Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Xiaomi 12-serien lanserad i Sverige

Telefonerna går att köpa från 21 april. Här är de svenska priserna.

Av / 2022-04-01 - 13:50
Xiaomi 12-serien lanserad i Sverige

Xiaomi har lanserat sin nya 12-serie i flera omgångar. Första gången strax före nyår när Xiaomi 12 och Xiaomi 12 Pro presenterades på den kinesiska hemmamarknaden. Sedan för ett par veckor sedan, när Xiaomi höll en virtuell lansering för hela den europeiska marknaden. Och nu senast i går, när den kinesiska mobiltillverkaren hade bjudit in journalister från både de nordiska länderna och från Central- och Östeuropa till Wien för att titta på de nya mobilerna.

Där fick vi veta att båda de nya modellerna – Xiaomi 12 och Xiaomi 12 Pro – kommer att släppas på den nordiska marknaden. De går att förbeställa från och med 6 april och dyker upp i butikerna 21 april.

Läs också Xiaomi med blixtsnabb laddning Med Xiaomi 11T Pro har Xiaomi gjort en mobiltelefon som ger oss flaggskeppskänsla till ett rimligt pris. Och den blixtsnabba laddningen är revolutionerande.

En kraftfull processor

Båda telefonerna drivs av Qualcomms senaste och mest avancerade processorarkitektur med 4nm-teknik: Snapdragon 8 Gen 1 (samma processor som sitter i bland annat Motorola Edge 30 Pro och OnePlus 10 Pro). Jämfört med förra generationen höjs grafikprestanda med 30 procent och energieffektiviteten med 25 procent, lovar Xiaomi.

Pro-modellen har dessutom 120-watts HyperCharge, som i laboratorietester har kunnat ladda det 4600 mAh stora batteriet till 100 % på bara 18 minuter.

Xiaomi 12 Pro
Både Xiaomi 12 och Xiaomi 12 Pro finns i svart, lila och blått. (Foto: Peter Gotschalk)

Xiaomi 12 har 67 watts laddningskapacitet i sitt 4500 mAh batteri. Båda telefonerna stöder 50-watts trådlös laddning.

Skarpa bilder

Huvudkameran i båda modellerna består av ett kamerahus med tre linser. Båda har en vidvinkelkamera på 50 Mp med stöd för 8K-videoinspelning.

I Xiaomi 12 Pro har alla tre objektiven 50 Mp och Sony IMX707-sensorn ska ge mobilkameran en bättre förmåga att fånga ljus och färg, samt snabb fokuseringshastighet.

Förutom huvudkameran har 12 Pro en ultravidvinkelkamera och ett teleobjektiv.

Xiaomi 12:s huvudkamera kompletteras av en 13 Mp ultravidvinkelkamera samt ett 5 Mp telemakroobjektiv.

Xiaomi 12 Pro
Xiaomi bjöd journalister från de nordiska länderna och från Central- och Östeuropa till Wien för att titta på de nya mobilerna i Xiaomi 12-serien. (Foto: Peter Gotschalk)

Båda mobilerna har AMOLED-skärm, som bland annat stöder Dolby Vision och HDR+ och skyddas av Gorilla Glass Victus.

Skärmen på Xiaomi 12 Pro är på 6,73 tum och har WQHD+-upplösning (3200 x 1440 pixlar), medan Xiaomi 12 får nöja sig med 6,28 tum och FHD+-upplösning (2400 x 1080 pixlar). Båda stöder en uppdateringsfrekvens på 129 Hz.

Pris och tillgänglighet

Båda mobilerna går som sagt att köpa från 21 april.

Priset för Xiaomi 12 med 8 GB RAM och 256 GB lagring blir 8 700 kronor, medan Xiaomi 12 Pro med 12 GB RAM och 256 GB lagring kostar 11 500 kronor.

Båda modellerna finns i färgerna svart, lila och blå.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

EU:s planer på chattkontroll skjuts upp på obestämd tid

Billigare Galaxy Watch

Huaweis efterträdare återvänder

Nu är Gemini Nano för Pixel 8 här

Nu ska budgetmobilerna bli läckra

Var det allt, Apple?

Apples årliga mjukvaru-uppdatering

Skärmljus inte så illa för din sömn

Gemini-appen på svenska

Samsungs smartklockor får artificiell intelligens

57 procent av Googles mobilkunder kommer att byta

Rykte: iOS 18 kommer att få AI-genererade Emojis och ChatGPT-partnerskap

Rulla till toppen