Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Huawei kunde avlyssna holländska KPN

En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.

Kinesiska Huawei producerar inte bara smartphones. I själva verket är företagets kärnverksamhet att tillhandahålla just den infrastruktur som utgör mobilnätet.

Huawei har varit en leverantör av KPNs mobilnät i ett antal år, och nu visar en hittills hemlig intern utredning som KPN genomförde redan 2010 att det kinesiska företaget åtminstone vid den tiden hade obegränsad, okontrollerad och obehörig tillgång för att övervaka trafiken i KPN kärnnätverk. Både från Huaweis lokaler på KPN i Nederländerna och till och med från Kina. Det skriver den nederländska tidningen De Volkskrant.

Vad är det som pågår hos Huawei? Före detta anställda anklagar Huawei för diskriminering och för att blanda sig i deras privatliv.

Alarmerande riskbedömning hemlighölls

KPN outsourcade driften och underhållet av kärnnätverket till Huawei 2009. Detta innebar bland annat att sex Huawei-anställda hade sin fasta arbetsplats på KPN i Haag, där huvudkontoret då var beläget.

Av säkerhetsskäl – inte minst för att KPN varnats flera gånger av den nederländska underrättelsetjänsten AVID – bad teleoperatören experter från Capgemini att analysera eventuella risker i samband med Huawei.

Slutsatserna visade sig vara så alarmerande att den interna rapporten hölls hemlig:

Annons

”Den fortsatta existensen av KPN Mobile är i allvarlig fara eftersom licenser kan återkallas eller så kan regeringen och företag förlora sitt förtroende för KPN om det blir känt att den kinesiska regeringen kan fånga KPN-mobiltrafik och stänga nätverket”, citerar De Volkskrant rapporten.

Vid den tidpunkten hade KPNs mobilnät 6,5 miljoner abonnenter.

Både KPN och Huawei avvisar

I lördags uppgav KPN följande till nyhetsbyrån ANP:

”Det har aldrig, under alla år, fastställts att kunddata har stulits av Huawei från vårt nätverk eller våra kundsystem, eller att nätverket har utnyttjats.”

Huawei har publicerat ett pressmeddelande i frågan. I det skriver det kinesiska företaget bland annat:

Annons

”Huawei-anställda har inte haft obehörig tillgång till KPNs nätverk. Sedan starten i Nederländerna för 15 år sedan har vi aldrig hållits ansvariga av myndigheterna för olagliga handlingar.”

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.