Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Effektförstärkare för de utvalda

Goldmund Telos 2800 är unik i sitt slag - men du behöver två för stereo.

Skrivet av / 2024-01-17 - 15:53
Effektförstärkare för de utvalda

Goldmund tillverkar hi-fi i en klass för sig. Det är inte bara kvaliteten på utrustningen som är av högsta klass, utan det schweiziska företaget är också känt för en finish och prisnivå som inte kan jämföras med något annat.

Företagets senaste nyhet är effektförstärkaren Telos 2800. Den har ett chassi i 12 mm tjock aluminium och en totalvikt på 59 kg!

Uteffekten är specificerad till 365 W i 8 ohm och 450 W i 4 ohm. Det är imponerande hög effekt, men inte oöverträffat. Och den harmoniska förvrängningen, som uppges vara 1 procent vid full effekt, har faktiskt överträffats av mer modesta förstärkare.

Läs också Misshandlar högtalarna kärleksfullt Brittisk finess möter österrikisk effektivitet i en mäktig och dynamisk förstärkare som kan sätta dina högtalare på plats.

Men de schweiziska ultra high end-specialisterna tvivlar inte på vad de vill uppnå – och hur mycket det kommer att kosta. Enligt företagets webbplats är förstärkaren uppbyggd kring en toroidtransformator på 3,2 kilowatt och en kondensatorbank på 109 600 uF. Kondensatorerna är naturligtvis skräddarsydda med Goldmunds varumärke.

Detta har sitt pris och en Telos 2800 kostar 155 000 schweiziska franc, vilket motsvarar cirka 123 000 euro. Eller cirka 1,4 miljoner kronor. Och eftersom det är en monoförstärkare behöver du två för stereo. Räkna lite på det om du planerar att använda den i din hemmabio…

Läs också Den mest galna förstärkare vi har sett 2000 W i tre kabinett

I det avseendet verkar den massiva McIntosh MC2.1KW, som vi skrev om förra veckan, nästan billig. Den kostar bara en fjärdedel av Telos 2800.

Bakifrån ser man kylflänsarna som är integrerade i det 12 mm tjocka chassit (Foto: Goldmund)

Eftersom Goldmund Telos 2800 är en ren effektförstärkare behöver du också en lämplig förförstärkare. Här verkar Goldmund Mimesis Signature vara ett naturligt – och relativt prisvärt – val. Faktum är att du kan köpa två Telos 2800 och en Mimesis Signature för så lite som 3 miljoner kronor.

Om du inte vill kompromissa alls bör vi för ordningens skull nämna att Goldmund också har en ännu mer extrem förstärkare i sitt sortiment, Telos 8800. Men den är inte billig.

Mer info: Goldmund

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Japansk high-end i ren Klass A

Hi-Fi mässa i Stockholm

Se Brian Enos färgglada skivspelare

Läcker integrerad med 250 W

Moderna hifi-klassiker

Roon med helgalen musikstreamer

Yamaha-produkter blir Roon-godkända

Ljudet av 725 hk och 1420 watt

Anläggningen som ersätter soundbaren

Vackra rörförstärkare från Jadis

Galen förstärkare från Linn

WaveLab 12: Den största uppdateringen någonsin

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen