Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Kommentar

iPad Pro med nya M4-processorn inleder Apples AI-strid

Därför presenterade Apple ett nytt M4-chip bara ett halvår efter att M3 såg dagens ljus.

Av / 2024-05-13 - 16:07
iPad Pro med nya M4-processorn inleder Apples AI-strid
comment Detta är en kommentar. Kommentaren ger uttryck för skribentens åsikter

Apple har tagit ett viktigt steg i kapplöpningen om artificiell intelligens i och med lanseringen av iPad Pro, som är utrustad med det nya M4-chippet. Och lanseringen ska ses som en viktig del av Apples strategi för att komma ikapp konkurrenterna inom AI, där teknikjätten hittills har halkat efter företag som Google och Microsoft.

I oktober förra året överraskade Apple marknaden och användarna genom att introducera M3-chippet med nya MacBook Pro-modeller och en ny iMac. Det gör det ännu mer anmärkningsvärt att de nya iPad Pro-modellerna redan är utrustade med det ännu mer kraftfulla M4-chippet. Precis som den tidigare generationen är den nya processorn baserad på 3nm-teknik och utlovar inte bara förbättrad prestanda utan även ökad energieffektivitet.

Läs också Apple drar ifrån konkurrenterna Med 3 nanometers-teknik och ny grafikkorts-arkitektur ser M3, M3 Pro och M3 Max ut att imponera.

M4-chippet förbättrar minnesbandbredden med 20 procent till 120 GB/s, upp från M3-chippets 100 GB/s, vilket är avgörande för både grafikarbete och spel, liksom för AI-beräkningar. Neural Processing Unit (NPU), som är avgörande för AI-beräkningar på chippet, har också fått en uppgradering och kan nu hantera upp till 38 biljoner operationer per sekund.

Dessutom har Apple förbättrat värmehanteringen i iPad Pro tack vare designförändringar och det mer energieffektiva chippet, vilket ger längre batteritid och högre effektivitet.

M4 har Apples hittills mest kraftfulla Neural Engine, som klarar av att utföra 38 biljoner operationer per sekund. (Foto: Apple)

Det senaste året har inte varit utan utmaningar för Apple. Bolagets aktiekurs har sjunkit kraftigt och det har funnits ett ökat tryck från investerare att förbättra Apples position inom AI. Som svar på detta har Apple omdirigerat resurser från långsiktiga projekt som Apple-bilen till projekt med fokus på artificiell intelligens.

Med de förestående förändringarna av Apples operativsystem som förväntas presenteras på WWDC nästa månad, kommer AI att bli en central del av företagets framtida strategi. Apple är fast beslutet att hålla jämna steg med konkurrenterna och se till att konsumenterna fortsätter att föredra iPhone, iPad och MacBook framför konkurrenternas enheter när det gäller att vara så produktiv som möjligt.

Frågan är om Apple är för sent ute? M4-chippet skapar hårdvarumässiga förutsättningar för Apple att hävda sig i AI-striden, men konkurrenter som Microsoft/OpenAI (ChatGPT), Google (Gemini) och även Samsung (Galaxy AI) har redan kommit långt och frågan är om Apple kan komma i kapp och kanske till och med gå om konkurrenterna?

Läs också iPad Pro får två OLED-paneler Enastående ljusstyrka och skärpa.

Enligt affärsmediet Bloomberg har det hittills ryktats om att Apple för en dialog med OpenAI om att integrera ChatGPT i iOS 18. Samtidigt ska Apple också ha pratat med Google om att integrera funktioner från Gemini. Men speglar dessa samtal verkligen Apples långsiktiga strategi? Eller arbetar Apple också med sina egna AI-lösningar?

I slutändan kommer nyckelfrågan att vara om Apple kan använda de hårdvarufunktioner som nu finns tillgängliga på M4-chippet för att skapa AI-baserade funktioner och lösningar som hjälper konsumenterna. Om svaret på den frågan är ”ja” kan det mycket väl vara så att det om ett år är Google, Microsoft och Samsung som ligger efter Apple när det gäller AI.

Svaret på frågan om Apple har övertaget kommer att avslöjas på WWDC 2024, som äger rum mellan den 10 och 14 juni.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen