Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Ryktena var sanna: Ny soundbar och röststyrning från Sonos

Sonos nya röstassistent och soundbar har nu fått officiellt namn och lanseringsdatum. Det har också kommit bärbara nyheter.

Av / 2022-05-11 - 23:32
Ryktena var sanna: Ny soundbar och röststyrning från Sonos

Det har florerat en del rykten runt Sonos på senaste tiden. Vissa har handlat om en ny och billigare soundbar med kodnamnet “Fury”. Andra har varit att Sonos skulle lansera sin egen röststyrning. Det var självklart bara obekräftade rykten… Men så visade det sig att samtliga av dem var sanna!

Ikväll har Sonos annonserat att det faktiskt kommer en ny soundbar, med namnet Sonos Ray. Den börjar säljas 7 juni i de allra flesta länder, inklusive Sverige och alla de nordiska länderna. Priset blir 3 400 kronor. Så vi är i den billigaste prisklassen.

Du kan därför glömma Dolby Atmos och andra smarta virtuella surroundsystem med många enheter som pekar i alla riktningar. Det finns två bas/mellanregister och två diskanter, var och en driven av sin egen klass D-förstärkare. Något som troligtvis är bättre än det som sitter i 9 av 10 TV-apparater.

ray close up
Ray är namnet på Sonos nya budgetvänliga soundbar. (Foto: Sonos)

Röststyrning – i USA

Det är också sant att Sonos har utvecklat sin egen röstassistent. Även här stämde namnet överens med det som omtalats i ryktena, nämligen Sonos Voice Control. Enligt Sonos själva ska röststyrning vara mer logisk och närmare vanligt språk. Den dåliga nyheten är att vi troligen måste vänta länge med att få tillgång till den. Sonos Voice Control lanseras – än så länge – endast i USA, 1 juni. Frankrike följer efter. Det finns heller ingenting som tyder på att vi kommer ha möjligheten att prata svenska till Sonos inom förutsägbar framtid. Så som det ser ut just nu, har röststyrning och svar producerats på amerikansk engelska, spanska och franska. Ursäkta?!

Och hur som helst, väldigt få skandinaver hade kunnat spela av musik på högtalarna – även om tjänsten vore tillgänglig. I skrivande stund är det endast följande streamingtjänster som stöds: Sonos Radio, Amazon Music, Apple Music, Deezer och Pandora. Men alltså varken Tidal eller Spotify.

Sonos Roam i färger

Sist, men också minst, finns det något nytt med Sonos bärbara trådlösa högtalare, Sonos Roam. I tillägg till svart och vitt kommer den framöver även att finnas tillgänglig i blått, grönt och rött. De nya färgvarianterna finns att köpa redan nu och kostar 2 200 kronor.

roam full lineup scaled 1
Sonos Roam kommer nu att kunna köpas i fem olika färger (Foto: Sonos)
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sonos Roam uppdaterad till sommaren

- Den nya Sonos-appen suger

Superbillig högtalare

Nu kan du välja färg

Quad uppgraderar flaggskeppet.

Trådlös lyx från Frankrike

Epos växer

Färgglad Burmester-högtalare

Budgethögtalare från Q Acoustics

Ny högtalarserie från DALI

Ny generation med unik modell

Soundbar från Steinway

Rulla till toppen