TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022
Nyhet

Ryktena var sanna: Ny soundbar och röststyrning från Sonos

Sonos nya röstassistent och soundbar har nu fått officiellt namn och lanseringsdatum. Det har också kommit bärbara nyheter.

forfatter
Publicerad 2022-05-11 - 23:32

Det har florerat en del rykten runt Sonos på senaste tiden. Vissa har handlat om en ny och billigare soundbar med kodnamnet ”Fury”. Andra har varit att Sonos skulle lansera sin egen röststyrning. Det var självklart bara obekräftade rykten… Men så visade det sig att samtliga av dem var sanna!

Ikväll har Sonos annonserat att det faktiskt kommer en ny soundbar, med namnet Sonos Ray. Den börjar säljas 7 juni i de allra flesta länder, inklusive Sverige och alla de nordiska länderna. Priset blir 3 400 kronor. Så vi är i den billigaste prisklassen.

Du kan därför glömma Dolby Atmos och andra smarta virtuella surroundsystem med många enheter som pekar i alla riktningar. Det finns två bas/mellanregister och två diskanter, var och en driven av sin egen klass D-förstärkare. Något som troligtvis är bättre än det som sitter i 9 av 10 TV-apparater.

ray close up
Ray är namnet på Sonos nya budgetvänliga soundbar. (Foto: Sonos)

Röststyrning – i USA

Det är också sant att Sonos har utvecklat sin egen röstassistent. Även här stämde namnet överens med det som omtalats i ryktena, nämligen Sonos Voice Control. Enligt Sonos själva ska röststyrning vara mer logisk och närmare vanligt språk. Den dåliga nyheten är att vi troligen måste vänta länge med att få tillgång till den. Sonos Voice Control lanseras – än så länge – endast i USA, 1 juni. Frankrike följer efter. Det finns heller ingenting som tyder på att vi kommer ha möjligheten att prata svenska till Sonos inom förutsägbar framtid. Så som det ser ut just nu, har röststyrning och svar producerats på amerikansk engelska, spanska och franska. Ursäkta?!

Och hur som helst, väldigt få skandinaver hade kunnat spela av musik på högtalarna – även om tjänsten vore tillgänglig. I skrivande stund är det endast följande streamingtjänster som stöds: Sonos Radio, Amazon Music, Apple Music, Deezer och Pandora. Men alltså varken Tidal eller Spotify.

Sonos Roam i färger

Sist, men också minst, finns det något nytt med Sonos bärbara trådlösa högtalare, Sonos Roam. I tillägg till svart och vitt kommer den framöver även att finnas tillgänglig i blått, grönt och rött. De nya färgvarianterna finns att köpa redan nu och kostar 2 200 kronor.

roam full lineup scaled 1
Sonos Roam kommer nu att kunna köpas i fem olika färger (Foto: Sonos)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

Fem decennier med Polk Amerikanska Polk Audio har gjort högtalare i 50 år. R200AE är en jubileumsmodell, signerad av företagets grundare.
Högtalare till salongen Elipson Heritage XLS11 är franska – men ser ut som amerikanska monitorhögtalare från stereons guldålder.
Ta med bioljudet hem till vardagsrummet. Låter TV:n svagt och klent? Vi har testat fem prisvärda högtalare som botar mager bas och ger dig feta surroundupplevelser!
Bästa vi har hört En sådan födelsedagspresent de gröna högtalarna från Monitor Audio är! Här får man faktiskt allt på en gång.
QUAD ESL 63 – klassikern vi aldrig glömmer I högtalarnas Hall of Fame finns det en som borde stå för sig själv. I ett eget rum, inkopplad till en liten rörförstärkare. Som spelar Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk skulle bli helt hänförda av ljudet.
Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
Följ Ljud & Bild