Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Samsung lanserar Galaxy Tab S8 Ultra

Det kommer sammanlagt tre surfplattor i den nya Galaxy Tab S8-serien.

Av / 2022-02-09 - 16:01
Samsung lanserar Galaxy Tab S8 Ultra

Samsung och Apple turas om att sälja flest mobiltelefoner i världen, men det är ingen tvekan om vilket av de två företagen som har störst andel av marknaden för surfplattor. Det är naturligtvis Apple som med sina olika iPad-modeller har en mer än dubbelt så stor marknadsandel som nummer två på listan, Samsung.

Men den koreanska elektronikjätten har verkligen kommit långt de senaste åren och släppt surfplattor som vi gillar mer och mer. Det gäller till exempel Galaxy Tab S6 från 2019, för att inte tala om den absoluta toppmodellen, Samsung Galaxy Tab S7+ från 2020 som vi belönade med både 6 stjärnor och vår Särskilda rekommendation när vi testade den.

Och nu är Samsung på banan med en ny serie surfplattor. På dagens virtuella evenemang Galaxy Unpacked presenterades tre modeller.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Allra intressantast är att det nu även finns en Ultra-version av Samsungs senaste surfplatta Galaxy Tab S8.

Samsung Galaxy Tab S8
Galaxy Tab S8-serien består av tre surfplattor med skärmar på 11 tum (Tab S8), 12,4 tum (Tab S8+) och 14,6 tum (Tab S8 Ultra). (Foto: Samsung)

Den har 14,6-tums skärm, vilket gör den större än de flesta bärbara datorer, och WQXGA+-upplösning (2960 x 1848 pixlar). Skärmen är av typen S-AMOLED och har precis som alla nya modeller i Galaxy S22-serien en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Uppdateringsfrekvensen är dock inte dynamisk, som den är i de tre nya mobilerna.

Däremot är Galaxy Tab S8 Ultra, precis som de nya mobilerna, gjord av armor aluminium och bara 5,5 mm tjock, vilket innebär att den är så ultratunn att man nästan kan skära sig på den.

Läs också Samsung uppgraderar Galaxy S-serien Samsung har just presenterat tre nya mobiler under parollen häftig, häftigare, häftigast.

Hela härligheten drivs av Android 12 samt Samsungs egen Exynos 2200-processor.

Batteriet är på 11200 mAh, och förutom snabbladdning (upp till 45 W) kan Galaxy Tab S8 Ultra även fungera som ett slags powerbank, så att man kan använda surfplattan för att snabbladda en Samsung Galaxy S22-mobil via USB.

Galaxy Tab S8 Ultra har två kameralinser på både fram- och baksidan (13 Mp + 6 Mp ultravidvinkel på baksidan samt 12 Mp + 12 Mp ultravidvinkel på framsidan), och finns i olika konfigurationer med 8, 12 eller 16 GB RAM samt 128, 256 eller 512 GB inbyggt lagringsutrymme som kan utökas med upp till ytterligare 1 TB via microSD-kort.

Läs också S22 Ultra är egentligen nya Galaxy Note Samsung Galaxy S22 Ultra slår samman Galaxy S-serien med den utgående Galaxy Note.

Samsung Galaxy Tab S8 och S8+

De två mindre surfplattorna i serien har nästan samma konfiguration, men olika skärmar.

Galaxy Tab S8 har en 11-tums LTPS-skärm och WQXGA-upplösning (2560 x 1600 pixlar) samt 120 Hz uppdateringsfrekvens. Tab S8+ har en större skärm på 12,4 tum av typen S-AMOLED plus högre upplösning (WQXGA+, alltså 2800 x 1752 pixlar).

Båda surfplattorna har samma kamera på baksidan som Galaxy Tab S8 Ultra, men på framsidan får de nöja sig med en enda 12 Mp-ultravidvinkel.

De har även samma Exynos 2200-processor och Android 12 och finns i konfigurationer med 8 eller 12 GB RAM och antingen 128 eller 256 GB inbyggd lagring, som kan utökas med upp till 1 TB via microSD-kort.

Galaxy Tab S8 har ett batteri på 8000 mAh på insidan medan Galaxy Tab S8+ har 10900 mAh. Båda stöder snabbladdning med upp till 45 W.

Frontkameran med 12 Mp och ultravidvinkel i de nya Galaxy Tab S8-modellerna ser till att det finns plats för fler personer i bilden när man pratar med vänner, familj eller jobb via Skype, Zoom och liknande. Och Auto Framing-funktionen följer personen som pratar. (Foto: Samsung)

Nytt trick som iPad Pro

Precis som Samsungs bästa surfplatta från 2020 finns hela Galaxy Tab S8-serien med 5G och den här gången har de tre surfplattorna även fått Wi-Fi 6E samt Bluetooth 5.2. Tab S8 har en fingeravtrycksläsare inbyggd i en knapp på sidan medan Tab S8+ och Tab S8 Ultra har den inbyggd i skärmen.

Till alla tre ingår S-Pen och dessutom har Samsung ”lånat” en funktion som vi annars bara har sett i Apples senaste iPad-modeller.

Det handlar om funktionen som Samsung har döpt till Auto Framing men som Apple-användare kallar för Center Stage. Artificiell intelligens i frontkameran med ultravidvinkel följer personen som pratar när man har videomöten på jobbet eller umgås med familjen på Skype, Zoom eller liknande.

Om man är i mitten av bilden följs man alltså av kameran till både höger och vänster när man flyttar på sig. Och tre inbyggda, riktningsbestämda mikrofonerna samt brusreduceringsteknik ser till – också med hjälp av artificiell intelligens – att samtalspartnern alltid kan höra vad som sägs.

Det här ser vi fram emot att testa i verkligheten.

Collab TabS8
Alla surfplattor i den nya Galaxy Tab S8-serien stöder även så kallad Collaboration View, som skapar en koppling mellan användarens Galaxy S22-mobil och en surfplatta i Tab S8-serien. När uppkopplingen väl är upprättad kan mobilen användas som en slags pekplatta, där man kan navigera i menyer och välja eller ställa in olika funktioner, samtidigt som man till exempel ritar på surfplattans skärm med sin S-Pen. (Foto: Samsung)

Pris och tillgänglighet

Alla de tre surfplattorna i Galaxy Tab S8-serien går att köpa från 25 februari.

Tab S8 med Wi-Fi (utan 5G) samt 8 GB RAM och 128 GB lagring kostar 8 500 kronor. I samma konfiguration kostar Tab S8+ 10 500 kronor.

Den största versionen av Tab S8 Ultra, med 5G och 16 GB RAM och 512 GB inbyggt lagringsutrymme kostar 17 500 kronor.

Tab S8 och Tab S8+ finns i färgerna Graphite, Silver och Pink Gold. Tab S8 Ultra finns bara i mörk Graphite.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billigare Galaxy Watch

Huaweis efterträdare återvänder

Nu är Gemini Nano för Pixel 8 här

Nu ska budgetmobilerna bli läckra

Var det allt, Apple?

Apples årliga mjukvaru-uppdatering

Skärmljus inte så illa för din sömn

Gemini-appen på svenska

Samsungs smartklockor får artificiell intelligens

57 procent av Googles mobilkunder kommer att byta

Rykte: iOS 18 kommer att få AI-genererade Emojis och ChatGPT-partnerskap

Med M4-chippet börjar Apples slutspurt i AI-racet

Rulla till toppen