Search
Generic filters

Läcker 4K-kamera från Panasonic

4K-video, pekskärm, sökare och bildstabilisator innebär att lilla Lumix GX80 är en klar kandidat till årets semesterkamera.

Det här är nämligen en kamera som inte saknar någonting – möjligtvis med undantag för vädertätning – och som passar amatörer lika mycket som proffs. Lumix GX80 är en smalare och lite enklare variant av Panasonics avancerade GX8.

Något färre funktioner gör ingenting, för även utan vridbar sökare och ett par färre megapixlar är nykomlingen väl rustad på alla fronter.

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

Bildsensorn, till exempel, har 16 megapixlar men inget lågpassfilter för att ge bättre skärpa. Och så kan man filma video i full 4K-upplösning, precis som med den dyrare, större och tyngre GX8.

GX80 är faktiskt så tunn och lätt att den påminner mer om Olympus PEN-F (som vi testar i aprilnumret av L&B) än om stora GX8.

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

Den inbyggda sökaren går inte att vinkla eller vrida men har 2,76 Mp-upplösning och 0,7x förstoring. Sökaren är faktiskt väldigt fin, det vet vi eftersom vi har fått leka lite med ett tidigt exemplar av kameran. Den känns både välbyggd och lätthanterlig. Tillsammans med det lilla 12–32 mm-objektivet får man ett väldigt lätt och smidigt kamerakit som passar till resor och reportage.

Snabb är den också, dels för att den tar åtta bilder i sekunden i serie och dels för att den har Panasonics DFD-fokussystem som inte tar längre än 0,7 sekunder på sig att fokusera. Det betyder sex bilder i sekunden med fokusspårning.

GX80 har dessutom något som inte GX8 har, nämligen en inbyggd 5-axlars bildstabilisator som hjälper fotografen att ta skarpare bilder. Den fungerar även med Panasonics optiska bildstabilisator som passar bättre för objektiv med längre brännvidder. Till exempel nya Vario Elmar 100–400 mm.

Panasonic nämner ingenting om pris eller säljstart i sitt pressmeddelande, men vi har sett prisangivelser på 8 000 kronor i nätbutiker.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.