Nyhet

Sonus Faber Lumina

Lumina-serien växer med ett nytt flaggskepp.
forfatter

Efter testet av lilla Lumina I tänkte jag att det måste finnas plats för en lite större version. En stativhögtalare i samma serie för de som vill ha ett lite fylligare ljud. Jag tänkte samma sak efter testet av den golvstående modellen i serien, och jag var uppenbarligen inte ensam om att tänka i de banorna.

Sonus faber Lumina II

Nu har nämligen Sonus faber precis släppt Lumina II, som är något större än Lumina I som vi testade. Ett större 15-centimeters baselement ger lite fylligare bas och längre räckvidd i de lägre oktaverna.

Annars är konstruktionen sig lik, med ett väl uppstagat skåp med basreflexport under frontplattan och en lutaformad bakre kammare som dämpar resonanser bakom diskanten.

Sonus faber Lumina V

Golvmodellen Lumina V är flaggskeppet i serien, den har två baselement på 16,5 cm i en trevägskonstruktion. Den är större men liknar i övrigt den mer slimmade Lumina III som vi testade i höstas.

Den 105 cm höga Lumina V når ner till 38 Hz i basen och tack vare 90 dB i känslighet är den ganska lätt att driva för en förstärkare.

Motsvarande siffror för den kompakta (30,4 cm höga) Lumina II är 55 Hz och 86 dB.

 

På bilden ovan syns att det även finns en centerhögtalare i serien – Lumina Center I – så att man kan sätta ihop ett surroundsystem med Lumina. På bilden syns även en Gravis-subwoofer i bakgrunden.

Lumina-högtalarna är byggda i Italien och priserna är cirka 11 000 kronor för stativaren Lumina II och 26 000 kronor för golvmodellen Lumina V.

 

Sonus faber Lilium En av världens dyraste högtalare är också en av de bästa vi har hört.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.