Search
Generic filters

Spotify kanske håller på releaser i gratis-abonnemanget

Enligt Wall Street överväger Spotity att begränsa nya skivor för gratisanvändarna.

80 miljoner av Spotifys användare har gratisversionen av abonnemanget som har begränsad ljudkvalitet och spelar upp reklamsnuttar efter var tredje låt. 20 miljoner användare betalar för Spotify och slipper alltså reklam och kan lyssna på musiken i full ljudkvalitet (320 kbit/s). Det är dessa användare som artisterna och skivbolagen tjänar pengar på, intäkterna från reklamen är försvinnande små.

Spotify har tidigare vägrat att ge gratisanvändarna ett sämre musikurval än de betalande. Tanken är att man ska skaffa ett gratisabonnemang, upptäcka hur bra tjänsten är och sedan börja betala för att slippa reklamen och för att avnjuta den i full kvalitet – och dessutom få tjänsten inbyggd i tredjeparts hifi-produkter.

Läs också: Test av 6 trådlösa nätverksspelare

Detta har dock lett till att vissa av världens mest säljande artister, inklusive Taylor Swift och Adele, har vägrat att låta Spotify strömma deras senaste album. För övrigt hade Swift det mest nedladdande albumet 2014 och Adele det mest nedladdade 2015 eftersom strömningsmöjligheterna var begränsade.

Andra artister, till exempel Coldplay, har också hållit vissa album borta från Spotify. ”Head Full of Dreams” kom till Spotify först i fredags, medan andra tjänster som Tidal, Apple Music och Deezer har kunnat strömma det i en hel vecka.

För att undvika att detta är en trend som står sig funderar nu Spotify på att fördröja tillgången på ny musik för gratisanvändarna. Så att de som betalar 99 kronor i månaden kan lyssna på albumen så fort de lanserats medan gratisanvändarna får vänta i ett par veckor.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.