Nyheter

4K-video, pekskärm, sökare och bildstabilisator innebär att lilla Lumix GX80 är en klar kandidat till årets semesterkamera.
Annons
Annons
forfatter

Det här är nämligen en kamera som inte saknar någonting – möjligtvis med undantag för vädertätning – och som passar amatörer lika mycket som proffs. Lumix GX80 är en smalare och lite enklare variant av Panasonics avancerade GX8.

Något färre funktioner gör ingenting, för även utan vridbar sökare och ett par färre megapixlar är nykomlingen väl rustad på alla fronter.

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

Bildsensorn, till exempel, har 16 megapixlar men inget lågpassfilter för att ge bättre skärpa. Och så kan man filma video i full 4K-upplösning, precis som med den dyrare, större och tyngre GX8.

GX80 är faktiskt så tunn och lätt att den påminner mer om Olympus PEN-F (som vi testar i aprilnumret av L&B) än om stora GX8.

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

Den inbyggda sökaren går inte att vinkla eller vrida men har 2,76 Mp-upplösning och 0,7x förstoring. Sökaren är faktiskt väldigt fin, det vet vi eftersom vi har fått leka lite med ett tidigt exemplar av kameran. Den känns både välbyggd och lätthanterlig. Tillsammans med det lilla 12–32 mm-objektivet får man ett väldigt lätt och smidigt kamerakit som passar till resor och reportage.

Annons

Snabb är den också, dels för att den tar åtta bilder i sekunden i serie och dels för att den har Panasonics DFD-fokussystem som inte tar längre än 0,7 sekunder på sig att fokusera. Det betyder sex bilder i sekunden med fokusspårning.

GX80 har dessutom något som inte GX8 har, nämligen en inbyggd 5-axlars bildstabilisator som hjälper fotografen att ta skarpare bilder. Den fungerar även med Panasonics optiska bildstabilisator som passar bättre för objektiv med längre brännvidder. Till exempel nya Vario Elmar 100–400 mm.

Panasonic nämner ingenting om pris eller säljstart i sitt pressmeddelande, men vi har sett prisangivelser på 8 000 kronor i nätbutiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Sony FE 14mm F1.8 GM.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.
Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.
Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!
Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.