Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Samsung och LG avbryter samarbetet med Huawei

De sydkoreanska företagen kommer inte längre att leverera skärmar till Huaweis mobiltelefoner. Leveransen av minneschip drabbas dessutom av en ny bojkott.

Av / 2020-09-09 - 14:30
Samsung och LG avbryter samarbetet med Huawei

I maj 2019 drabbades Huawei av en amerikansk blockad som innebär att företaget inte får ha tillgång till amerikansk teknik. Sedan dess har tillvaron för den kinesiska mobiljätten präglats av svårigheter.

Huaweis senaste mobiltelefoner – bland annat Huawei P40 Pro – har lanserats helt utan Googles tjänster och appar, och den kinesiska mobiltelefontillverkaren kämpar hårt för att övertyga användarna om att deras egen appbutik, AppGallery, visst kan fungera som ett reellt alternativ till Google Play.

Läs också Huawei: Ingen kommentar Den kinesiska elektronikjätten vill inte förklara sin AppGallery-strategi.

Richard Yu, högste chefen för Huawei Consumer Business, har dock sagt till Wired att det kommer att ta upp till två år innan AppGallery kan erbjuda användare samma antal appar och tjänster som Google Play.

Inga problem med kameran i alla fall. Huawei P40 Pro+ vann vårt senaste grupptest av kameramobiler på ett övertygande sätt. (Foto: Huawei)

Nu även hårdvaruproblem

Men även om Huawei har kämpat länge för att stoppa bristen på Google-stöd så har de hittills hållit ångan uppe när det gäller maskinvara. Det visade bland annat vårt senaste test av kameramobiler, som Huawei P40 Pro+ vann övertygande.

Nu finns det dock mycket som tyder på att den kinesiska mobiljätten även kommer att få svårt på maskinvarufronten. Det koreanska företagsmediet Chosun Biz rapporterar att både LG och Samsung har beslutat att ställa in leveranserna av ”premium”-mobilskärmar till Huawei. Beslutet träder i kraft den 15:e september.

Läs också Tack och hej, Huawei AppGallery ger inte användarna den upplevelse de förväntar sig. Lösningen är inte alternativa app-butiker. Avsaknaden av Google betyder att Huawei får säga farväl till den svenska marknaden.

Förutom kinesiska BOE har LG och Samsung fram tills nu varit de största leverantörerna av mobilskärmar till Huawei, så det är ett stort streck i räkningen för den kinesiska mobiltillverkaren att tvingas begränsa sig till en enda leverantör med så kort varsel.

Och som om inte det vore nog så kommer koreanska företag i framtiden inte heller att leverera minneschip till RAM- och flash-minne till Huawei. Det rapporterar UPI.

Förutom Samsung har koreanska SK Hynix hittills varit en stor leverantör av halvledare till Huawei.

Det koreanska stoppet för allt samarbete med Huawei kommer efter att USA den 17:e augusti förlängde sin bojkott av Huawei, som de amerikanska myndigheterna nu beskriver som ”en förlängd arm av det kinesiska kommunistpartiets övervakningsstat”.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

1 reaktion på ”Samsung och LG avbryter samarbetet med Huawei”

  1. John Alatalo

    Samsung och MediaTek har sökt en dispens för att få sälja till Huawei efter den 15 september. Blir det nej från USA ser det mörkt ut för Huaweis mobildivision. Jag tror de ligger lågt då och hoppas Joe Biden blir vald. Den nya administrationen kanske inte är lika hård.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

Budgetmobil från Nothing

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen