annonse
annonse
annonse

Världens mest seglivade högtalare

Det har gått sju årtionden sedan de första Klipschorn-högtalarna gjordes. Men modellen byggs och säljs fortfarande.

Inom elektronikvärlden är ordet ”ny” ofta synonymt med ”bra”. Om en förstärkare har mer än ett par år på nacken släpper tillverkaren – minst – en reviderad version. För att hålla jämna steg med utvecklingen. Och när det gäller datorer, mobiltelefoner eller TV-apparater så är bara ett halvår att betrakta som en livstid.

Men så finns det ett fåtal konstruktioner som får klassikerstatus och som byggs i årtionden.

Men det finns ingenting i hela världen som slår Klipschorn. Den amerikanska högtalartillverkaren Klipsch firar sitt 70-årsjubileum den här månaden. Bara det är imponerande. Men det som är riktigt imponerande är att debutmodellen från 1946, Klipschorn, tillverkas och säljs än i denna dag. Och i en form som dessutom är i stort sett oförändrad!

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Började i ett plåtskjul

Liksom andra amerikanska entreprenörsäventyr börjar historien om Klipsch om än inte i ett garage så i ett hyrt plåtskjul i staden Hope i Arkansas, USA. Där byggde Paul Wilbur Klipsch 1942 den första prototypen av det som senare skulle få namnet Klipschorn. Dessförinnan hade det tagit 10 års funderande och designskisser för den unge och ljudintresserade radioamatören. Nu för tiden skulle vi ha kallat honom för hifi-entusiast, men begreppet hifi uppfanns inte förrän på 1950-talet. Fyra år senare, 1946, grundades företaget Klipsch and Associates och de första 12 högtalarna sattes i produktion. Fortfarande med grundaren som enda anställd.

Paul Klipsch var en blygsam man. Han ägnade många år åt att utveckla sin högtalare, men hade från början inte tänkt sätta den i produktion. Men besökare på hans kontor var så imponerade av prototypens ljud att de uppmuntrade honom att starta en högtalarfabrik. Namnet Klipschorn kom från en radioförsäljare i New York. När Paul Klipsch besökte butiken för att diskutera försäljning visade det sig att ryktet hade förekommit honom. Försäljaren kände inte bara till högtalaren, han hade redan bestämt sig för att marknadsföra den som ”Klipschorn”.

Eftersom väggarna utgör en del av själva hornet är det fritt fram att se konstruktionen. (Foto: Tillverkare)
Eftersom väggarna utgör en del av själva hornet är det fritt fram att se konstruktionen. (Foto: Tillverkare)

Den ibland tämligen excentriske Klipsch bangade inte för en diskussion. Han var känd för att göra anteckningar på gudstjänsterna på söndagarna, så att han hade något att konfrontera prästen med senare. Och när han i en diskussion om ljud hörde något som var osannolikt så vände han på skjortkragen – där han på baksidan hade skrivit ”Bullshit!”

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

 

Extremt effektiv

När Paul Klipsch designade sin högtalare var hans ambition att den skulle kunna återskapa en livekonsert med full orkester i vardagsrummet. Inget blygsamt mål, och det var faktiskt ännu svårare än det låter. I mitten av 1940-talet hade nämligen vanliga förstärkare bara 5–15 watt. Så för att leverera realistiska ljudtryck var högtalaren tvungen att vara extremt effektiv. Klipschorn har en känslighet på 105 dB vid 1 W (2,83 V), vilket var 15–20 dB mer än traditionella högtalare.

