Nyheter

4K-video, pekskärm, sökare och bildstabilisator innebär att lilla Lumix GX80 är en klar kandidat till årets semesterkamera.
Annons
Annons
forfatter

Det här är nämligen en kamera som inte saknar någonting – möjligtvis med undantag för vädertätning – och som passar amatörer lika mycket som proffs. Lumix GX80 är en smalare och lite enklare variant av Panasonics avancerade GX8.

Något färre funktioner gör ingenting, för även utan vridbar sökare och ett par färre megapixlar är nykomlingen väl rustad på alla fronter.

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

Bildsensorn, till exempel, har 16 megapixlar men inget lågpassfilter för att ge bättre skärpa. Och så kan man filma video i full 4K-upplösning, precis som med den dyrare, större och tyngre GX8.

GX80 är faktiskt så tunn och lätt att den påminner mer om Olympus PEN-F (som vi testar i aprilnumret av L&B) än om stora GX8.

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

Den inbyggda sökaren går inte att vinkla eller vrida men har 2,76 Mp-upplösning och 0,7x förstoring. Sökaren är faktiskt väldigt fin, det vet vi eftersom vi har fått leka lite med ett tidigt exemplar av kameran. Den känns både välbyggd och lätthanterlig. Tillsammans med det lilla 12–32 mm-objektivet får man ett väldigt lätt och smidigt kamerakit som passar till resor och reportage.

Snabb är den också, dels för att den tar åtta bilder i sekunden i serie och dels för att den har Panasonics DFD-fokussystem som inte tar längre än 0,7 sekunder på sig att fokusera. Det betyder sex bilder i sekunden med fokusspårning.

GX80 har dessutom något som inte GX8 har, nämligen en inbyggd 5-axlars bildstabilisator som hjälper fotografen att ta skarpare bilder. Den fungerar även med Panasonics optiska bildstabilisator som passar bättre för objektiv med längre brännvidder. Till exempel nya Vario Elmar 100–400 mm.

Panasonic nämner ingenting om pris eller säljstart i sitt pressmeddelande, men vi har sett prisangivelser på 8 000 kronor i nätbutiker.