Search
Generic filters

Sony-objektiv för kräsna

Med påkostad och ljusstark optik svarar Sony konkurrenterna som redan har proffsobjektiv till kräsna fotografer.

Sony har kritiserats för att vara långsamma med att släppa objektiv till sina många systemkameror i alpha-serien. Framför allt har bristen på ljusstark optik, bland annat zoomobjektiv, varit påtaglig med tanke på hur snabbt nya kameramodeller har lanserats.

Med de tre nya G Master-objektiven försöker Sony svara på kritiken. Objektiven är anpassade för Sonys systemkameror i fullformat, men går också att använda med andra Sony-kameror med APC-format (alltså mindre bildsensorer).

De två zoomarna FE 24–70 mm/f2,8 och FE 70–200 mm/f2,8 OSS (optisk bildstabilisator) och det ljusstarka porträttobjektivet FE 85 mm/f1,4 är välkomna nytillskott till Sonys systemkameror.

Foto: Sony
Foto: Sony

Det vita EF 70–200 mm/f2,8 kommer inte förrän i maj. Det har två fokusgrupper med SSM-motorer för snabb och tyst fokusering, 11 bländarlameller för mjukare fokus och förvånansvärt kort närgräns på 100 cm. Svenskt pris är okänt.

Foto: Sony
Foto: Sony

Svarta G Master FE 24–70 mm/f2,8 kommer redan i mars och har också SSM-motor men ingen inbyggd bildstabilisator. Detsamma gäller det intressanta porträttobjektivet FE 85 mm/f1,4, som också kommer i mars.

Foto: Sony
Foto: Sony

En intressant detalj är bländarring med tredjedels steg, och samma 11-lamellers bländare som ger mjukare defokusområde. En viktig detalj, särskilt i porträtt.

Alla de tre nya Sony-objektiven är väderskyddade.

Det är de två nya telekonverterna SEL14TC och  SEL20TC också, som är anpassade för FE 70–200 mm. Den ena med 1,4x och den andra med 2x förstoring av brännvidden – och bländaren. Till exempel blir FE 70-200 mm/f2,8-zoomen 140–400 mm/f5,6 med 2x-konvertern.

 Foto: Sony
Foto: Sony
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.