De första Klipschorn-högtalarna byggdes av Paul Klipsch på den här arbetsbänken i ett hyrt plåtskjul. Foto: John Alex Hvidlykke
De första Klipschorn-högtalarna byggdes av Paul Klipsch på den här arbetsbänken i ett hyrt plåtskjul. Foto: John Alex Hvidlykke

Nyckeln till detta är hornladdningen, som består av en tratt framför elementen som förstärker ljudet. Och genom att placera hornet så att väggar och golv kunde utnyttjas som en del av hornet ökas effekten ytterligare. En par Klipschorn spelar därför lika högt med 1 watt som många andra högtalare gör med 100 watt. Detta gör det möjligt att få ett ljudtryck i vardagsrummet på 121 dB. Gott och väl tillräckligt för att återskapa ljudet från en hel orkester – eller en jetmotor – på realistisk ljudnivå!

 

Trevägs

Klipschorn är en trevägs-hornsystem. Ett effektivt 15-tums baselement spelar i ett genialt – och patenterat – kabinett där hornet är så fiffigt konstruerat att inte en kubikcentimeter går till spillo. Hornet utnyttjar rummets hörn och golv som en förlängning. Detta har gjort det möjligt att göra kabinettet kompakt och möbleringsvänligt: ”bara” 129 cm högt och 80 cm brett! Från 450 Hz till 4,5 kHz tar ett enormt mellanregisterhorn över. Med en bredd på upp till 80 cm (beroende på modell) och en halv meters längd är det lika stort som hornen man brukar hitta i PA-anläggningar. Diskantljuden över 4,5 kHz tas om hand av ett 1-tums hornelement.

Så här såg Klipschorn ut 1946. Konstruktionen har i stort sett varit oförändrad under 70 år. Den har dock gått från 2-vägs till 3-vägs. (Foto: Tillverkare)
Så här såg Klipschorn ut 1946. Konstruktionen har i stort sett varit oförändrad under 70 år. Den har dock gått från 2-vägs till 3-vägs. (Foto: Tillverkare)

Nya ingredienser – samma recept

Om man ställer en av de första Klipschorn-högtalarna från 1946 bredvid den senaste versionen från 2016 så är de yttre skillnaderna så små att de hade kunnat vara designvariationer ur samma serie. Man ska dock låta bli att använda dem som ett stereopar, för även om de bygger på samma ljudfilosofi så är allting förändrat. Ingen av de ursprungliga högtalarelementen tillverkas längre och även delningsfiltret har förändrats i takt med den enorma tekniska utvecklingen som skett under 70 år. Till exempel var det först 1958 som man lade märke till att elementens polaritet gjorde någon skillnad.

Diskantelementet är för övrigt något som tillkom senare, 1952, och utökade frekvensområdet uppåt till 17 kHz (tvåvägsversionen rullade av vid 12 kHz). Det illustrerar också en av svagheterna med hornsystem: att förstärkningen bara fungerar i ett smalt frekvensområde på högst tre oktaver.

 

Fortfarande mycket för pengarna

70 år efter den första Klipschorn-modellen är ljudvärlden en helt annan än den som Paul Klipsch ursprungligen chockade med sin konstruktion. Mono har ersatts av stereo eller flerkanalsljud (var hittar man ett vardagsrum med åtta lediga hörn till en surroundanläggning med Klipschorn?). 1946 måste en högtalare vara effektiv för att utnyttja förstärkarnas få watt. I dag är förstärkareffekt på tusen watt inte sällsynt. Det gör det möjligt att spela – nästan – lika högt med mycket mindre högtalare. Klipschorn kommer säkert att leva vidare i många år som handbyggd beställningsvara – en designikon från en svunnen tid. Och Klipschs nyare modeller är fortfarande trogna sin grundares idéer om att högtalare måste vara effektiva.

Så här rör sig ljudet inuti hornet, innan det leds ut längs kanterna. (Foto: Tillverkare)
Så här rör sig ljudet inuti hornet, innan det leds ut längs kanterna. (Foto: Tillverkare)

Så fungerar en hornhögtalare

Hornhögtalare utmärker sig främst genom att vara effektiva. Genom att montera en väl avvägd tratt framför (eller bakom) ett högtalarelement kan effektiviteten ökas med 10 dB eller ännu mer. Hornet fungerar som en akustisk ”transformator” som kopplar det förhållandevis lilla högtalarelementet till luften i rummet.

