TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Panasonic Lumix S 70-300mm f4.5-5.6

Kompakt och lätt med bra räckvidd

Med nya Lumix S 70-300mm f4.5–5.6 är Panasonic uppe i nio objektiv för sina fullformats-kameror. Räknar man med de andra tillverkarna i L-alliansen (Panasonic, Leica, Sigma) och ett par som inte är medlemmar, kommer antalet linser att stiga till 65 innan slutet av 2021.

Den nya 70–300 millimetern är först ut och här har Panasonic, enligt dem själva, strävat efter att skapa ett relativt prisvärt, lätthanterligt och kompakt zoomobjektiv för sport, landskap och djurliv, med så hög optisk kvalitet som möjligt.

Zoomen har fått inbyggd femaxlad optisk bildstabilisator, som i kombination med kamerans stabilisator kan kompensera upp till 5,5 exponeringssteg.

Det har också fått en uppseendeväckande god närgräns på 54 cm vid 70 mm brännvidd och 74 cm vid 300 mm.

Det är också vädertätt, med knappar för fokusområde, autofokus eller manuell, och för stabilisator på och av. En zoomrings-låsknapp har det också.

© Akira Igarashi: 70mm F16, 1/3s, ISO 25600.

Inuti har zoomen 17 linselement i 11 grupper, med flourit-beläggning på framsidan för att hålla smuts och vattendroppar borta.

Panasonic säger att det har arbetat för att få bort de ”lökringar” som kan uppstå när man har många asfäriska element, helt enkelt genom att bara använda ultrahöga refraktiva, ultra- och normala extra dispersionselement.

Fokushastigheten ska vara dubbelt så snabb som närmaste konkurrent, hävdas det, och fokusandning ska vara i det närmaste eliminerad.

© Joakim Odelberg: 1/250s F5.6, ISO 200, 270 mm.

11 rundade bländarlameller ska ge mjuka bakgrunder – bokeh – med mimimal förvrängning och skarpare teckning av ljus som i exemplet ovan från Akira Igarashi.

Panasonic-zoomen mäter 148 mm i längd, diametern är 84 mm, filterdiametern 77 mm.

Priset blir 14 990 kr.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.