Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2019: Rullbar OLED från LG

På CES-mässan i Las Vegas avslöjade LG att deras första rullbara OLED-TV är klar för masstillverkning. LG Signature OLED65R9 kan helt eller delvis rullas ner när den inte används!

Skrivet av / 2019-01-07 - 19:49
CES 2019: Rullbar OLED från LG

De senaste 20 åren har TV:n gått från att vara en fyrkantig klump till en tunn och platt skärm som man kan hänga tätt intill väggen. Drömmen om en TV som ser ut precis som en tavla tycks också ha uppfyllts. LG:s lövtunna Wallpaper OLED är ett bra exempel på hur långt tekniken har kommit. Men om vi ska tro LG är tiden kommen för en helt ny formfaktor.

LG Signature OLED65R9. Foto: LG
LG Signature OLED65R9. Foto: LG

Det koreanska märket visade i dag upp nästa generations OLED-TV, närmare bestämt den toppmoderna Signature OLED65R9 – världens första utrullningsbara OLED. Den nya OLED-skärmen är så tunn och flexibel att den helt eller delvis kan rullas ihop och försvinna. Den ryms i en ganska så stor låda, som även innehåller ljudsystem, motorstyrning och annan elektronik.

Så här ser det ut när LG:s utrullningsbara OLED-TV smyger upp elegant ur sin bänk. Video: Geir Gråbein Nordby

Tanken på en TV som kan stuvas bort när den inte används kan vara lockande. Ett stort svart hål är ju trots allt inte direkt det snyggaste man kan ha i vardagsrummet! Men LG-skärmen kan dessutom ha flera användningsområden: LG Signature OLED TV R har nämligen tre olika bildlägen: Full View, Line View och Zero View. Genom att låta TV:n bara titta upp en bit ur sin ”låda” kan den ge tillgång till olika funktioner (till exempel musik, väderprognoser eller en röstassistent) utan att verka dominerande.

LG Signature OLED65R9. Foto: LG
LG Signature OLED65R9. Foto: LG

LG:s nya toppmodell är naturligtvis fullproppad med samma innovationer som resten av LG:s OLED-modeller för 2019, inklusive stöd för Google Assistant och Amazon Alexa, Apple AirPlay och HomeKit, vilket gör detta till en riktigt smart TV. Den har naturligtvis uppdaterade HDMI 2.1-ingångar och Dolby Vision HDR. På ljudfronten kan den skryta med ett 4.2-kanaligt Dolby Atmos-ljudsystem, dolt bakom ett läckert ulltyg från danska Kvadrat.

Om och när LG Signature OLED65R1 kommer till Sverige – och vad den i så fall kostar! – vet vi ingenting om. Ljud & Bild jagar mer info!

LG Signature OLED65R9. Foto: LG
LG Signature OLED65R9. Foto: LG

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen