annonse
annonse
annonse

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.

På Photokina-mässan i Köln förra året var det många som var snabba att förutspå MikroFourThirds-formatets död.

Efter att både Canon och Nikon lanserat sina nya spegellösa fullformatkameror, och Panasonic följde efter med Lumix S1R och S1 – båda i fullformat – trodde många att slutet hade kommit för MicroFourThirds.

Varför skulle Panasonic fortsätta med formatet när de uppenbarligen satsade så hårt på fullformat? Svaret är enkelt: båda formaten har sina för- och nackdelar.

För MicroFourThirds del handlar det om hanterbarhet, storlek, vikt, effektiv bildstabilisering i kameran och inte minst storleken på objektivet.

Titta bara på Olympus 300mm f4 och jämför det med motsvarande 600 mm till Canon och Nikons fullformatkameror, så svaret är uppenbart.

Under lanseringen av Olympus nya proffskamera E-M1X blev det tydligt att det inte finns någon anledning att skriva av MicroFourThirds . Åtminstone inte ännu. För den nya kameran – som är optimerad för action-, sport- och djurfoto – har ett par fördelar som fullformat inte har.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Olympus europeiska produktspecialist Michael Guthmann berättade för oss vad vi redan visste: att de inte betraktar fullformatkameror som framtiden. Inte för dem i alla fall. Men han kunde också berätta mycket för oss som vi inte visste.

Olympus europeiska produktspecialist Michael Guthmann Foto: Lasse Svendsen.
Olympus europeiska produktspecialist Michael Guthmann Foto: Lasse Svendsen.

Ljud & Bild: Vem är den typiska kunden som köper E-M1X?

Michael Guthmann: – Främst de som plåtar med längre objektiv. Till exempel vilda djur i naturen, sport. Den är gjord för att användas med längre brännvidder.

 

L&B: Vilka är de viktigaste punkterna, eller önskemålen, ni haft under utvecklingen av E-M1X?

MG: – Huvudfokus har varit pålitlighet. Inte bara när det gäller hastighet, bildkvalitet, hanterbarhet, vädertätning och sådana saker. För professionella fotografer är det viktigt att kameran reagerar på ett förutsägbart sätt, oberoende av under vilka förhållanden man jobbar. Så det viktigaste var att se till att kameran alltid beter sig som fotografen tänkte. Därför har vi samma knappar på vertikalgreppet som på huvudgreppet. Det har vi inte på vertikalgreppet till E-M1 Mark II, eftersom det inte går att kopiera knapparna av designskäl. Men här är vertikalgreppet integrerat, och det är bättre eftersom vi slipper övergångar, kontakter och potentiella problem. Dessutom ger det en effektivare kylning, eftersom vi har mer utrymme att fördela värmeutvecklingen på.

 

L&B: På papperet verkar det vara samma bildsensor som i Mark II. Har ni gjort några ändringar i E-M1X?

MG: – Det är samma bildsensor, men bildbehandlingen är annorlunda eftersom vi har två processorer som ger oss mer beräkningskraft och större möjligheter. Intelligent autofokusavkänning fungerar bara med två processorer, bildbehandlingen är mer flexibel och ger oss bättre bildkvalitet. Bildkvaliteten är till exempel mer förutsägbar. Även när man ändrar ISO-värden och tappar lite dynamik så ska bilderna ha så få avvikelser som möjligt.

 

L&B: Ni har låtit flera fotografer använda E-M1X före lanseringen. Har deras åsikter varit värdefulla för utvecklingen av kameran?

MG: – Ja. Till exempel har vi haft hundra olika gjutningar av handgreppetför att hitta den optimala balansen. Fotografernas feedback har varit viktig för oss. Då har vi kunnat göra ändringar, flytta knappar och liknande tills vi fått den bästa användarupplevelsen.

 

L&B: Har E-MX1 samma sökare som Mark II?

MG: – LCD-panelen är densamma, men optiken är ny och har större förstoring och bättre optisk kvalitet. Den enda skillnaden är att kylningen av panelen är effektivare.

 

L&B: Ni har inte pratat mycket om videofunktionerna, är de identiska med dem i Mark II, bortsett från OM-Log?

MG: – Upplösningen och videokodeken är densamma, men här måste man justera fokushastigheten och fokuskänsligheten. Kameran kan till exempel hålla fokus på en person, även om något kommer framför eller i vägen. Och så har vi lyssnat på feedback och gjort det möjligt att använda styrpinnen till pull-focus. Men bildstabiliseringen för video är också ändrad, och nu kan man ställa in hur känslig den ska vara i tre steg.

 

L&B: Stöder den 10-bitars 4K-video?

MG: – Det är samma som i Mark II. 8-bitars 4:2:2 ur HDMI-utgången.

 

L&B: Hur är det med objektivutvecklingen? Ni har redan visat ett 150–400 mm som kommer senare i år, hur är det med kommande objektiv?

MG: – Som vi har visat nu kommer det fler objektiv 2019, men jag kan inte säga något mer konkret om det, annat än att det kommer flera med fast brännvidd och vidvinkelzoom.

Foto: Olympus
Foto: Olympus

 

L&B: Finns det några funktioner i E-M1X som kan hamna i framtida kameramodeller?

MG: – I dag behöver vi två processorer för vår intelligenta autofokusdetektering, så tills vi lyckas klara det med en enda processor så är den funktionen reserverad för E-M1X. Men vem vet, vi tittar ständigt på vad vi kan förbättra i framtida modeller

 

L&B: Som vi alla vet har marknaden förändrats mycket och kameror med speciella egenskaper är mer efterfrågade. Bland annat för proffsmarknaden, där hastighet är viktigt. Hur tänker ni om fler specialmodeller?

MG: – Olympus har redan slutat med kompaktkameror, utom Tough som är vattentät och fyller ett speciellt behov. Personligen tro jag att marknaden fortsätter i riktning mot fler highend-kameror.

 

L&B: hur är det med Pen-kamerorna och E-M10 Mark III, är det segmentet, låt oss kalla det för entry-level, fortfarande viktigt?

MG: – Ja, det är väldigt viktigt för oss. Eftersom ingen föds som yrkesfotograf, alla måste börja någonstans. Den naturliga vägen är att gå är från mobilkameran, som alla använder, till nybörjarkameror för de som är mer intresserade och sedan vidare upp till mer avancerade kameror och kanske highend-modeller för några av dem.

Ta till exempel min kompis dotter. Hon har en Tough-kompaktkamera, men är avundsjuk på bildkvaliteten som hennes pappa får med en systemkamera, och bland annat hur bokeh skapar ett annat uttryck i bilderna. För henne är det naturliga nästa steget en systemkamera, och så är det för många av våra framtida kunder.

Så enklare och billigare systemkameror kommer fortfarande att vara viktiga.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

annonse
IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×