Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Visst kan du spela på Chromebook

Nu kommer de första Chromebook-datorerna gjorda för spel. Med 120 Hz, blixtsnabbt WiFi och bra grafik.

Av / 2022-10-11 - 15:36
Visst kan du spela på Chromebook

Knappt har Google lagt sin spelplattform Stadia på hyllan, förrän vi nu får Chromebook for gaming.

– Vi har arbetat med detta i över två år, och vi är äntligen redo med gaming for Chromebook, sa Googles talesperson under en digital lansering måndag kväll.

– Du kan inte spela på en Chromebook

Många håller med om att Chromebook är väldigt praktisk. Den startar   blixtsnabbt, batteritiden är oslagbar och stabiliteten likaså. De jobbar nämligen huvudsakligen i molnet, så de behöver inte komplicerad hårdvara eller stor intern lagring för att fungera bra. Du behöver bara en internetanslutning.

Men att kunna spela på en Chromebook? Det går inte, tänker du säkert. Men det är precis vad Google nu lanserar.

När livet kommer i vägen

Tanken är att det under de senaste åren har funnits många coola spel för PC, men den nödvändiga utrustningen är dyr och att uppdatera den kan vara problematiskt och kostsamt. Utrustningen måste nämligen hållas uppdaterad för att hålla jämna steg med de senaste spelen, och det kan vara en utmaning för många.

– Jag är själv i en situation där livet kom i vägen för spel. Jag fick familj, barn, och när jag fick lite tid att sitta ner och spela igen var utrustningen föråldrad. Prylar jag hade betalat mycket pengar för en gång i tiden, säger han.

Med andra ord kan det vara en ganska dyr hobby att spela på en dator. Även om du inte är på proffsnivå.

Lösningen: molnspel

Att få spel att fungera på en Chromebook är lättare än det låter. Den tunga grafikbehandlingen som krävs för att få även de mest avancerade spelen att fungera görs nämligen i molnet! Det betyder att din egen hårdvara kan vara ganska enkel.

Google har samarbetat med externa partner för att erbjuda molnbaserade spel på plattformarna Nvidia GeForce Now, Xbox Cloud Gaming och Amazon Luna.  Den sistnämnda är för närvarande endast tillgänglig i USA, så för oss här hemma är det GeForce Now och Xbox Cloud som gäller.

GeForce NOW for Chromebook
Foto: Nvidia

GeForce NOW

Om du skaffar ett GeForce NOW-konto får du tillgång till alla spel i tjänsten.  Däribland League of Legends, Fortnite, Counter-Strike, Lost Ark, Guild Wars 2 och inte minst Cyberpunk 2077.

Med en RTX 3080-prenumeration får du tillgång till rejäl GeForce RTX 3080 grafikbehandling (GPU). All bearbetning sker i molnet! Allt du behöver är en internetlina på minst 35 Mbit/s, och du kan spela även de tyngsta spelen med mindre än 85 ms fördröjning.

Foto: Microsoft

Xbox Cloud Gaming

Om du installerar Microsofts Cloud Gaming-app på din Chromebook får du också tillgång till en mängd spel, inklusive Forza Horizon 5, Fortnite, Halo Infinite, Assassin’s Creed Odyssey och Chivalry 2, bland andra.

Bra grafik

Vad du behöver för en fantastisk spelupplevelse på en Chromebook är ett WiFi 6- eller WiFi 6E-nätverkskort och helst 8 GB RAM eller mer. I gengäld får du tillgång till en rejäl GPU i molnet, grafikprestanda på upp till 1600p (2560 x 1600) i 120 Hz.

Det är egentligen allt en spelare utan höga krav behöver.

chromebooks for gaming
Tre nya Chromebooks for gaming. Foto: Google

Tre nya Chromebooks for gaming

Vid lanseringen kommer tre nya Chromebooks optimerade för spel. Alla med RGB-tangentbord och hårdvara som behövs för en bra spelupplevelse.

Foto: Acer

Acer Chromebook 516 GE har 120 Hz-skärm med 2560 × 1600 upplösning (WQXGA). Upp till Intel Core i7-1260P-processor, minst 8 GB RAM och DTS-ljud får man också. Spelare kommer att gilla anti-ghosting-tangentbordet med RGB-tangenter. WiFi 6E stöder det nya 6 GHz WiFi-bandet, och du kan också använda Ethernet-porten för den mest stabila internetanslutningen.

Foto: Asus

Asus Chromebook Vibe CX55 Flip har 144 Hz-skärm med Full HD-upplösning (1920 x 1080). Den kan också vikas för att bli en surfplatta. WiFi 6 ger den bästa WiFi-mottagningen bortsett från stöd för 6 GHz, och den har upp till Intel Core i7-1165G7-processor och minst 8 GB RAM. Harman Kardon-högtalare och anti-ghosting-tangentbord har den också.

Foto: Lenovo

Slutligen finns det Lenovo Ideapad Gaming Chromebook, med en 120Hz WQXGA (2560 x 1600) skärm, RGB anti-ghosting-tangentbord och fyra inbyggda högtalare. Upp till Intel Core i5 (12 Gen) processor och minst 8 GB RAM, samt WiFi 6E.

Priserna på de nya Chromebook-datorerna varierar från 399 till 799 dollar. Vi räknar med att du kan multiplicera det med 10 för svenska kronor, kanske lite mer.

Works With Chromebook
Tillbehör? Leta efter logotypen ”Works with Chromebook”. Collage: Google

Tillbehör: ”Works With Chromebook”

Om du är intresserad av att utöka din gaming-Chromebook med kringutrustning som en mus, handkontroll och headset, leta efter den nya Works With Chromebook-logotypen eller WWCB.

Google har samarbetat med HyperX, Steelseries och Corsair, som alla från och med idag erbjuder speltillbehör för Chromebooks. Vi förväntar oss att se fler märken så småningom.

L&B ska testa

Vi har för närvarande några av de nya Chromebook-datorerna på väg in för att testas och ser fram emot att dela med oss av våra intryck. Håll ögonen öppna!

Fler artiklar om spel

Microsoft och Sony har splittrat gamingvärlden i två

…men det behöver inte betyda så mycket för dig.

Läs mer

Xbox Series X

Spelkonsol med PC-prestanda

Microsofts nya spelkonsol har snygg grafik och häftig spelkänsla – som gjord för att avnjutas på en stor och skarp TV-skärm.

Läs hela testet

Sony PlayStation 5

PS5: Framtiden är här

Sonys fullmatade spelkonsol har blixtrande prestanda och knivskarp grafik – skräddarsydd för nästa generation avancerade spel.

Läs hela testet

48–50-tums LCD- och OLED-TV för gaming

De bästa gaming-skärmarna

En modern gaming-TV ger dig inte bara en bättre bild, den kan också göra dig till en bättre gamer! Vi har testat TV-apparaterna som ger dig highscore.

Läs hela testet

MSI Optix MPG321UR-QD

Helt grym 4K-spelskärm med Quantum Dot

Den här gaming-skärmen från MSI kombinerar Ultra HD-upplösning med kontrast på ett föredömligt sätt och har dessutom fantastiska färger!

Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spel med djup

Ge dig in i spelet med AI

Samsungs gamingskärmar med AI

En ansiktslyftning för Asus handhållna konsol

Fred i konsolkriget efter 45 år

Ny ergonomisk spelmus från Glorious

Skräddarsytt spelljud med Arctis Nova 5

Maskfiasko för Razer

Spela ”Fallout” i Excel

Gaming med hjälp av AI

Mängder av nya spelskärmar

De bästa spelen 2024 (hittills)

Rulla till toppen