Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 09Delta

DJI Osmo: Nästa generations actionkamera?

Med kamera och stabiliseringsteknik hämtad direkt från drönarvärlden kan DJI:s nya Osmo vara filmfotografens dröm.

Skrivet av / 2015-11-02 - 18:06
DJI Osmo: Nästa generations actionkamera?

Actionkamerorna blir allt lättare och mer sofistikerade och får allt skarpare bildkvalitet. Men om du vill ha riktigt proffsiga resultat duger det inte med en vinglig, darrhänt kameraman! HFör att få bilden stadig även när kameramannen/motivet är i rörelse behövs en kamera med stabilisator – även kallad ”steadicam” i filmsammanhang.

osmo-1200x500-en_1_49159afdec071b296d7d96955e399e79.nbcnews-fp-1200-800
Foto: DJI

För detta ändamål finns det en lång rad tillbehör, från billiga till astronomiskt dyra. Nu lanserar drönartillverkaren DJI en intressant lösning: Osmo är en komplett actionkamera med gimbal-stabilisator.

Stadigt grepp om filmen …
Phantom-3_angled
Foto: DJI

DJI-drönare som Phantom III Professional har fått mycket beröm just för bildstabiliteten. Hemligheten (bortsett från elektronik som ser till att kvardrokoptern flyger) är en ”gimbal” som håller kameran stilla även när flygfarkosten är i rörelse. Gimbal-tekniken är utbredd och används bland annat för att hålla båtkompasser på rätt köl, men här handlar det om en modern, elektronisk variant med stora möjligheter.

Handhållen drönarkamera?
DJI-Osmo-10
Foto: DJI

DJI har hämtar inspiration och teknik från drönare när de tagit fram den nya actionkameran. Osmo har en liknande typ av 3-axlars gimbal som är anpassad för handhållet bruk, i kombination med en X3-kamera som har kapacitet för 4K-video och 12 Mp-foto.

Att använda kameran påminner mycket om drönarna från DJI (minus själva flygförmågan förstås): enkla kamerafunktioner fjärrstyrs från handtaget och mer avancerade nås från DJI GO-appen i mobilen. Mobiltelefonen fungerar samtidigt som skärm för kameran och kan sättas fast på sidan, eller fjärrstyra den trådlöst.

Osmo består av dyra delar: en Xenmuse X3 3-axlars gimbal med kamera, ett ergonomiskt utformat handtag med knappar, ett 10,8 Wh-batter samt en mobilhållare. Kamerasensorn kan tas loss och bytas ut mot en adapter för större modeller som X5 och X5R. Olika tillbehör, till exempel specialfästen för cyklar och fordon – samt naturligtvis en selfie-stång! – går att köpa till.

DJU Osmo kostar 7 000 kronor och finns i butik från och med mitten av november.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utvecklad tillsammans med Leica

Kamera som tål tuffa tag

Sensationell kamera

En uppsjö av nyheter från Canon

Steadicam för fickan

Leica-kameran skyddar dina rättigheter.

Leica släpper extrem vidvinkel

Välj vilka bilder du vill skriva ut

Extremt zoomobjektiv från Canon

Superlätt superteleobjektiv

Hobolite lanseras i Norden

Korrekta färger från din videokamera

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen