TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Svindlande häftigt från Burmester

Högtalarna BC150 och skivspelaren 217 från tyska Burmester lär få hjärtat att slå snabbare.

När den eminenta highend-tillverkaren Burmester lanserar nya produkter får man se upp. Det händer nämligen inte var dag. Men nu kommer två stycken. Det handlar om ett par högtalare, golvmodellen BC150, och den spegelblanka skivspelaren 217.

Hong Kong High-End-show

Båda produkterna visades upp för första gången för bara ett par dagar sedan, på Hong Kong High End Audio Visual Show den 6 augusti. Vi har ännu inte sett några bilder därifrån, men utifrån det lilla som skickades ut i samband med pressmeddelandet så ser det onekligen snyggt ut.

Burmester BC150
Foto: Burmester
Porsche Taycan: Elchocksliknande ljudupplevelser Porsches nya super-elbil kan levereras ned premium-ljudsystem från Bose eller Burmester. Vi har testat båda!

Burmester BC150

Vi har inte fått reda på särskilt mycket detaljer ännu. Produkterna är gjorda av mer än 95 % tyska komponenter, och liksom allt från Burmester är de uteslutande handgjorda i Tyskland.

Med de nya högtalarna BC150 (faktablad, PDF) har Burmester efter bästa förmåga flyttat över kvaliteterna från flaggskeppet BC350 i en mer kompakt form. Fast särskilt små är högtalarna inte, BC150 är hela 143 cm i strumplästen.

Burmester BC150 det2
Heil-diskanten kännetecknar alla Burmester-högtalare och BC150 är inget undantag. Foto: Burmester

– BC150 tar klarheten och renheten i ljudet till en ny nivå. Tiden och målmedvetenheten som våra ingenjörer har lagt ner under utvecklingen har verkligen gett resultat och kommer att märkas från första sekund när högtalarna startas upp, säger försäljningschef Thorsten Poenig i ett pressmeddelande.

Burmester 217
Burmester 217 är en skivspelare som vi räknar med kommer att kosta flera hundratusen kronor. Foto: Burmester

Burmester 217

Förutom högtalarna släpper Burmester en helt ny skivspelare, nämligen 217 (faktablad, PDF). Den är inspirerad av Burmesters allra första skivspelare, 175, som kom så sent som 2018. Med andra ord tog det över 40 år innan den tyska tillverkaren vågade sig på en egen skivspelare.

Burmester 217 är utrustad med två remdrivna motorer för att motverka små varvtalsvariationer. I kombination med en resonansfattig plint som är fräst ur ett enda stycke massivt aluminium ger detta en ”exceptionellt exakt och extremt musikalisk reproduktion av vinylskivor”.

Burmester 217 tonearm
En välgjord tonarm ska bidra till klockrent ljud. Foto: Burmester

Den raka tonen är monterad på en gimbal-stabilisator och har ett naturligt vinklat headshell. Den är gjord av ett enriktat fiberkompositmaterial och aluminium, och nålen har Shibata-slipning, som bland annat innebär att den kan återge toner upp till 45 kHz, samtidigt som det minskar slitaget på skivorna.

Burmester 217 har en skivmatta av kompositläder.

Burmester 217 det
Foto: Burmester

Mer på gång

Burmester meddelar att BC150 och 217 bara är de första produkterna i en ny serie som ska lanseras inom de närmaste 12 månaderna.

Tillgänglighet och priser

BC150 och 217 går redan att beställa men levereras inte förrän i oktober (217) respektive november (BC150). Priserna har inte avslöjats ännu, men med tanke på att storebror-högtalaren BC350 kostar mer än 3 miljoner (!) kronor per par och skivspelaren 175 kostar 350 000 kronor så handlar det garanterat inte om småpengar!

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.