TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Sonus Faber Lumina

Lumina-serien växer med ett nytt flaggskepp.

forfatter
Publicerad 2021-06-15 - 11:16

Efter testet av lilla Lumina I tänkte jag att det måste finnas plats för en lite större version. En stativhögtalare i samma serie för de som vill ha ett lite fylligare ljud. Jag tänkte samma sak efter testet av den golvstående modellen i serien, och jag var uppenbarligen inte ensam om att tänka i de banorna.

Sonus faber Lumina II

Nu har nämligen Sonus faber precis släppt Lumina II, som är något större än Lumina I som vi testade. Ett större 15-centimeters baselement ger lite fylligare bas och längre räckvidd i de lägre oktaverna.

Annars är konstruktionen sig lik, med ett väl uppstagat skåp med basreflexport under frontplattan och en lutaformad bakre kammare som dämpar resonanser bakom diskanten.

Sonus faber Lumina V

Golvmodellen Lumina V är flaggskeppet i serien, den har två baselement på 16,5 cm i en trevägskonstruktion. Den är större men liknar i övrigt den mer slimmade Lumina III som vi testade i höstas.

Den 105 cm höga Lumina V når ner till 38 Hz i basen och tack vare 90 dB i känslighet är den ganska lätt att driva för en förstärkare.

Motsvarande siffror för den kompakta (30,4 cm höga) Lumina II är 55 Hz och 86 dB.

 

På bilden ovan syns att det även finns en centerhögtalare i serien – Lumina Center I – så att man kan sätta ihop ett surroundsystem med Lumina. På bilden syns även en Gravis-subwoofer i bakgrunden.

Lumina-högtalarna är byggda i Italien och priserna är cirka 11 000 kronor för stativaren Lumina II och 26 000 kronor för golvmodellen Lumina V.

 

Läs också Sonus faber Lilium En av världens dyraste högtalare är också en av de bästa vi har hört.
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Dessa fick oss att häpna De små KEF LSX II är de bästa trådlösa stereohögtalarna i prisklassen.
TAD återvänder med ny högtalare Högtalaren TAD-CR1TX blir inte direkt billig.
Engelska Lowther är tillbaka med Almira Nya Almira är Lowthers första högtalare på 30 år.
Trådlöst studioljud hemma Ett par högtalare som de här är det enklaste sättet att få bra ljud.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend