Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

iFi NEO iDSD 2: Världens första med förlustfri Bluetooth

iFi NEO iDSD 2 är en kompakt DAC och hörlursförstärkare som stöder aptX Lossless - och har gott om kraft.

Skrivet av / 2023-09-26 - 20:53
iFi NEO iDSD 2: Världens första med förlustfri Bluetooth

iFi har uppgraderat sin kompakta DAC/hörlursförstärkare, som nu heter NEO iDSD 2. Bland nyheterna finns aptX Lossless Bluetooth, som med upp till 1200 kbit/s bandbredd ger förlustfri strömning utan behov av ett nätverk. Andra Bluetooth-kodekar som stöds är aptX Adaptive, LDAC och LHDC, AAC och den mycket vanliga (och illaljudande) SBC-kodeken.

iFi neo idsd 2
Foto: iFi Audio

Nätverksanslutning är inte tillgängligt med iDSD 2, så du måste välja NEO Stream i stället. Men om du har en dator med USB-utgång stöder iDSD 2 Roon, högupplöst PCM upp till 768 kHz och även DSD512. MQA-filer stöds också, det format som nyligen förvärvades och räddades från en dyster död av Lenbrook.

Femtoklocka

Den digitala klockan har en noggrannhet på femtosekunder-skalan (femtoclock), och om det inte räcker kan du ansluta en extern klocka. Även om vissa, som Ed Meitner från EMM Labs, personligen anser att externa klockor faktiskt tillför mer jitter och är ”the most stupid thing I’ve ever heard in the audio business”.

Foto: iFi Audio

Förförstärkare

Förutom att vara en DAC med en exakt klocka kan iDSD 2 också fungera som en förförstärkare med både RCA- och balanserad XLR-utgång. Och till skillnad från de flesta DAC-enheter är volymkontrollen analog, med upp till 19,5 volts förstärkning på den balanserade utgången. Typiskt för många andra DAC:er med variabel volymkontroll är cirka 4–5 volt.

Läs också Musikstreaming blir inte mycket bättre än så här NEO Stream från iFi Audio är inte större än en kioskroman. Men ljudet har nästan bibliska proportioner.

Hörlursförstärkare

Men det är också en hörlursförstärkare, där utgången fungerar oberoende av förförstärkarkretsen. Med andra ord kan du ha ljud från både ett par aktiva högtalare och dina hörlurar på samma gång.

Den balanserade 4,4 mm hörlursutgången ger hela 5,5 watt i 32 ohm, vilket är mer än effekten hos avancerade hörlursförstärkare som Burson Soloist 3X GT och Naim Uniti Atom HE. Och ingen av dem upplevs som klen på något sätt. Dessutom finns det en standard 6,3 mm obalanserad utgång.

Det finns fyra gain-inställningar för hörlurar, från -12dB till +16dB. iFi lovar att dynamiken är densamma oavsett inställning här, vilket innebär att iDSD 2 bör kunna driva i stort sett vilka hörlurar som helst.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100 CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100 CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100 CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100
<
>
Foto: iFi Audio

iFi NEO iDSD 2: tillgänglighet och pris

DAC:n finns tillgänglig för beställning nu, till ett pris av cirka 1000 euro.

Mer info: ifi-audio.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Roon får ny ägare

Nu med inbyggd förstärkare

Kia EV9: Premium-ljudanläggning från Meridian

Förförstärkare för ett fåtal

JBL:s trådlösa skivspelare ute i butik

Lysande ljud

Kraftfullt integrerad med nätverk

Världens mest kraftfulla bärbara?

Skapar en sista specialutgåva

Älskling, Ortofon krympte pickupen

Step up och phonosteg från Pro-Ject

Marantz lanserar 50-serien

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen