Nyheter

Enligt Wall Street överväger Spotity att begränsa nya skivor för gratisanvändarna.
Annons
Annons
forfatter

80 miljoner av Spotifys användare har gratisversionen av abonnemanget som har begränsad ljudkvalitet och spelar upp reklamsnuttar efter var tredje låt. 20 miljoner användare betalar för Spotify och slipper alltså reklam och kan lyssna på musiken i full ljudkvalitet (320 kbit/s). Det är dessa användare som artisterna och skivbolagen tjänar pengar på, intäkterna från reklamen är försvinnande små.

Spotify har tidigare vägrat att ge gratisanvändarna ett sämre musikurval än de betalande. Tanken är att man ska skaffa ett gratisabonnemang, upptäcka hur bra tjänsten är och sedan börja betala för att slippa reklamen och för att avnjuta den i full kvalitet – och dessutom få tjänsten inbyggd i tredjeparts hifi-produkter.

Läs också: Test av 6 trådlösa nätverksspelare

Detta har dock lett till att vissa av världens mest säljande artister, inklusive Taylor Swift och Adele, har vägrat att låta Spotify strömma deras senaste album. För övrigt hade Swift det mest nedladdande albumet 2014 och Adele det mest nedladdade 2015 eftersom strömningsmöjligheterna var begränsade.

Andra artister, till exempel Coldplay, har också hållit vissa album borta från Spotify. ”Head Full of Dreams” kom till Spotify först i fredags, medan andra tjänster som Tidal, Apple Music och Deezer har kunnat strömma det i en hel vecka.

För att undvika att detta är en trend som står sig funderar nu Spotify på att fördröja tillgången på ny musik för gratisanvändarna. Så att de som betalar 99 kronor i månaden kan lyssna på albumen så fort de lanserats medan gratisanvändarna får vänta i ett par veckor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Det senaste tillskottet till Surface Pro-sortimentet har bland annat LTE Advanced inbyggt.
Samsungs nya trådlösa öronproppar har intelligent aktiv brusreducering.
Precis som förra året kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre olika varianter: Galaxy S21, Galaxy S21+ och Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!
Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Användbart 35 mm-objektiv till Sonys fullformatkameror.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Earins nya öronsnäckor lovar bättre bas och ljudkvalitet än konkurrenterna
Ny 1,4 meter bred infotainment-skärm täcker hela instrumentpanelen.
LG Display har flera nya OLED-skärmstorlekar 2021, inklusive en efterlängtad 42-tummare. Frågan är bara vilken av TV-tillverkarna som hinner använda den först.
Ska utmana Volkswagen och Skoda.
HBO blåser nytt liv i en av tidernas mest populära TV-serier.