TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

CES 2019: Technics SL1210MK7 – Legenden är tillbaka!

Technics har satt igång produktionen av SL-1210 igen, naturligtvis med sikte på DJ:s.

forfatter
Publicerad 2019-01-07 - 20:47

När Technics lade ner produktionen av den ikoniska skivspelaren så passade de på att göra sig av med alla verktyg och maskiner de använt. Efter 40 år och 3,5 miljoner skivspelare var de utslitna.

SL-1210 blev snabbt en begagnadfavorit. Inte bara bland diskjockeys, det var många musikälskare som gillade den robusta konstruktionen och den blixtsnabba starten.

Den direktdrivna modellen inspirerade till SL-1200G, som trots utseendet inte alls vad gjord för diskjockeys utan för hifi-entusiaster. Den var det inte så länge sedan vi testade, och tillsammans med den billigare SL-1200GR och svindyra SL-1000R hade Technics plötsligt ett litet skivspelarsortiment igen.

Foto: Technics
Foto: Technics

Den nya versionen av SL-1210 är den sjunde i raden och även om den liknar klassikern nästan på pricken så är i stort sett allting helt nytt.

Inget mer cogging

Den är fortfarande direktdriven, med en nyutvecklad kärnlös motor med stort vridmoment, och den gamla kuggningen ska vara eliminerad. Spelaren kan spela musiken baklänges också, om man vill, vilket kanske kan vara käckt för de som tror på konspirationsteorier och vill leta efter hemliga budskap i inspelningarna.

Pitch

SL-1210 MK7 finns bara i mattsvart utförande. Den har justerbar start och stopp samt en hastighetsväljare för 33, 45 och 78 RPM. Det finns även en pitch-kontroll med ±8/16 procent hastighetsjustering som går att stänga av med en knapp. Lysdioderna kan för övrigt växla mellan rött och blått ljus.

Spelaren levereras med en ny s-formad tonarm som praktiskt nog har höjdjustering och löstagbart pickuphus.

SL-1500C

Foto: Technics
Foto: Technics

Technics är på gång med en annan grammofon också, SL-1500C, som är en enklare version avsedd för hemmabruk. Den säljs med en förmonterad Ortofon 2M Red-pickup och har inbyggd phonoförstärkare (RIAA) för MM-pickup.

Den är också direktdriven, med samma typ av kärnlösa motor som den dyrare SL-1210 MK7, och en liknande s-formad tonarm med löstagbart pickuphus. Och autolift-funktion som lyfter upp tonarmen när skivan är slut så att nålen inte slits.

SL-G700

Foto: Technics
Foto: Technics

Men Technics har inte bara nya skivspelare. En nätverksspelare med CD- och SACD-uppspelning har också lanserats. Intressant för de som fortfarande har många CD-skivor de lyssnar på ibland och som även använder streamingtjänster.

AKM-omvandlare (AK4497), diskret konstruerad analogförstärkarkrets, batteridriven klockgenerator och antimagnetiska kolfilmsmotstånd i USB-förstärkaren är bara några av alla godsaker som Technics har stoppat in i nätverksspelaren för att förbättra ljudet så mycket som möjligt.

SL-G700 hanterar ljudfiler upp till 192 kHz och 32 bitar, och enligt Technics kan den även remastra MP3-filer till nästan högupplöst ljud.

MQA

Spelaren klarar uppspelning av MQA-filer, som bland annat finns på Tidal Masters, och stöder trådlös streaming med Bluetooth, wifi och AirPlay – och har naturligtvis Spotify, Tidal och internetradio. Google Chromecast går också, och via en separat högtalare går den att styra med Google Assistant.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
IFA 2019: 55-tummare med 8K-upplösning! Du behöver ingen jätteskärm för att uppskatta 8K-upplösning, hävdar Samsung och lanserar 8K-TV-apparater ända ner till 55 tum.
Med Google Assistant Connect ska sökmotorjätten kunna styra hela ditt smarta hem.
Trådlösa högtalare, trådlösa hörlurar och helt trådlösa hörlurar.
NAD M10 är en streaming-förstärkare med inbyggd rumskorrektion och BluOS.
Säg hejdå till Connect:Amp och hej till Sonos Amp. Nu med HDMI.
I år blir TV-apparaterna både större och bättre. För toppmodellerna är 8K ledordet. Men ska du välja OLED eller QLED?
Följ Ljud & Bild