Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Sonus Faber Lumina

Lumina-serien växer med ett nytt flaggskepp.

Efter testet av lilla Lumina I tänkte jag att det måste finnas plats för en lite större version. En stativhögtalare i samma serie för de som vill ha ett lite fylligare ljud. Jag tänkte samma sak efter testet av den golvstående modellen i serien, och jag var uppenbarligen inte ensam om att tänka i de banorna.

Sonus faber Lumina II

Nu har nämligen Sonus faber precis släppt Lumina II, som är något större än Lumina I som vi testade. Ett större 15-centimeters baselement ger lite fylligare bas och längre räckvidd i de lägre oktaverna.

Annars är konstruktionen sig lik, med ett väl uppstagat skåp med basreflexport under frontplattan och en lutaformad bakre kammare som dämpar resonanser bakom diskanten.

Sonus faber Lumina V

Annons

Golvmodellen Lumina V är flaggskeppet i serien, den har två baselement på 16,5 cm i en trevägskonstruktion. Den är större men liknar i övrigt den mer slimmade Lumina III som vi testade i höstas.

Den 105 cm höga Lumina V når ner till 38 Hz i basen och tack vare 90 dB i känslighet är den ganska lätt att driva för en förstärkare.

Motsvarande siffror för den kompakta (30,4 cm höga) Lumina II är 55 Hz och 86 dB.

 

Annons

På bilden ovan syns att det även finns en centerhögtalare i serien – Lumina Center I – så att man kan sätta ihop ett surroundsystem med Lumina. På bilden syns även en Gravis-subwoofer i bakgrunden.

Lumina-högtalarna är byggda i Italien och priserna är cirka 11 000 kronor för stativaren Lumina II och 26 000 kronor för golvmodellen Lumina V.

 

Sonus faber Lilium En av världens dyraste högtalare är också en av de bästa vi har hört.

Läs alla artiklar i 1 vecka för 1 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ngen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Skrevet av

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Redaktionen rekommenderar

Läs också

Lumina-serien växer med ett nytt flaggskepp.

Lumina-serien växer med ett nytt flaggskepp.

Lumina-serien växer med ett nytt flaggskepp.

Lumina-serien växer med ett nytt flaggskepp.

Lumina-serien växer med ett nytt flaggskepp.

Lumina-serien växer med ett nytt flaggskepp.

Lumina-serien växer med ett nytt flaggskepp.

Lumina-serien växer med ett nytt flaggskepp.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.