Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Samsung på gång med vikmobil

Efter Samsung Galaxy Fold försöker sig det koreanska märket på en mobil som viks åt andra hållet.

Samsungs första hopfällbara mobil, Galaxy Fold, var nära att sluta som en katastrof för den koreanska elektronikjätten på grund av stora problem med den vikbara skärmen. Efter flera förseningar släpptes den extremt dyra smartmobilen äntligen under hösten 2019, men även om de flesta skärmproblemen var lösta så kändes den hopfällbara mobilen fortfarande en smula ofärdig, och vi såg genast fram emot Samsungs nästa Galaxy Fold-modell.

Utfälld är skärmen på Samsung Galaxy Z Flip 6,7 tum lång och ett mycket avlångt 22:9-format. (Foto: Samsung)

Mycket tyder nu på att våra önskningar snart kommer att uppfyllas. Nästan. Samsung har nämligen en ny hopfällbar mobil på ingång, men det handlar inte om någon Galaxy Fold 2. Nej, den kommer att heta Samsung Galaxy Z Flip. Och medan Galaxy Fold veks ihop vertikalt, som en bok, är Galaxy Z Flip en tvättäkta vikmobil i samma stil som Motorola Razr, som presenterades förra året men som ännu inte går att köpa i butik.

Upplösningen är 2636 x 1080 pixlar. Frontkameran på 10 Mp sitter dold under skärmen. (Foto: Samsung)

Lanseras på samma gång som Galaxy S20-serien

Samsung Galaxy Z Flip är egentligen tänkt att vara kaninen som plockas upp ur hatten under den kommande lanseringen av Samsung Galaxy S20-serien. Men på samma sätt som praktiskt taget alla specifikationer och massor av bilder på alla tre Samsung Galaxy S20-modellerna har läckts, vet vi redan nu i stort sett allt som är värt att veta om Samsungs nya vikmobil.

Annons

Det är tyska WinFuture som släppt historien och bilderna. Hur den läckta informationen har nått WinFuture vet vi inte, men det ska inte hindra oss från att vidarebefordra de viktigaste detaljerna.

Läs också: Test av Samsung Galaxy Fold

Så blir Samsung Galaxy Z Flip

Samsungs påstås marknadsföra den nya modellen till förhållandevis förmögna och ”trendiga” kunder. Den ska vara extra bra på att ta Instagram-bilder och Samsung kallar till och med telefonen för ”Influencer Ready”.

Bara 183 gram betyder att Samsung Galaxy Z Flip väger drygt 20 gram mindre än Motorola Razr. (Foto: Samsung)

Precis som andra hopfällbara mobiler viks Galaxy Z Flip ihop horisontellt runt sin egen axel och när skärmen är utfälld har den 22:9-format och är 6,7 tum stor. Upplösningen är 2636 x 1080 pixlar, vilket innebär att skärmen är större och har en högre upplösning än skärmen på Motorola Razr.

Annons

Skärmen stöder till och med HDR10+ och själva skärmmaterialet är gjort av ”Ultra Thin Glass”, vilket påstås ge betydligt bättre skydd än plastfilmen i Samsung Galaxy Fold.

Skärmen stöder HDR10+ och är gjord av ”Ultra Thin Glass”. (Foto: Samsung)

Under skalet sitter en Snapdragon 855+ med åtta kärnor och 8 GB RAM samt 256 GB lagringskapacitet. Det finns två kameror med 12 Mp upplösning vardera, den ena med en 123-graders ultravidvinkellins.

Batteriet är tudelat och har en sammanlagd kapacitet på 3000 mAh. Det stöder snabbladdning.

Pris och tillgänglighet

Samsung Galaxy Z Flip kör Android 10 och Samsungs eget Samsung One UI 2.0. Den släpps i butik redan 14 februari till riktpriset 1 500 euro, vilket motsvarar drygt 15 000 kronor. Alltså samma prisklass som Motorola Razr, som ännu inte har dykt upp i butikerna.

Annons

Även om den nästan inte syns på bild har Galaxy Z Flip en liten 1,06-tums S-AMOLED-skärm på fronten. (Foto: Samsung)

Specifikationer

  • Operativsystem: Android 10 med Samsung One UI 2
  • Skärm: 6,7-tums vikbar 22:9 Dynamisk AMOLED, Full HD+ (2636 x 1080) + 1,06-tums S-AMOLED (300 x 116)
  • Processor: Snapdragon 855+ octacore
  • Minne: 8 GB RAM
  • Lagringskapacitet: 256 GB
  • Kamera 12 Mp f/1,8 + 12 Mp f/2,2 ultravidvinkel (primär)/10 Mp f/2,4 m autofokus (framsida)
  • Trådlös: 4G/LTE, 802.11a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, GLONASS, Beidou, Galileo
  • Mått: 167,9 x 73,6 x 6,9–7,2 mm (utfälld), 87,4 x 73,6 x 15,4–17,3 mm (hopvikt)
  • Vikt: 183 g
  • Batteri: 3300 mAh, 15W snabbladdning

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.