De första hornhögtalarna hade ingen elektronik alls utan satt på grammofoner, där de förstärkte nålens små rörelser till hörbart ljud. I radions barndom var horn en nödvändighet för att kunna utnyttja de fåtal watt som de första rörförstärkarna kunde lämna.

Ett väl utformat horn kan låta överväldigande, men det finns nackdelar i form av storleken, eftersom längden och mynningen ska vara proportionell mot våglängden på ljudet som ska förstärkas. Ett diskanthorn är bara några centimeter långt och brett, medan ett bashorn utan vidare kan ha en mynningsyta på flera kvadratmeter och vara flera meter långt. För att få ner storleken på stora horn viker man det. En trumpet och ett mindre alphorn kan ha ungefär lika långa horn, men trumpeten får plats i en väska.

På sin tid var Klipschorn banbrytande genom att vara ett ytterst kompakt hornsystem, trots att det kunde återge – nästan – hela det hörbara frekvensregistret.

Högtalare som är byggda enligt hornprincipen är något som vi främst förknippar med diskantelement, åtminstone när det gäller hifi. I PA-system för konsertbruk används horn i alla register. Även i basen, även om starkare och högeffektiva baselement med hög tålighet har inneburit att allt fler PA-system hoppar över horn i basen.

 

Klipschorns historia

1939-1941
Paul W. Klipsch gör ritningar och pappmodeller av bashornet.

Oktober 1941
Paul W Klipsch presenterar sin hornkonstruktion i Journal of Acoustical Society of America.

Maj 1942
Den första lyckade prototypen (med serienummer 1) byggs i Paul Klipschs garage.

April 1945
Hornet patenteras (US patent 2 310 243)

September 1946
Den första Klipschorn-högtalaren levereras. Företaget Klipsch and Associates grundas.

1948
Paul W. Klipsch anställer sin första medarbetare. Fram till dess hade han byggt högtalarna själv.

Oktober 1948
Första testet. Consumers’ Research Bulletin ger betyget: ”… en sammanlagd reproduktion som vi anser att ingen annan tillgänglig högtalare har åstadkommit.”

1957
Klipsch Heresy introduceras som en centerhögtalare till trekanalssystem med två Klipschorn. Namnet, som betyder ”kätteri”, kommer från att en samarbetspartner ansåg att det var en kättersk tanke att Klipsch skulle bygga en högtalare som inte använde hornprincipen. Men ryktet var sant. Och Heresy tillverkas fortfarande.

November 1958
Klipsch upptäcker – och tar hänsyn till – högtalarelementens polaritet. Faslinjaritet var uppenbarligen inte ett hett tema vid den här tiden.

1963
Klipsch La Scala presenteras. Precis som Klipschorn är La Scala ett trevägs hornsystem, men det är mindre och måste inte stå i hörn. La Scala tillverkas fortfarande.

Maj 2002
Paul Wilbur Klipsch dör, 98 år gammal.

2005
Klipsch Audio Technologies köper den danska högtalartillverkaren Jamo.

April 2006
Jubileumsmodellen som firar 60 år får sidor, vilket innebär att högtalaren inte längre behöver vara exakt uppställd mot väggen för att ha en korrekt frekvensgång i basen.

Januari 2011
Audiovox (Voxx) köper Klipsch Audio Technologies.

April 2016
Speciella ”limited edition”-jubileumsversioner byggs av Klipschorn och Klipsch Heresy. 70 par av dem vardera tillverkas.

September 2016
Klipsch har jubileum. Efter 70 år byggs Klipschorn fortfarande, vilket gör den till den högtalare i världen som har byggts längst. Alla element har bytts ut, men den grundläggande konstruktionen är densamma.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
annonse
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×