Nyheter

Loggning av rörelser, 4K-video och 30 meters vattentäthet gör att Olympus TG-Tracker sticker ut från mängden.
forfatter

Den tuffa designen bidrar naturligtvis, men det är alla funktionerna som skiljer TG-Tracker från de flesta actionkameror vi har sett. Den vattentäta kameran är Olympus tuffaste hittills, och klarar 30 meters djup utan undervattenshus. 2,1 meter fritt fall rakt ner i betongen, 100 kilos tryck och 10 minusgrader är inte heller några problem.

Foto: Olympus
Foto: Olympus

TG-Tracker har GPS med Glonasas, A-GPS och QZSS för exakt loggning av resor från start till mål, på samma sätt som en Suunto- eller Garmin-klocka. Hela rutten syns i mobil-appen som finns till både iOS och Android.

Flera sensorer registrerar temperatur, höjd, kompassriktning och lufttryck, och accelerometern registrerar upp till 8g och kan ställas in för att logga hårda landningar eller hastiga rörelser. Då är det lättare att hitta var man landade i skidbacken eller snabba svängar på mountainbiken när man ska titta på resultatet i 4K-kvalitet.

Ett praktiskt pistolgrepp för handhållen action ingår. Foto: Olympus
Ett praktiskt pistolgrepp för handhållen action ingår. Foto: Olympus

Kameran har en 5-axlars digital bildstabilisator och en liten 8 Mp-sensor på 1/2,3 tum av samma typ som brukar sitta i de minsta kompaktkamerorna. Det går dock att filma i 4K/30p eller 1080/60p. Eller 720/240p om man vill titta på filmen i slowmotion.

Under videobelysningen som når 3,5 meter sitter ett objektiv med 13,9 mm brännvidd och ljusstyrka f2,0. Det ger en extrem bildvinkel på 204 grader – och till kameran finns också en undervattensadapter som reducerar bildvinkeln till 94 grader.

Annons
Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Skärmen är 1,5 tum stor och går att vinkla ut, men är ingen pekskärm. Den visar praktisk information och kan användas som sökare så att man inte behöver göra inställningar i mobil-appen innan man filmar.

Foto: Olympus
Foto: Olympus

Olympus anger batteritiden till 90 minuter och en undervattensdetektor ändrar inställningarna så att färger och exponering anpassas om man tar bilder under vattenytan.

Olympus TG-Tracker kommer till butikerna i juli och kostar 3 800 kronor. Den finns i grönt och svart.

Foto: Olympus
Foto: Olympus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också