TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Lyxiga Dan D’Agostino-förstärkare blir ännu bättre

Teknologi från flaggskeppsserien Relentless har gett inspiration till high-end-producent Dan D'Agostinos Momentum-förstärkare.

Det finns förstärkare, så finns det high-end-förstärkare, och så finns det ultra high-end-förstärkare. Bland de senare hittar vi Dan D’Agostino, som för länge sedan lämnat Krell – som han var med på att starta upp – och som nu producerar hi-fi under sitt eget namn.

Ingenting som bär namnet är billigt, och tidigare i år skrev vi om att effektförstärkarna i Progression-serien hade uppgraderats med helt nytt kretslopp och bättre utgångssteg.

Där stereoklassen S350 kostar drygt 300 000 kronor och styckpriset på monoförstärkaren M550 är dryga kvartsmiljonen. Så, nej – billigt är det inte.

Och dyrare lär det bli. För nu är tiden inne för att ge Momentum-serien lite extra uppmärksamhet.

Technics R1 Men Technics ska ha halva kungariket i betalt.

Ny Momentum

Stereoförstärkaren Momentum S250 och monoförstärkaren Momentum M400 är kända för att vara bland det bästa som finns på hi-fi-marknaden. Men eftersom äkta high-end inte känner till några gränser, så finns också den ännu dyrare flaggskeppsserien Relentless på toppen. Vad sägs om en monoförstärkare för tre miljoner kronor per par? Eller en förförstärkare för nästan två miljoner? Tänkte väl det.

Inte för att vi i L&B är främmande för dyr hi-fi. Som till exempel mono-rörförstärkarna The Lars Type Two: 37 watt för en halv miljon kronor…

Dan D’Agostino har använt lärdomen från utvecklandet av Relentless och låter nu den teknologin ge inspiration till Momentum. De nya förstärkarna heter Momentum S250 MxV (stereo) och Momentum M400 MxV (mono, huvudbild), där siffran representerar effekten mätt i 8 ohm.

dan d'agostino momentum s250 mxv
Dan D’Agostino Momentum S250 MxV. Foto: Dan D’Agostino

Vad har uppgraderats?

I MxV-versionerna av förstärkarna har alla de viktigaste delarna uppgraderats. Ny strömförsörjning samt nya ingångssteg, drivsteg och utgångssteg.

En ny kretsdesign på transformatorn lovar oss mer än 50 procents ökning av strömleveransen från samma storlek. Extraströmmen ger bättre överskott under särskilt dynamiska passager i musiken.

Ingångssteget har också fått en helt ny kretslayout och vi hittar mer avancerade komponenter på både drivsteget – som reglerar strömmen till effekttransistorerna – och i utgångssteget.

Nya bipolära transistorer ska leverera tio gånger mer ström än de ursprungliga. Högre bandbredd ger bättre kontroll i basregistret, men även i de högsta frekvenserna. Vilket ger lägre förvrängning i båda ändar av frekvensskalan.

De nya förstärkarna opererar i klass A-drift i ett större effektområde, då de nya kretsarna och förbättrade kylflänsar gör att förstärkarna tål mycket högre värme.

Utgångstransistorerna är nya och kommer från Relentless-serien, även antalet har ökat vilket innebär att var och en av dem belastas mindre och att hela utgångssteget jobbar mer effektivt. Resultatet är, enligt Dan D’Agostino, en ”rikare, mer dynamisk, intim presentation oberoende av musikstil”.

Transistorerna är bland marknadens snabbaste, med en enorm bandbredd på 69 MHz.

Som med alla D’Agostino-förstärkare, har Momentum S250 MxV och Momentum M400 MxV diskreta, direktkopplade balanserade kretsar. Den mest precisa kretsplattformen som är möjligt att tillverka, enligt tillverkaren själv.

Dan D’Agostino Momentum MxV: Priser

Och så var det priserna, då. Låt oss säga så här; vi hoppas att du fick din julbonus. Vi pratar närmare 550 000 kronor för stereoförstärkaren Momentum S250 MxV och styckpriset för monoförstärkaren Momentum M400 MxV hamnar på en halvmiljon.

Distributör i Norden: Audionord

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.