annonse
annonse
annonse

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.

annonse

På Photokina-mässan i Köln förra året var det många som var snabba att förutspå MikroFourThirds-formatets död.

Efter att både Canon och Nikon lanserat sina nya spegellösa fullformatkameror, och Panasonic följde efter med Lumix S1R och S1 – båda i fullformat – trodde många att slutet hade kommit för MicroFourThirds.

Varför skulle Panasonic fortsätta med formatet när de uppenbarligen satsade så hårt på fullformat? Svaret är enkelt: båda formaten har sina för- och nackdelar.

För MicroFourThirds del handlar det om hanterbarhet, storlek, vikt, effektiv bildstabilisering i kameran och inte minst storleken på objektivet.

Titta bara på Olympus 300mm f4 och jämför det med motsvarande 600 mm till Canon och Nikons fullformatkameror, så svaret är uppenbart.

Under lanseringen av Olympus nya proffskamera E-M1X blev det tydligt att det inte finns någon anledning att skriva av MicroFourThirds . Åtminstone inte ännu. För den nya kameran – som är optimerad för action-, sport- och djurfoto – har ett par fördelar som fullformat inte har.

Olympus europeiska produktspecialist Michael Guthmann berättade för oss vad vi redan visste: att de inte betraktar fullformatkameror som framtiden. Inte för dem i alla fall. Men han kunde också berätta mycket för oss som vi inte visste.

Olympus europeiska produktspecialist Michael Guthmann Foto: Lasse Svendsen.
Olympus europeiska produktspecialist Michael Guthmann Foto: Lasse Svendsen.

Ljud & Bild: Vem är den typiska kunden som köper E-M1X?

Michael Guthmann: – Främst de som plåtar med längre objektiv. Till exempel vilda djur i naturen, sport. Den är gjord för att användas med längre brännvidder.

 

L&B: Vilka är de viktigaste punkterna, eller önskemålen, ni haft under utvecklingen av E-M1X?

MG: – Huvudfokus har varit pålitlighet. Inte bara när det gäller hastighet, bildkvalitet, hanterbarhet, vädertätning och sådana saker. För professionella fotografer är det viktigt att kameran reagerar på ett förutsägbart sätt, oberoende av under vilka förhållanden man jobbar. Så det viktigaste var att se till att kameran alltid beter sig som fotografen tänkte. Därför har vi samma knappar på vertikalgreppet som på huvudgreppet. Det har vi inte på vertikalgreppet till E-M1 Mark II, eftersom det inte går att kopiera knapparna av designskäl. Men här är vertikalgreppet integrerat, och det är bättre eftersom vi slipper övergångar, kontakter och potentiella problem. Dessutom ger det en effektivare kylning, eftersom vi har mer utrymme att fördela värmeutvecklingen på.

 

L&B: På papperet verkar det vara samma bildsensor som i Mark II. Har ni gjort några ändringar i E-M1X?

MG: – Det är samma bildsensor, men bildbehandlingen är annorlunda eftersom vi har två processorer som ger oss mer beräkningskraft och större möjligheter. Intelligent autofokusavkänning fungerar bara med två processorer, bildbehandlingen är mer flexibel och ger oss bättre bildkvalitet. Bildkvaliteten är till exempel mer förutsägbar. Även när man ändrar ISO-värden och tappar lite dynamik så ska bilderna ha så få avvikelser som möjligt.

 

L&B: Ni har låtit flera fotografer använda E-M1X före lanseringen. Har deras åsikter varit värdefulla för utvecklingen av kameran?

MG: – Ja. Till exempel har vi haft hundra olika gjutningar av handgreppetför att hitta den optimala balansen. Fotografernas feedback har varit viktig för oss. Då har vi kunnat göra ändringar, flytta knappar och liknande tills vi fått den bästa användarupplevelsen.

 

L&B: Har E-MX1 samma sökare som Mark II?

MG: – LCD-panelen är densamma, men optiken är ny och har större förstoring och bättre optisk kvalitet. Den enda skillnaden är att kylningen av panelen är effektivare.

 

L&B: Ni har inte pratat mycket om videofunktionerna, är de identiska med dem i Mark II, bortsett från OM-Log?

MG: – Upplösningen och videokodeken är densamma, men här måste man justera fokushastigheten och fokuskänsligheten. Kameran kan till exempel hålla fokus på en person, även om något kommer framför eller i vägen. Och så har vi lyssnat på feedback och gjort det möjligt att använda styrpinnen till pull-focus. Men bildstabiliseringen för video är också ändrad, och nu kan man ställa in hur känslig den ska vara i tre steg.

 

L&B: Stöder den 10-bitars 4K-video?

MG: – Det är samma som i Mark II. 8-bitars 4:2:2 ur HDMI-utgången.

 

L&B: Hur är det med objektivutvecklingen? Ni har redan visat ett 150–400 mm som kommer senare i år, hur är det med kommande objektiv?

MG: – Som vi har visat nu kommer det fler objektiv 2019, men jag kan inte säga något mer konkret om det, annat än att det kommer flera med fast brännvidd och vidvinkelzoom.

Foto: Olympus
Foto: Olympus

 

L&B: Finns det några funktioner i E-M1X som kan hamna i framtida kameramodeller?

MG: – I dag behöver vi två processorer för vår intelligenta autofokusdetektering, så tills vi lyckas klara det med en enda processor så är den funktionen reserverad för E-M1X. Men vem vet, vi tittar ständigt på vad vi kan förbättra i framtida modeller

 

L&B: Som vi alla vet har marknaden förändrats mycket och kameror med speciella egenskaper är mer efterfrågade. Bland annat för proffsmarknaden, där hastighet är viktigt. Hur tänker ni om fler specialmodeller?

MG: – Olympus har redan slutat med kompaktkameror, utom Tough som är vattentät och fyller ett speciellt behov. Personligen tro jag att marknaden fortsätter i riktning mot fler highend-kameror.

 

L&B: hur är det med Pen-kamerorna och E-M10 Mark III, är det segmentet, låt oss kalla det för entry-level, fortfarande viktigt?

MG: – Ja, det är väldigt viktigt för oss. Eftersom ingen föds som yrkesfotograf, alla måste börja någonstans. Den naturliga vägen är att gå är från mobilkameran, som alla använder, till nybörjarkameror för de som är mer intresserade och sedan vidare upp till mer avancerade kameror och kanske highend-modeller för några av dem.

Ta till exempel min kompis dotter. Hon har en Tough-kompaktkamera, men är avundsjuk på bildkvaliteten som hennes pappa får med en systemkamera, och bland annat hur bokeh skapar ett annat uttryck i bilderna. För henne är det naturliga nästa steget en systemkamera, och så är det för många av våra framtida kunder.

Så enklare och billigare systemkameror kommer fortfarande att vara viktiga.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.