Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.

Av / 2019-01-25 - 15:56
Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

På Photokina-mässan i Köln förra året var det många som var snabba att förutspå MikroFourThirds-formatets död.

Efter att både Canon och Nikon lanserat sina nya spegellösa fullformatkameror, och Panasonic följde efter med Lumix S1R och S1 – båda i fullformat – trodde många att slutet hade kommit för MicroFourThirds.

Varför skulle Panasonic fortsätta med formatet när de uppenbarligen satsade så hårt på fullformat? Svaret är enkelt: båda formaten har sina för- och nackdelar.

För MicroFourThirds del handlar det om hanterbarhet, storlek, vikt, effektiv bildstabilisering i kameran och inte minst storleken på objektivet.

Titta bara på Olympus 300mm f4 och jämför det med motsvarande 600 mm till Canon och Nikons fullformatkameror, så svaret är uppenbart.

Under lanseringen av Olympus nya proffskamera E-M1X blev det tydligt att det inte finns någon anledning att skriva av MicroFourThirds . Åtminstone inte ännu. För den nya kameran – som är optimerad för action-, sport- och djurfoto – har ett par fördelar som fullformat inte har.

Olympus europeiska produktspecialist Michael Guthmann berättade för oss vad vi redan visste: att de inte betraktar fullformatkameror som framtiden. Inte för dem i alla fall. Men han kunde också berätta mycket för oss som vi inte visste.

Olympus europeiska produktspecialist Michael Guthmann Foto: Lasse Svendsen.
Olympus europeiska produktspecialist Michael Guthmann Foto: Lasse Svendsen.

Ljud & Bild: Vem är den typiska kunden som köper E-M1X?

Michael Guthmann: – Främst de som plåtar med längre objektiv. Till exempel vilda djur i naturen, sport. Den är gjord för att användas med längre brännvidder.

 

L&B: Vilka är de viktigaste punkterna, eller önskemålen, ni haft under utvecklingen av E-M1X?

MG: – Huvudfokus har varit pålitlighet. Inte bara när det gäller hastighet, bildkvalitet, hanterbarhet, vädertätning och sådana saker. För professionella fotografer är det viktigt att kameran reagerar på ett förutsägbart sätt, oberoende av under vilka förhållanden man jobbar. Så det viktigaste var att se till att kameran alltid beter sig som fotografen tänkte. Därför har vi samma knappar på vertikalgreppet som på huvudgreppet. Det har vi inte på vertikalgreppet till E-M1 Mark II, eftersom det inte går att kopiera knapparna av designskäl. Men här är vertikalgreppet integrerat, och det är bättre eftersom vi slipper övergångar, kontakter och potentiella problem. Dessutom ger det en effektivare kylning, eftersom vi har mer utrymme att fördela värmeutvecklingen på.

 

L&B: På papperet verkar det vara samma bildsensor som i Mark II. Har ni gjort några ändringar i E-M1X?

MG: – Det är samma bildsensor, men bildbehandlingen är annorlunda eftersom vi har två processorer som ger oss mer beräkningskraft och större möjligheter. Intelligent autofokusavkänning fungerar bara med två processorer, bildbehandlingen är mer flexibel och ger oss bättre bildkvalitet. Bildkvaliteten är till exempel mer förutsägbar. Även när man ändrar ISO-värden och tappar lite dynamik så ska bilderna ha så få avvikelser som möjligt.

 

L&B: Ni har låtit flera fotografer använda E-M1X före lanseringen. Har deras åsikter varit värdefulla för utvecklingen av kameran?

MG: – Ja. Till exempel har vi haft hundra olika gjutningar av handgreppetför att hitta den optimala balansen. Fotografernas feedback har varit viktig för oss. Då har vi kunnat göra ändringar, flytta knappar och liknande tills vi fått den bästa användarupplevelsen.

 

L&B: Har E-MX1 samma sökare som Mark II?

MG: – LCD-panelen är densamma, men optiken är ny och har större förstoring och bättre optisk kvalitet. Den enda skillnaden är att kylningen av panelen är effektivare.

 

L&B: Ni har inte pratat mycket om videofunktionerna, är de identiska med dem i Mark II, bortsett från OM-Log?

MG: – Upplösningen och videokodeken är densamma, men här måste man justera fokushastigheten och fokuskänsligheten. Kameran kan till exempel hålla fokus på en person, även om något kommer framför eller i vägen. Och så har vi lyssnat på feedback och gjort det möjligt att använda styrpinnen till pull-focus. Men bildstabiliseringen för video är också ändrad, och nu kan man ställa in hur känslig den ska vara i tre steg.

 

L&B: Stöder den 10-bitars 4K-video?

MG: – Det är samma som i Mark II. 8-bitars 4:2:2 ur HDMI-utgången.

 

L&B: Hur är det med objektivutvecklingen? Ni har redan visat ett 150–400 mm som kommer senare i år, hur är det med kommande objektiv?

MG: – Som vi har visat nu kommer det fler objektiv 2019, men jag kan inte säga något mer konkret om det, annat än att det kommer flera med fast brännvidd och vidvinkelzoom.

Foto: Olympus
Foto: Olympus

 

L&B: Finns det några funktioner i E-M1X som kan hamna i framtida kameramodeller?

MG: – I dag behöver vi två processorer för vår intelligenta autofokusdetektering, så tills vi lyckas klara det med en enda processor så är den funktionen reserverad för E-M1X. Men vem vet, vi tittar ständigt på vad vi kan förbättra i framtida modeller

 

L&B: Som vi alla vet har marknaden förändrats mycket och kameror med speciella egenskaper är mer efterfrågade. Bland annat för proffsmarknaden, där hastighet är viktigt. Hur tänker ni om fler specialmodeller?

MG: – Olympus har redan slutat med kompaktkameror, utom Tough som är vattentät och fyller ett speciellt behov. Personligen tro jag att marknaden fortsätter i riktning mot fler highend-kameror.

 

L&B: hur är det med Pen-kamerorna och E-M10 Mark III, är det segmentet, låt oss kalla det för entry-level, fortfarande viktigt?

MG: – Ja, det är väldigt viktigt för oss. Eftersom ingen föds som yrkesfotograf, alla måste börja någonstans. Den naturliga vägen är att gå är från mobilkameran, som alla använder, till nybörjarkameror för de som är mer intresserade och sedan vidare upp till mer avancerade kameror och kanske highend-modeller för några av dem.

Ta till exempel min kompis dotter. Hon har en Tough-kompaktkamera, men är avundsjuk på bildkvaliteten som hennes pappa får med en systemkamera, och bland annat hur bokeh skapar ett annat uttryck i bilderna. För henne är det naturliga nästa steget en systemkamera, och så är det för många av våra framtida kunder.

Så enklare och billigare systemkameror kommer fortfarande att vara viktiga.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen