Search
Generic filters

Slut med Google-uppdateringar för Huawei?

Huawei-mobiler med Android kan vara illa ute. Men inte enligt Huawei.

UPPDATERAD 2020-08-24

Att USA har bannlyst Huawei och annan kinesisk teknik är gamla nyheter. Google har tvingats avsluta sitt samarbete med bland annat Huawei, vilket i sin tur har tvingat den kinesiska mobiljätten att satsa på ett eget operativsystem AppGallery. Det har dock varit möjligt att uppdatera Android i befintliga Huawei-mobiler som släpptes innan restriktionerna infördes i maj 2019, till exempel P30 Pro-modellen. Detta tack vare ett tillfälligt allmänt tillstånd.

Inga fler Android-uppdateringar för Huawei

Så var det till 13 augusti, då löpte nämligen fristen ut för kryphålet. Nu förbjuds även support och uppdateringar för befintlig utrustning från amerikanska teknikföretag. Bland annat Google.

”Vi har fortsatt att arbeta med Huawei och följer myndigheternas bestämmelser, för att ge säkerhetsuppdateringar och uppdateringar av Googles appar och tjänster på befintliga enheter, och vi kommer att fortsätta göra det så länge det är tillåtet”, sade Google i februari.

Byt till AppGallery?

I fredags berättade en Google-talesman för Washington Post att det var den tillfälliga allmänna tillåtelsen som gjort det möjligt för företaget att ge uppdateringar till befintliga enheter. Han gick inte in mer i detalj än så.

Uppdatering

Vi har fått en uppdatering via e-post från Huawei Norge:

”Huaweis smartmobiler med förinstallerat Google kan fortsätta att ladda ner och uppdatera appar från Google Play precis som vanligt. Huawei kommer att fortsätta med Android-systemuppdateringar och -tjänster”, skriver Anders Bigseth, kommunikationschef för Huawei i Norge. Han fortsätter:

”Alla tillgängliga Huawei-PC-datorer kan fortsätta använda Windows och få tillgång till relevanta tjänster. Programvara som inte kommer från Microsoft kan installeras och användas som vanligt.”

Enligt Huawei innebär alltså detta att deras Android-mobiler kommer att fortsätta få uppdateringar.

Vi har en känsla av att sista ordet inte är sagt om saken.

 

Ursprunglig källa: Washington Post

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
1 kommentar

Lämna ett svar

 1. Magnus Jönsson

  Hej.
  På Hauweis hemsida står det att dom kommer att förtsätta med android och uppdateringar till P30 Pro. Även Comviq säger att det är så då jag genast kontakta dom när jag läst detta. Hur ska man veta vad som gäller?

  Läs också

  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

  Riktpris: 14600 kr Galaxy Note 20 är en överraskning på flera sätt

  Motorola Moto g 5G plus

  Riktpris: 4490 kr Den billigaste 5G-mobilen på marknaden

  OnePlus Nord

  Riktpris: 5600 kr Upp till bevis!

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.