Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Tung satsning från Yamaha

Välljudande förstärkare har alltid varit en av Yamahas styrkor. Nu kommer de häftigaste highend-produkterna på länge i form av en integrerad förstärkare och en CD-spelare med digitala ingångar.

Av / 2013-05-07 - 13:30
Tung satsning från Yamaha

Trogna läsare med bra minne kommer kanske ihåg att vi rapporterade om Yamahas highend-satsning under IFA-mässan i Berlin i fjol då Yamaha visade upp en integrerad prototyp och en CD-spelare i tungviktsklassen.

Den gången antydde vi att priset skulle komma att ligga på ungefär 4 000 euro för förstärkaren A-S3000 och 3 000 euro för CD-spelaren CD-S3000.
Även om de inte tillhör de dyraste i highend-världen så ligger en bra bit över vad vi är vana vid när det gäller Yamaha.

Den integrerade förstärkaren bygger på en balanserad kretsutformning med symmetriska kretsar för varje kanal, och har en anpassad strömförsörjning med en massiv ringkärnetransformator. Detta har kopplats till en arsenal av påkostade kondensatorbatterier för att garantera rikligt med strömresurser. Trots detta anges den inte till mer än 120 W i 8 ohm, eller 200 W i 4 ohm, men här är det snabba MOSFET-transistorer och mängder med ström som ska ge förstärkaren den explosiva dynamik som ofta kännetecknar kraftfulla highend-förstärkare.

Yamaha A-S3000

Den 24,6 kilo tunga förstärkaren har skivspelaringång för både MM- och MC-pickuper, balanserade ljudingångar och ett solitt chassi som skärmats med koppar och vilar på fyra kraftiga fötter. Dessa kan antingen förses med dämpande spikes eller filtfötter om den ska stå på ett ömtåligt underlag.

CD-spelaren CD-S3000 har ett lika solitt chassi – och väger 19,2 kilo. Den spelar CD och SACD och har en speciellt framtagen avspelningsmekanik som ska hålla vibrationer borta från de rörliga delarna. Separata strömförsörjningar och skärmning av de digitala kretsarna ska hålla störningar och interferens på avstånd.

Förutom balanserade analoga utgångar har den tre digitala ljudingångar: USB, koaxial och optisk. Samtliga går till en modern 32-bitars digitalomvandlare – ES9018 från ESS Technology – som gör att spelaren kan användas som DAC för andra digitala ljudkällor.

Yamaha CD-S3000 bak

Om man ansluter USB-porten till en dator kan man ladda ner en egen drivrutin, ASIO 2.0 Yamaha Steinberg USB, som även kan användas i studiosammanhang och ska ge ännu bättre ljud från datorn när den är ansluten till CD-spelaren.

Förstärkaren och CD-spelaren ska lanseras till sommaren och vi återkommer självklart med ett test strax därefter.

Yamaha CD-S3000

Yamaha.se

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Häftig mono-toppmodell från Mola Mola

Dansk debut som det svänger om

Nu har de gjort en DAC

Ultra-streamer från Wiim

Concorde är tillbaka

Denna såg vi inte komma

Denna har du knappast sett förut

Polsk hi-fi är en grej

Specialmodell i Lamborghini-färger

NAD-integrerad lovar toppljud till ett budgetpris

FiiO släpper flera produkter

Ljud & Bild
Rulla till toppen