TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Huawei kunde avlyssna holländska KPN

En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.

forfatter
Publicerad 2021-04-21 - 06:56

Kinesiska Huawei producerar inte bara smartphones. I själva verket är företagets kärnverksamhet att tillhandahålla just den infrastruktur som utgör mobilnätet.

Huawei har varit en leverantör av KPNs mobilnät i ett antal år, och nu visar en hittills hemlig intern utredning som KPN genomförde redan 2010 att det kinesiska företaget åtminstone vid den tiden hade obegränsad, okontrollerad och obehörig tillgång för att övervaka trafiken i KPN kärnnätverk. Både från Huaweis lokaler på KPN i Nederländerna och till och med från Kina. Det skriver den nederländska tidningen De Volkskrant.

Läs också Vad är det som pågår hos Huawei? Före detta anställda anklagar Huawei för diskriminering och för att blanda sig i deras privatliv.

Alarmerande riskbedömning hemlighölls

KPN outsourcade driften och underhållet av kärnnätverket till Huawei 2009. Detta innebar bland annat att sex Huawei-anställda hade sin fasta arbetsplats på KPN i Haag, där huvudkontoret då var beläget.

Av säkerhetsskäl – inte minst för att KPN varnats flera gånger av den nederländska underrättelsetjänsten AVID – bad teleoperatören experter från Capgemini att analysera eventuella risker i samband med Huawei.

Slutsatserna visade sig vara så alarmerande att den interna rapporten hölls hemlig:

”Den fortsatta existensen av KPN Mobile är i allvarlig fara eftersom licenser kan återkallas eller så kan regeringen och företag förlora sitt förtroende för KPN om det blir känt att den kinesiska regeringen kan fånga KPN-mobiltrafik och stänga nätverket”, citerar De Volkskrant rapporten.

Vid den tidpunkten hade KPNs mobilnät 6,5 miljoner abonnenter.

Läs också Fler än 500 000 Huawei-mobiler infekterade av Joker-trojaner Fler än en halv miljon användare har laddat ner infekterade appar från Huaweis officiella app-butik, AppGallery.

Både KPN och Huawei avvisar

I lördags uppgav KPN följande till nyhetsbyrån ANP:

”Det har aldrig, under alla år, fastställts att kunddata har stulits av Huawei från vårt nätverk eller våra kundsystem, eller att nätverket har utnyttjats.”

Huawei har publicerat ett pressmeddelande i frågan. I det skriver det kinesiska företaget bland annat:

”Huawei-anställda har inte haft obehörig tillgång till KPNs nätverk. Sedan starten i Nederländerna för 15 år sedan har vi aldrig hållits ansvariga av myndigheterna för olagliga handlingar.”

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend