TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Google: ”Apple äter vår lunch”

En utskrift av domstolsprotokoll visar att Google använder fula metoder och nästan ljuger för sina användare för att kunna övervaka dem

forfatter
Publicerad 2021-06-01 - 17:43

För drygt ett år sedan väckte statsåklagaren (attorney general) i Arizona åtal mot Google. Anklagelsen var att Google samlade in platsdata från användarnas Android-mobiler, även om de specifikt hade stängt av insamling och överföring av sådan information i sina mobilinställningar.

Sådant betraktas som bedrägeri i Arizona och domstolsförhandlingar har hållits i den amerikanska delstaten sedan dess.

Det nya är att en domare på begäran av två affärsorganisationer, Digital Content Next och News Media Alliance, har beslutat att offentliggöra en del av protokollen. Skälet är att det ligger i allmänhetens intresse att veta att Google har använt sina betydande resurser för att hindra användarna från att få reda på hur och hur mycket som sökmotorjätten samlar in data.

Läs också Huawei kunde avlyssna alla mobilsamtal En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.

Förvirrad? Det är meningen!

Utskrifterna visar bland annat att Google fortsatt samla in platsdata från användarnas mobiler även om användarna hade inaktiverat delning av platsdata i inställningarna.

Dessutom gjorde Google medvetet det svårare och svårare att hitta alternativen för att skydda sin integritet i inställningarna. Och företaget pressade också mobiltelefontillverkare att gömma sekretessinställningarna i sina produkter så väl som möjligt. Det rapporterar Business Insider.

Till och med Googles egen personal hade svårt att ta reda på hur de många olika inställningsalternativen interagerade med varandra. Det medgav ett vittne i ärendet, Jen Chai från Google, som ansvarar för plattsjänster, när hon förhördes i rätten.

Läs också Stor stämning mot Ring efter hackerattack Har återigen säkerhetsproblem.

Så samlar Google in dina data

Enligt Business Insider använder Google flera olika metoder för att ta reda på användarens fysiska plats, oavsett hur mycket han eller hon försöker undvika det.

Det görs bland annat genom att skanna av närliggande Wi-Fi-nätverk samt genom att använda appar från tredje part. Enligt ett annat Google-vittne i ärendet finns det alltså inget sätt att dela information till en tredjeparts-app utan att informationen även landar hos Google.

Det är förmodligen anledningen till att ”Apple äter vår lunch”, som en Google-anställd ska ha sagt i samband med ett förhör i domstolen.

Den anställde var medveten om användarnas skepsis mot att dela sina data med Google potentiellt skulle kunna få dem att gå över till Apple, som i allt högre grad tillåter tredjepartsleverantörer att erbjuda appar och tjänster som samlar in data om användarnas plats utan att tvinga dem att skicka informationen vidare till Apple.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend