Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Hi-Fi-nostalgi för de välbärgade

Lowther Hegeman är en av de vildaste och mest exotiska hornhögtalarna i historien. Och nu återupptar fabriken produktionen.

Av / 2022-11-06 - 19:18
Hi-Fi-nostalgi för de välbärgade

Nostalgi är på modet inom hi-fi som aldrig förr. På mässor som High End i München möter du konstruktioner som liknar något från 1950- och 60-talen. Rörförstärkare är på frammarsch, och på högtalarfronten har glömda tekniker som bakladdat horn och öppen baffel med full-range-element väckts till liv.

Få är så aktade hos nostalgiker som den engelska högtalartillverkaren Lowther. I nästan 90 år har det lilla företaget tillverkat sina egna handbyggda högtalarenheter avsedda för hornhögtalare. Enheterna är alla av full range-typ, där en enda högtalarenhet täcker hela frekvensområdet. Med få undantag är Lowthers enheter åtta tum i diameter, med ultralätta pappersmembran och utomordentligt kraftfulla magneter som var tillräckligt effektiva för att utnyttja dåtidens få watt från rörförstärkarna.

Lowther för livet

Hornhögtalare är dyra, enorma, och när det gäller frekvensområde och linjäritet överträffas de vida av moderna konstruktioner. Men ingen köper ju en engelsk sportbil för att den är praktisk när man handlar på Ikea! Det handlar om känslor och fascination. På Lowthers hemsida berättar man under mottot ”Lowther for life” att man inte bara köper ett par högtalare utan blir en del av en familj.

Lowther har levt tyst och relativt undandraget under årtiondena. Men nu när horn och full-range-enheter är efterfrågade igen, firar de genom att återuppta produktionen av en rad klassiska hornhögtalare. Inte minst Hegemanhornet, som måste betraktas som en av historiens mest legendariska hornkonstruktioner. I klass med Klipschorn och JBL Paragon – men mycket, mycket sällsyntare.

Lowther Hegeman Reproducer är en av de mest legendariska hornhögtalarna. (Foto: Lowther högtalare)

Lowther Hegeman Reproducer är en full-range hornjätte på 120 cm i bredd, 120 cm i höjd och 60 cm i djup. I originalversionen sitter ett PM4-element, men i den nya versionen hittar du ett nykonstruerat field coil-element. Field coil var det högsta högtalarmodet före 1930, och är till för dem som tycker att vanliga fulltoner inte är autentiska och exotiska nog. Här ersätts magneten i högtalaren med en elektromagnet.

Det ensamma högtalarelementet spelar i två horn. Baksidan laddar ett sammanvikt bashorn som tar upp det mesta av det nästan en kubikmeter stora kabinettet. Framsidan spelar in i ett stort mellanregister/diskanthorn av gips. För att ingen ska missa den extrema konstruktionen har den nya versionen inbyggda lampor i båda hornsektionerna!

Ljus är inbyggt i nya Hegeman. (Foto: Lowther högtalare)

Lowther Hegeman byggdes ursprungligen under åren 1950–1951, och tillverkaren uppskattar att endast 20–30 stycken tillverkades under den tiden. Och eftersom hjärtat i konstruktionen är ett stort gipshorn, har många av dem förmodligen gått sönder under de 70 åren.

Men nu finns chansen igen. Lowther kommer att bygga ”ett begränsat antal”, bestående av fyra par om året. Du måste dock ta fram den riktigt stora plånboken för att bli ägare till en par. Priset blir 70 000 brittiska pund. Även med en brexitdrabbad pundkurs blir det nästan 900 000 kronor. Exklusive importtullar.

Bygg-din-egen

Om du är händig har Lowther också byggsatser (här Acousta 115) i katalogen. (Foto: Lowther Loudspeakers)

Lyckligtvis har Lowther också erbjudanden för dem som inte lever på släktens förmögenhet. Företaget har återupptagit produktionen av ett antal av sina mest kända hornkonstruktioner. Några av dem finns till och med byggsats, där du får de utsågade plywoodskivorna levererade och själv måste montera hornkabinettet. Här kan man bli ägare till ett par Acousta 115 med PM6A full-range element för 6 400 gbp (ca. 80 000 kronor).

Lowther Loudspeakers

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

2 reaktioner på ”Hi-Fi-nostalgi för de välbärgade”

  1. Christer Palmkvist

    Hej Jag håller på och ska bygga en högtalarlåda och jag har följande frågor;
    Lowther Classic 400
    På ritningen så är det två hål för högtalarelement. Min fråga är måste jag ha två stycken inmonterade för att det ska fungera bra och måste jag borra upp hålen både på fram och Baksidan
    Med vänlig hälsning
    Christer Palmkvist

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen