Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 11Delta

Nyhet

CES 2019: Technics SL1210MK7 – Legenden är tillbaka!

Technics har satt igång produktionen av SL-1210 igen, naturligtvis med sikte på DJ:s.

Skrivet av / 2019-01-07 - 20:47
CES 2019: Technics SL1210MK7 – Legenden är tillbaka!

När Technics lade ner produktionen av den ikoniska skivspelaren så passade de på att göra sig av med alla verktyg och maskiner de använt. Efter 40 år och 3,5 miljoner skivspelare var de utslitna.

SL-1210 blev snabbt en begagnadfavorit. Inte bara bland diskjockeys, det var många musikälskare som gillade den robusta konstruktionen och den blixtsnabba starten.

Den direktdrivna modellen inspirerade till SL-1200G, som trots utseendet inte alls vad gjord för diskjockeys utan för hifi-entusiaster. Den var det inte så länge sedan vi testade, och tillsammans med den billigare SL-1200GR och svindyra SL-1000R hade Technics plötsligt ett litet skivspelarsortiment igen.

Foto: Technics
Foto: Technics

Den nya versionen av SL-1210 är den sjunde i raden och även om den liknar klassikern nästan på pricken så är i stort sett allting helt nytt.

Inget mer cogging

Den är fortfarande direktdriven, med en nyutvecklad kärnlös motor med stort vridmoment, och den gamla kuggningen ska vara eliminerad. Spelaren kan spela musiken baklänges också, om man vill, vilket kanske kan vara käckt för de som tror på konspirationsteorier och vill leta efter hemliga budskap i inspelningarna.

Pitch

SL-1210 MK7 finns bara i mattsvart utförande. Den har justerbar start och stopp samt en hastighetsväljare för 33, 45 och 78 RPM. Det finns även en pitch-kontroll med ±8/16 procent hastighetsjustering som går att stänga av med en knapp. Lysdioderna kan för övrigt växla mellan rött och blått ljus.

Spelaren levereras med en ny s-formad tonarm som praktiskt nog har höjdjustering och löstagbart pickuphus.

SL-1500C

Foto: Technics
Foto: Technics

Technics är på gång med en annan grammofon också, SL-1500C, som är en enklare version avsedd för hemmabruk. Den säljs med en förmonterad Ortofon 2M Red-pickup och har inbyggd phonoförstärkare (RIAA) för MM-pickup.

Den är också direktdriven, med samma typ av kärnlösa motor som den dyrare SL-1210 MK7, och en liknande s-formad tonarm med löstagbart pickuphus. Och autolift-funktion som lyfter upp tonarmen när skivan är slut så att nålen inte slits.

SL-G700

Foto: Technics
Foto: Technics

Men Technics har inte bara nya skivspelare. En nätverksspelare med CD- och SACD-uppspelning har också lanserats. Intressant för de som fortfarande har många CD-skivor de lyssnar på ibland och som även använder streamingtjänster.

AKM-omvandlare (AK4497), diskret konstruerad analogförstärkarkrets, batteridriven klockgenerator och antimagnetiska kolfilmsmotstånd i USB-förstärkaren är bara några av alla godsaker som Technics har stoppat in i nätverksspelaren för att förbättra ljudet så mycket som möjligt.

SL-G700 hanterar ljudfiler upp till 192 kHz och 32 bitar, och enligt Technics kan den även remastra MP3-filer till nästan högupplöst ljud.

MQA

Spelaren klarar uppspelning av MQA-filer, som bland annat finns på Tidal Masters, och stöder trådlös streaming med Bluetooth, wifi och AirPlay – och har naturligtvis Spotify, Tidal och internetradio. Google Chromecast går också, och via en separat högtalare går den att styra med Google Assistant.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen