Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Huawei kunde avlyssna holländska KPN

En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.

Av / 2021-04-21 - 06:56
Huawei kunde avlyssna holländska KPN

Kinesiska Huawei producerar inte bara smartphones. I själva verket är företagets kärnverksamhet att tillhandahålla just den infrastruktur som utgör mobilnätet.

Huawei har varit en leverantör av KPNs mobilnät i ett antal år, och nu visar en hittills hemlig intern utredning som KPN genomförde redan 2010 att det kinesiska företaget åtminstone vid den tiden hade obegränsad, okontrollerad och obehörig tillgång för att övervaka trafiken i KPN kärnnätverk. Både från Huaweis lokaler på KPN i Nederländerna och till och med från Kina. Det skriver den nederländska tidningen De Volkskrant.

Läs också Vad är det som pågår hos Huawei? Före detta anställda anklagar Huawei för diskriminering och för att blanda sig i deras privatliv.

Alarmerande riskbedömning hemlighölls

KPN outsourcade driften och underhållet av kärnnätverket till Huawei 2009. Detta innebar bland annat att sex Huawei-anställda hade sin fasta arbetsplats på KPN i Haag, där huvudkontoret då var beläget.

Av säkerhetsskäl – inte minst för att KPN varnats flera gånger av den nederländska underrättelsetjänsten AVID – bad teleoperatören experter från Capgemini att analysera eventuella risker i samband med Huawei.

Slutsatserna visade sig vara så alarmerande att den interna rapporten hölls hemlig:

”Den fortsatta existensen av KPN Mobile är i allvarlig fara eftersom licenser kan återkallas eller så kan regeringen och företag förlora sitt förtroende för KPN om det blir känt att den kinesiska regeringen kan fånga KPN-mobiltrafik och stänga nätverket”, citerar De Volkskrant rapporten.

Vid den tidpunkten hade KPNs mobilnät 6,5 miljoner abonnenter.

Läs också Fler än 500 000 Huawei-mobiler infekterade av Joker-trojaner Fler än en halv miljon användare har laddat ner infekterade appar från Huaweis officiella app-butik, AppGallery.

Både KPN och Huawei avvisar

I lördags uppgav KPN följande till nyhetsbyrån ANP:

”Det har aldrig, under alla år, fastställts att kunddata har stulits av Huawei från vårt nätverk eller våra kundsystem, eller att nätverket har utnyttjats.”

Huawei har publicerat ett pressmeddelande i frågan. I det skriver det kinesiska företaget bland annat:

”Huawei-anställda har inte haft obehörig tillgång till KPNs nätverk. Sedan starten i Nederländerna för 15 år sedan har vi aldrig hållits ansvariga av myndigheterna för olagliga handlingar.”

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen