Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Linn tänjer på gränserna med ett mono-monster för en miljon

Linn Klimax Solo 800 är en jätte. Och du behöver två av dem, vilket utraderar en miljon från din pensionsfond.

Skrivet av / 2024-01-30 - 16:05
Linn tänjer på gränserna med ett mono-monster för en miljon

Den skotska hi-fi-tillverkaren Linn är inte rädd för höga priser. Men med den nya förstärkaren Klimax Solo 800 har de överträffat sig själva. Vi talar om hela 800 watt, och om du vill ha ljud från två högtalare behöver du två förstärkare. Den är endast tillgänglig i mono. Priset är 75 000 pund för ett par, så om du är en Bentley-förare med en förkärlek för ljudtryck som väcker både levande och döda, behöver du inte leta längre.

Klimax-Solo-800_FinsCU
Läckra kylflänsar. Foto: Linn

Tekniska innovationer

Förstärkaren erbjuder ett antal tekniska förbättringar under motorhuven. Bland annat dynamisk bias-kontroll, som hela tiden håller strömmen på rätt nivå och praktiskt taget eliminerar distorsion. Linn har också arbetat hårt för att ta bort oönskat brus i strömförsörjningen, för en rekordlåg förvrängningsnivå som är oöverträffad. Detta enligt Linn-chefen själv. Ett kaxigt påstående, men då måste vi återigen påminna om priset…

Klimax Solo 800 är utformad för att mata även de mest krävande och strömhungriga högtalarna där ute, åtminstone baserat på specifikationerna. Oavsett om du har några rejäla KEF-torn eller knepiga elektrostatiska panelhögtalare.

En av flera dyra

För ordningens skull är detta inte det enda riktigt dyra förstärkarpaket vi har skrivit om på sistone. Det är inte ens det dyraste. Goldmund Telos 2800 är förmodligen i en klass för sig. Och låt oss inte glömma det massiva McIntosh MC2.1KW-förstärkartornet.

Klimax-Solo-800_Silver_Web-View-topaz Klimax-Solo-800_Black_Web-View
<
>
Foto: Linn

 

Ett designmässigt kraftuttryck

Men tillbaka till Linn. Designen av Klimax Solo 800 talar för sig själv. Vi talar om ett massivt hantverk här, och Linn har gått från sin kliniska exteriör till något mer visuellt. Den stora lampan i mitten påminner om något som Iron Man har på sitt bröst, vilket definitivt sticker ut – både på avstånd och på nära håll.

Klimax-Solo-800_Silver_RoundelCU_WR
Foto: Linn

En avlägsen dröm

För ett fåtal utvalda kunder runt om i världen är Linn Klimax Solo 800 förmodligen mitt i prick. En demonstration av musikalisk råstyrka packad med det allra bästa av vad Linn har att erbjuda.

Läs också Goldmund-förstärkare är världens galnaste Om inte annat är det helt säkert världens dyraste.

För oss andra förblir det en avlägsen dröm – eller kanske något man har turen att få uppleva på mässor. Men det är bara att berömma Linn för att de vågar fortsätta att tänja på gränserna. Både sina egna och andras.

Klimax-Solo-800_Rear_WR
Foto: Linn

Linn Klimax Solo 800: Pris och tillgänglighet

Klimax Solo 800 finns till försäljning nu. Vi kan ta priset en gång till: 75 000 pund, vilket är 1 miljon kronor för två. Vilket är två och en halv miljon kronor om du vill ha 5.1-surroundljud. Sedan kan du multiplicera det med två igen, om Dolby Atmos står på menyn. Då börjar det likna något!

Mer info: linn.co.uk

Läs också Musikströmning kan knappast bli bättre För den som har råd är det svårt att få bättre ljud från digitalsamlingen eller strömningstjänster. Förmögna har det bra!
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Japansk high-end i ren Klass A

Hi-Fi mässa i Stockholm

Se Brian Enos färgglada skivspelare

Läcker integrerad med 250 W

Moderna hifi-klassiker

Roon med helgalen musikstreamer

Yamaha-produkter blir Roon-godkända

Ljudet av 725 hk och 1420 watt

Anläggningen som ersätter soundbaren

Vackra rörförstärkare från Jadis

Galen förstärkare från Linn

WaveLab 12: Den största uppdateringen någonsin

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen