Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Försäljningen av Apple Watch stoppas

Apple har beslutat att avbryta försäljningen av Apple Watch på grund av en patenttvist.

Av / 2023-12-19 - 16:12
Försäljningen av Apple Watch stoppas

Försäljningen av de senaste modellerna av Apple Watch, inklusive både Series 9 och Ultra 2, kommer att avbrytas i USA från och med den 21 december. Detta på grund av en juridisk tvist mellan Apple och företaget Masimo.

Masimo hävdar att den teknik för pulsmätning som Apple använder i de nya klockorna inkräktar på ett av deras patent. Mer specifikt gäller det hur klockan övervakar syrehalten i blodet. Informationen om patentet ska ha stulits under ett enskilt möte 2013 efter att Masimo hade kontaktat Apple för ett samarbete.

Läs också Till sist en snabbare Apple Watch Senaste Appleklockan har fått fler hästkrafter men inga nya spännande sensorer.

Ett beslut från International Trade Commission (ITC) i oktober gav Masimo rätt och Apple har beslutat att följa beslutet tills vidare.

Masimo w1
Masimo har stämt Apple på grund av ett patent inom hälsoövervakningen i Apple Watch. Här är hälsoklockan Masimo W1. Foto: Masimo

Apple överklagar beslutet

Apple håller inte med om beslutet och överklagar det. Man arbetar också aktivt för att få tillbaka de nya klockorna till försäljning så snabbt som möjligt om domen står fast.

Försäljningen i Apples amerikanska onlinebutik avbryts den 21 december, medan fysiska butiker får sälja fram till julafton. Detta är den sista chansen för amerikanska konsumenter att säkra de senaste Apple Watch-modellerna innan ett potentiellt långvarigt försäljningsstopp träder i kraft.

Apple lovar att göra sitt yttersta för att lösa tvisten och få tillbaka de populära smartklockorna till försäljning så snart som möjligt. Under tiden kommer äldre modeller, som Series 8, fortfarande att finnas tillgängliga som alternativ.

Läs också Smartklockan för män (och andra med stora handleder) Apples tåliga smartklocka för vildmarksentusiaster och personer med stora handleder har kommit i en ny version med få men viktiga nya funktioner. Det mesta är lyckat.

Apple Watch-försäljningen fortsätter som vanligt i Europa

Vi har inte hört något om att tvisten påverkar försäljningen i Europa, men om den juridiska tvisten drar ut på tiden kan man tänka sig att även vi kommer att påverkas. I Europa har Apple dock fått stryka all marknadsföring om att klockorna är ”koldioxidneutrala”, vilket uppenbarligen inte är sant.

Källor: Gizmodo, 9to5mac.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Xiaomi släpper Flip-konkurrent

Google själva ligger bakom enorm läcka

HMD Skyline oväntat cool mobil

Youtube hittar låten du nynnar på

Nästa Sony-mobil kan sakna viktig kamerafunktion

OnePlus redo för en kall sommar med heta produkter

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Rulla till toppen