TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Canon för astrofotografering

EOS 60Da är kameran för alla som tappat intresset för månbilder och vill gå vidare med astrofotografering.

forfatter
Publicerad 2012-04-05 - 08:15

Om man ska ta bilder av stjärnor och nebulosor behöver man en kamera som är känslig för hydrogen-alfa-ljusvågor. Eftersom de flesta digitalkameror är försedda med ett infrarött filter framför bildsensorn så hindras även dessa ljusvågor från att nå bildsensorn.

Det betyder att man inte får med alla detaljer och tappar färger och djup i bilderna av natthimlen.

I EOS 60Da har filtret modifierats så att det släpper igenom ljusvågor med våglängder i hydrogen-alfa-området. I övrigt är kameran likadan som vanliga EOS 60D, med 18-megapixlars CMOS-sensor, DIGIC4-processor och ljuskänslighet som sträcker sig upp till ISO 12800.

EOS 60Da kostar 13 900 kronor, vilket är ett par tusenlappar mer än standardversionen EOS 60D.

Eftersom intervallfotografering viktig när man förevigar stjärnhimlen har Canon gjort en adapter till fjärrutlösaren Timer Remote Controller TC-80N3 som heter Remote Controller Adapter RA-E3 och som ingår när man köper EOS 60Da.


canon.se

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nya Canon-kameror till semestern Två nya kompakta systemkameror och två nya zoomobjektiv.
Ljusstark supervidvinkel 18 mm brännvidd gör att Panasonic Leica-objektivet fångar ännu mer av motivet.
Avancerad minidrönare flyger var som helst DJI Mini 3 Pro har fullvuxna funktioner, men är så liten att den flyger under radarn för drönarreglerna.
Proffskamera med unik funktion Canon EOS R3 har en unik funktion och allt en flaggskeppskamera behöver, utom två saker.
Ljusstark och förbättrad zoom från Sony Lägre vikt och högre prestanda är nyckelorden för Sony FE 24-70mm F2.8 GM II.
5 tips: Så tar du bättre bilder i påsk Solens värmande strålar är inte alltid fotografens bästa vänner. Här får du lära dig hur du undviker dem – och fyra andra saker som förstör dina bilder.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend