Nyheter

Med påkostad och ljusstark optik svarar Sony konkurrenterna som redan har proffsobjektiv till kräsna fotografer.
Annons
Annons
forfatter

Sony har kritiserats för att vara långsamma med att släppa objektiv till sina många systemkameror i alpha-serien. Framför allt har bristen på ljusstark optik, bland annat zoomobjektiv, varit påtaglig med tanke på hur snabbt nya kameramodeller har lanserats.

Med de tre nya G Master-objektiven försöker Sony svara på kritiken. Objektiven är anpassade för Sonys systemkameror i fullformat, men går också att använda med andra Sony-kameror med APC-format (alltså mindre bildsensorer).

De två zoomarna FE 24–70 mm/f2,8 och FE 70–200 mm/f2,8 OSS (optisk bildstabilisator) och det ljusstarka porträttobjektivet FE 85 mm/f1,4 är välkomna nytillskott till Sonys systemkameror.

Foto: Sony
Foto: Sony

Det vita EF 70–200 mm/f2,8 kommer inte förrän i maj. Det har två fokusgrupper med SSM-motorer för snabb och tyst fokusering, 11 bländarlameller för mjukare fokus och förvånansvärt kort närgräns på 100 cm. Svenskt pris är okänt.

Foto: Sony
Foto: Sony

Svarta G Master FE 24–70 mm/f2,8 kommer redan i mars och har också SSM-motor men ingen inbyggd bildstabilisator. Detsamma gäller det intressanta porträttobjektivet FE 85 mm/f1,4, som också kommer i mars.

Foto: Sony
Foto: Sony

En intressant detalj är bländarring med tredjedels steg, och samma 11-lamellers bländare som ger mjukare defokusområde. En viktig detalj, särskilt i porträtt.

Alla de tre nya Sony-objektiven är väderskyddade.

Det är de två nya telekonverterna SEL14TC och  SEL20TC också, som är anpassade för FE 70–200 mm. Den ena med 1,4x och den andra med 2x förstoring av brännvidden – och bländaren. Till exempel blir FE 70-200 mm/f2,8-zoomen 140–400 mm/f5,6 med 2x-konvertern.

 Foto: Sony
Foto: Sony

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Nu finns det äntligen en Hegel-förstärkare för vinylfantaster.
Nu är den här efter 40 års utveckling.
I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Reporter-version med Kevlar.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.