Nu kommer Linux-mobilen

I samarbete med en kinesisk och en spansk mobiltillverkare släpper företaget bakom Ubuntu en Linux-baserad smartmobil.

Operativsystemet Linux finns i flera olika versioner – som också kallas distributioner – med namn som Red Hat, Fedora och SUSE. Den mest välkända distributionen är nog Ubuntu, som företaget Canonical ligger bakom. Det går att köpa bärbara datorer som har Linux Ubuntu installerat – till exempel Dell XPS 13 Developer Edition – och väldigt snart går det också att köpa en mobiltelefon som kör Linux Ubuntu!

Canonical har nämligen tillsammans med en kinesisk och en spansk mobiltillverkare (Meizu respektive bq) utvecklat en mellanklasstelefon som bygger på bq:s Aquaris E4.5-modell, fast med en Linux-kärna i stället för Android-plattformen.

Mobilen har en 4,5-tums skärm med 960×540-upplösning, 1,3 GHz Cortex A7 quadcore-processor, 1 GB RAM och 8 GB minne.

Det kanske inte låter som så mycket, men med tanke på att mobilen bara ska kosta ungefär 1500 kronor och att appar till den mobila Linux-plattformen i grund och botten bara är små HTML5-program så kommer utbudet av funktioner och tjänster snabbt att kunna bli stort. Appar som Facebook, Twitter och Amazon är redan klara.

Till att börja med ska Linux-mobilen säljas i olika nätbutiker, med början i nästa vecka. Häng med på Ubuntus Twitter för mer information om var telefonen går att köpa.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Just köpt dig en ny TV för att spela spel? Vi visar dig hur du aktiverar det bästa och snabbaste gaming-läget i PS5 och Xbox!
  Nu börjar den senaste Android-versionen rullas ut till många telefonmodeller. Kolla på listan om din mobil snart får Android 11.
  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Panasonic Lumix S5

  Riktpris: 25000 kr Lumix S5 är Panasonics bästa allroundkamera

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.