Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Mola Mola Ossetra: Monoförstärkare med Trajectum-teknik

Den nya mono-effektförstärkaren Mola Mola Ossetra ersätter Kaluga och utlovar ett rejält kliv uppåt i ljudkvalitet.

Av / 2024-05-13 - 15:47
Mola Mola Ossetra: Monoförstärkare med Trajectum-teknik

Mola Molas nya förstärkarplattform Trajectum, som först introducerades i den integrerade förstärkaren Kula och sedan i stereo-effektförstärkaren Perca, är Mola Molas vidareutveckling av Hypex Ncore Class D-tekniken. Målet är lägre förvrängning, lägre utgångsimpedans (högre dämpningsfaktor), lägre brus, ökad bandbredd och bättre immunitet mot brus från strömförsörjningen.

Vid utvecklingen av Ossetra började Mola Mola från början och designade om varje del av förstärkaren för att tänja gränserna för Trajectum-tekniken ännu mer.

Bättre strömförsörjning

En av de största förändringarna finns i strömförsörjningen, där stor vikt har lagts vid brusreducering och ökad uteffekt. Resultatet är enligt Mola Mola en betydande minskning av bruset och en förbättring av både den dynamiska och kontinuerliga uteffekten, vilket tillsammans med ökad effekt till slutsteget ska göra det möjligt för Ossetra att driva i stort sett alla högtalare på marknaden.

Läs också Klass D låter som klass A Mola Mola Perca är en klass D-effektförstärkare som sätter en ny standard för ren och neutral ljudåtergivning.

Mola Mola Ossetra är helt bryggad

Ossetra använder också en fullbryggs-topologi i motsats till halvbryggs-designen i tidigare Mola Mola-förstärkare. Detta bör göra förstärkaren till en enklare belastning för nätaggregatet och därmed bidra till en något mindre komplex strömförsörjningsdesign. Å andra sidan blir själva förstärkarkonstruktionen mer komplex, eftersom förstärkaren nu är helt balanserad från ingång till utgång. Tidigare behövde man inte balansera utgången, så man kunde njuta av de flesta fördelarna med balanserad drift utan nackdelarna med dubbla utgångskomponenter. Det faktum att förstärkaren nu är helt balanserad ökar därför den totala kostnaden.

Mola Mola har utvecklat helt nya diskreta klass A-förstärkarsteg för Ossetra. Dessa skapar det mesta av den förstärkning som behövs – en uppgift som vanligtvis hanteras av mer vanliga operationsförstärkare. Resultatet bör bli mindre brus och distorsion i hela systemet.

Läs också Den fantastiska förstärkaren som inte missar en enda liten detalj Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!

Ny klass A-design i ingångssteget

Ingångssteget är också en ny, diskret klass A-design, med DC-koppling för att undvika kondensatorer i signalvägen. Här används en liknande teknik som i Mola Molas Makua-förförstärkare, där små DC-avvikelser korrigeras och en kondensator läggs in i signalvägen vid högre nivåer för att säkerställa kompatibilitet med andra produkter.

90–99 procent lägre förvrängning

Mola Mola hävdar att alla typer av förvrängning har reducerats med minst 20 dB (90 %) i Ossetra jämfört med föregångaren, med en ännu mer imponerande reduktion på 40 dB (99 %) i effektområdet under 50 W – där den mesta lyssningen sker. Bruset uppges också ha minskat med 3 dB (30%), bandbredden har ökat till över 100 kHz och beroendet av högtalarimpedansen och kvaliteten på den inkommande strömmen har minskat ytterligare.

Läs också En helt unik DAC Från en tillverkare jag aldrig hade hört talas om kommer en DAC som är ett riktigt unikum. Bästa jag har hört, faktiskt.

Allt som allt verkar Ossetra vara en mycket lovande efterträdare till den legendariska Kaluga. Därför tackar vi den för sin långa och trogna tjänst. Vi ser fram emot att höra om Ossetra lever upp till förväntningarna i lyssningsrummet!

Mer info: mola-mola.nl

PS: Artikelbilden föreställer Mola Mola Kaluga tillsammans med Tambaqui DAC. Ossetra kommer att se identisk ut med Kaluga.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Häftig mono-toppmodell från Mola Mola

Dansk debut som det svänger om

Nu har de gjort en DAC

Ultra-streamer från Wiim

Concorde är tillbaka

Denna såg vi inte komma

Denna har du knappast sett förut

Polsk hi-fi är en grej

Specialmodell i Lamborghini-färger

NAD-integrerad lovar toppljud till ett budgetpris

FiiO släpper flera produkter

Ljud & Bild
Rulla till toppen