Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nokia är äntligen tillbaka

Återuppstår med läckra Android-mobiler och cool nostalgi

Skrivet av / 2017-02-28 - 17:23
Nokia är äntligen tillbaka

Efter många års frånvaro på mobilmarknaden är äntligen Nokia tillbaka i matchen. Eller, märket är det, för bakom produkterna står finska HMD Global som skaffat sig den exklusiva rätten till varumärket för mobiler under det kommande decenniet.

(Foto: Producenten)

Det mest spektakulära man gjort är att återuppliva kultklassikern Nokia 3310 ”den oförstörbara mobilen”. Liksom föregångaren har den otrolig batteritid med 22 timmars samtalstid och en månads standbytid!

Och så kan man spela Snake igen! (Foto: Ljud & Bild)

 

Självklart är den något moderniserad. Den har en ”lite” större och bättre skärm och har fått en kamera. Men glöm allt annat modernt. Men vad kan man begära för 50 euro? Kanske inget man ersätter sin smartmobil med, men en perfekt backup för campingturen där det saknas ström. Läs mer om Nokia 3310

(Foto: Ljud & Bild)

Men självklart har man en fullt modern produktportfölj också. Först ut är toppmodellen Nokia 6, en Android-mobil med 5,5-tums skärm. Den är gjord i ett enda stycke aluminium och känns verkligen som en premiumprodukt i handen. Man har även tänkt på ljudet, med en speciell förstärkare, dubbla högtalare och stöd för Dolby Atmos.

(Foto: Ljud & Bild)

Den kan fås i mattsvart, silver, blått eller som ovan, den snygga kopparfärgen. Kameran är på 16 MP med F2.0 och selfie-kameran på 8 MP. På insidan hittar man Snapdragon 430, 3 GB minne och 32 GB lagring (som kan expanderas med uSD-kort). Priset landar på 229 euro plus moms.

Det kommer även en limited edition-modell med 4 GB minne och 64 GB lagring i högblank svart. Pris 299 euro plus moms.

(Foto: HMD)

Mellanmodellen är Nokia 5, som även den är i ett stycke aluminum och kommer i samma färger. Den är mindre i formatet och nöjer sig med en 5,2-tums skärm. Processorn är den samma som på Nokia 6, men minnet är 2 GB och lagringen 16 GB. Huvudkameran skiljer sig också åt med 13 MP F2.0. Priset landar på rimliga 189 euro plus moms.

(Foto: Ljud & Bild)

Vill man komma riktigt billigt undan kan man kika på Nokia 3. Den är inte gjord i ett stycke, men är dock av aluminium. Skärmen är ytterligare lite mindre, men dock 5 tum. Båda kamerorna är på 8 MP, men med bra ljusstyrka på F2,0. Processorn är fyrkärnig och kör i 1,3 GHz, den har 2 GB minne och 16 GB lagring. Den kan fås i silvervit, mattsvart, blått eller kopparvitt, hur det nu ser ut. Endast 139 euro plus moms.

Precis som gamla Nokia släpper man en mängd tillbehör i samma design, som headsets, Bluetooth-högtalare, billaddare, skal och skärmskydd.

Kommer i butik under andra kvartalet.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen