets CES-mässa har Lenovo inte bara ny maskinvara på tapeten.

Lenovo har lanserat en mängd uppdateringar av kända modeller på CES 2019 i Las Vegas. Inklusive nya ThinkPad X1-modeller, som vi har skrivit om här, samt massa kul till gaming-folket, som du kan läsa om här.

Men i takt med tidens trender försöker den kinesiska teknikjätten sig också på olika former av artificiell intelligens (AI) och har lanserat flera smarta produkter som bland annat kan styras med både rösten och ansiktet.

Det är de två nya Lenovo Smart Tabs-modellerna ett bra exempel på.

Det handlar om en ny serie 2-i-1-surfplattor med Android som stöder Amazon Alexa och kan användas som nav för hemmets övriga smarta hem-apparater.

Shopping på Amazon.com via Alexa på Lenovo Smart Tab P10. Foto: Lenovo
Shopping på Amazon.com via Alexa på Lenovo Smart Tab P10. Foto: Lenovo

Placera helt enkelt Lenovo-surfplattan i den medföljande Lenovo Smart Dock så förvandlas den till en ”Show Mode”-smartskärm med fullskärmsbild och ett ljud som fyller hela rummet. Det finns två olika modeller i serien, Lenovo M10 i Slate Black och Lenovo P10 i Aurora Black, båda är utrustade med tre fjärrfältsmikrofoner som registrerar användarens röst från andra sidan rummet och ger full Alexa-funktionalitet.

De två produkterna släpps i Europa under februari och hamnar på ungefär 2 300 kronor för M10 och 3 500 kronor för P10. Sedan får vi bara hoppas att Alexa snart kommer på svenska med något som påminner om full funktionalitet!

annons

Lenovo demonstrerar Amazon Alexa-funktioner på kommande Smart Tab P10.

annons

 

Om du inte vill vänta på Alexa kan du investera i nya Lenovo Yoga S940, en ultrabärbar dator som enligt pressmeddelandet har en rad ”Lenovo Smart Assist AI-aktiverade funktioner”.

Detta innebär bland annat att Yoga S940 har AI-styrda sensorer som kan registrera om du går bort från datorn och då låser skärmen automatiskt. Den kan också upptäcka och varna för om någon nyfiken läser över axeln på dig. Arbetar du på två skärmar kan AI-styrd teknik, Snap Window, registrera vilken skärm dina ögon tittar på och sedan öppna bestämda fönster och program därefter.

På Lenovo S940 kan AI-styrda ”Snap Window”-funktionen öppna program och fönster beroende på vilken skärm du tittar på. Foto: Lenovo
På Lenovo S940 kan AI-styrda ”Snap Window”-funktionen öppna program och fönster beroende på vilken skärm du tittar på. Foto: Lenovo

Sist men inte minst stöder Yoga S940 röststyrning via både Amazon Alexa och Microsoft Cortana.

annons
Yoga S940 är inte bara smart utan ultra-tunn och lätt: bara 12,2 mm och 1 200 gram. Foto: Lenovo
Yoga S940 är inte bara smart utan ultra-tunn och lätt: bara 12,2 mm och 1 200 gram. Foto: Lenovo

Lenovo Yoga S940 kör Windows 10 och kan utrustas med upp till 8:e generationens Intel Core i7-8565U, upp till 16 GB LPDDR3-RAM och upp till 1 TB SSD-lagring. Datorn har två USB-C (Thunderbolt), en USB-C (DC-in + USB 3.1) och en ljudkontakt. Den förmodas dyka upp i maj och kostar då strax under 20 000 kronor.

Lenovo har flera andra produkter med artificiell intelligens eller andra smarta funktioner. Bland dem finns Yoga A940, en allt-i-ett-dator med samma funktioner som Yoga S940 och som kostar från cirka 22 000 kronor. Lenovo har också lanserat Lenovo Smart Clock med Google Assistant speciellt för sovrummet. Om klockan kommer till den europeiska marknaden, och vad den i så fall kostar, vet vi dock inte.

Lenovo Yoga A940. Foto: Lenovo
Lenovo Yoga A940. Foto: Lenovo

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Läs också

Prova  LB+ i 3 veckor
3 VECKOR FÖR 3 KR
Tillgång till alla tester och nyheter
PROVA LB+
Ingen bindningstid
Stäng
Scroll to Top